Vistas receklis

Sastāvs: 1—2 teļa galvas; buljonam — 2 l/2 l ūdens, pētersīlis, burkāns, sāls, 400 g teļa pieņu, 100 g sviesta; mērcei: 100 g sviesta, 25 g miltu, 1/2-2/3 l teļa galvas buljona, karote kāperu, naža gals paprikas, 200 g baraviku vai šampiņjonu, 2/3 glāzes stipra vī

Pagatavošana

Notīrītām vistām nocērt galvas un kājas, kad tās nomazgātas uti noslaucītas, iekšu dobumā un arī ādā ieberzē sāli; tad vistas ieliek katlā sabrūninātā sviestā un kādu stundu sutina, pa laikam apgrozot un pielejot pa lāsei buljonu klāt, pēc tam sagriež palielos gabalos. Gaiļu sekstes uzliek ar tik daudz ūdens, lai šķidrums tās pilnīgi apņemtu, un tad ūdeni uzsilda, bet nekarsē, — tikai tā, lai sekstēm smalko ādiņu varētu ar pirkstiem nost noberzt, pie tam sekstes pa laikam ūdenī apmaisa. Kad sekstes noberztas, tās ar aukstu ūdeni liek mērenā karstumā, un tiklīdz ūdens sasilis, to nolej nost un apmaina atkal pret aukstu, to atkārtojot tik ilgi, līdz sekstes gluži baltas. Tad tās uzliek vārīties ar karstu ūdeni un vāra apmēram pusstundu. Teļu mēles 2—2 1/2 st. vāra maz sālītā ūdenī gluži mīkstas, nodīrā un sagriež smalkās šķēlēs. Tai pašā ūdenī 5 min. novāra arī notīrītus teļa pieņus, kurus pēc tam labi nopilina. Pēc tam mēles ar pieņiem apcep no abām pusēm sabrūninātā sviestā. Katliņā ielej vistu mērci, kurā tās sutinātas; mērcei klāt pievieno buljonu ar miltiem samīcītu sviestu un skābu krējumu un ļauj kādas 5 min, vārīties, pēc tam pieliek sviestā ietaisītas sēnes (baravikas vai šampinjonus) un kāperus, visu vēl vairākas minūtes pavāra un uz beigām nogaršina ar stipru vīnu. Vistu gaļu, teļu mēles, gaiļu sekstes un teļa pieņus (kas viss pa to starpu turēts karstumā), iekārto iepriekš sakarsētā formā vai cepamā bļodā, aplej ar verdošu mērci un apsedz ar atsevišķi ceptu izrullētas sviestmīklas vāku (pēdējais pagatavojams mazliet lielāks par formu, jo karstumā saraujas, un — krāsnī liekot — aptriepjams ar olu).

Please wait...

Atbildēt