Zemeņu kompots – koservēšana

2 kg zemeņu, 600 lidz 800 g cukura, 1 l ūdens.

No zemenēm grūtāk pagatavot labu kompotu nekā no citām ogām, jo zemenes ir ļoti gleznas, maigas, karsējot ātri izjūk un zaudē krāsu. Kompotam izvēlas vidēji lielas ogas ar spēcīgu, tumšu krāsu un nepārgatavojušās. Labākās, piemērotākās šķirnes kompotiem ir Talismans, Macherauchs Frühernte u. c. Zemeņu kompotus var gatavot pēc trim panemieniem.

Pirmais paņēmiens. Ogas pārlasa, saber sietā un vairākas reizes iegremdē aukstā ūdenī. Kad ūdens notecējis, ogām noņem kātiņus ar kauslapiņām, saber bļodā un pārlej ar karstu cukura sīrupu. Ja zemenēm lieto vairāk cukura, iegūst glītāku kompotu (veselākas ogas). Sīrupā ogas tur 3 līdz 4 stundas. Tad sīrupu uzmanīgi nolej, ogas sapilda dezinficētā burkā un pārlej ar to pašu sīrupu, kas no jauna uzkarsēts līdz 90°C temperatūrai. Burkai uzliek dezinficētu metāla vāciņu, pievalcē un liek 50°C siltā ūdenī. Pasterizē 80°C temperatūrā: 0,5 litru burkas 15 minūtes, litra burkas — 20 minūtes. Pēc tam burkas izceļ no ūdens, aizvalcē un apgāztas ar vāciņu uz leju patur 1 stundu. Pēc tam ļauj apkārtējā gaisā atdzist. Sādi gatavots zemeņu kompots ir neizskatīgs, ogas pelēcīgas (zaudē krāsu), pie tam ogas saceļas sīrupa virspusē. Lai uzlabotu dabisko zemeņu krāsu, kompotu var krāsot ar aroniju, upeņu vai ķiršu sulu. Litra burkā ielej apmēram 4 līdz 8 tējkarotes krāsainas sulas.

Otrais paņēmiens. Tīras noskalotas zemenes pārkaisa kārtām ar cukuru (uz 1 kg ogu 600 g cukura) un vēsā vietā ļauj tām stāvēt 6 līdz 8 stundas, kamēr viss cukurs izšķīdis. Tad uzmanīgi ar ēdamkaroti iecukurotās ogas sapilda izkarsētā burkā, atlikušo sulu ar cukuru uzkarsēj līdz 90° C temperatūrai, izkāš caur dubultu marli un pārlej ogām. Tālāk rīkojas, kā teikts pirmajā paņēmienā.

Trešais paņēmiens. Tīri noskalotas, nosusinātas svaigas ogas sapilda izkarsētā burkā un pārlej ar iepriekš sagatavotu karstu zemeņu sulu, kurai uz litru zemeņu sulas pievienots 600 g cukura. Sulu vislabāk iegūt ar sulas tvaicējamo aparātu. Sagatavotās burkas liek 50° C siltā ūdenī un pasterizē 80° C temperatūrā: 0,5 litru burkas 10 minūtes, litra burkas - 15 minūtes. Pēc pasterizēšanas burkas aizvalcē, apgāž uz vāciņiem un ļauj stāvēt 1/2 līdz 1 stundu. Tad burkas novieto normālā stāvoklī un ļauj atdzist apkārtējā gaisā. Zemeņu kompotu ieteicams konservēt 0,5 litru un litra burkas, lai ogas netiktu ar savu svaru saspiestas. Šis paņēmiens ir viens no labākajiem, vienīgi jāizlieto daudz ogu, lai šādu kompotu sagatavotu. So kompotu sauc arī — zemenes savā sulā. Tas ir augstas kvalitātes un līdzīgs svaigām ogām.

Tādus pašus kompotus var gatavot no meža zemenēm.

Please wait...
Jums patika šis ieraksts? Dalaties ar to sociālos tīklos.

Atbildēt