Vēžu buljons

Sastāvs: 1,5 kg teļa priekšgabala (vai 1 vista), buljona zaļumi, 200 g sviesta, 30 vēži, 1—2 olu dzeltenumi, 2 karotes salda krējuma, sāls.

Pagatavošana

Teļa gaļu nomazgā, sagriež dūres lieluma gabalos un uzliek vārīties ar 4 l auksta ūdens un karoti sāls. Kad putas nosmeltas, pieliek klāt nesagrieztus zaļumus un pēc 5 min. 200 g sviesta, un tad 2 līdz 2,5 st. vāra buljonu uz mazas uguns. Vistu nomazgā, nogriež galvu, kaklu un kājas, nocērt locītavās stilbus un spārnus, krūtsgalu atstāj klāt vai izloba frikadelēm, un, izņemot aknas, kam tikai pāris min. jāvārās, uzliek visu ar 4 l ūdens un karoti sāls, nosmeļ putas, pieliek zaļumus un 5 min. vēlāk 100 g sviesta un 2ļ/2 st. vāra uz mazas uguns. Vēžus nomazgā un 1/4 st. vāra stipri verdošā sālsūdenī, tad izloba ļipu un knaibļu gaļu, un čaulas sagrūž (vai 2 reizes izlaiž caur maltuvi), ieliek katlā, pārlej ar ūdeni, lai grūdenis būtu pilnīgi šķidrumā, pieliek 100 g sviesta, uzliek vārīties, pēc 1/2 st. uzmanīgi nosmeļ sarkanās putas — vēžu sviestu, vāra vēl 1/2 st., atkal nosmeļ putas, un beigās vēžu sviestu nokāš tīru. Buljona bļodā sakuļ olu dzeltenumu ar saldu krējumu, un tad caur sietiņu pielej klāt buljonu un visu labi sajauc. Buljonā ieliek vēžu gaļu, vistas gaļas frikadeles, pildītas vēžu čaulas vai vēžu klimpas. Vēžu čaumalas ieteicams grūzt akmens piestiņā bet nekādā ziņā metalla piestiņā.

Please wait...
Jums patika šis ieraksts? Dalaties ar to sociālos tīklos.

Atbildēt