Uzturs un režīms

Ēšanas kārtība.
Ir cilvēki, kas ēd ejot, ēd noguruši un tikai vienreiz dienā. Bez pārtraukuma pīpējot, viņi darba laikā nomāc
ēstgribu, kas rodas tikai vakarā, kad tie uzņem visu dienas uztura daudzumu uzreiz. Šādas ēšanas rezultātā kuņģim… Lasīt tālāk

Ēdiena garša.
Ēdienam garšu piešķir gan pašu produktu ekstraktvielas, gan arī vielas, ko iegūst, produktus speciāli apstrādājot, kā, piemēram,apcepot, gan arī pievienojot garšaugus… lasīt tālāk

Ēdiena pasniegšanas veids.
Glīts, patīkami sakārtots, smaržojošs un aromātisks ēdiens kairina mūsu gremošanas orgānus un izraisa gremošanas sulu atdalīšanos kuņģī un zarnās pirms ēdiena nokļūšanas tajā. To pierāda tāds fakts kā siekalu atdalīšanos, saožot… lasīt tālāk

Minerālvielas un mikroelementi.
Minerālvielas un mikroelementi ir neaizstājamas uzturvielas – tās ietilpst visu organisma šūniņu sastāvā, daudz to cietajos audos (kaulos, zobos), tās arī aktīvi piedalās visos vielmaiņu procesos. Organisma sastāvā ietilpst… lasīt tālāk

Ogļhidrāti.
Ogļhidrātu veidi ir cukuri, ciete un celuloze. Visiem šiem ogļhidrātu veidiem uzturā ir sava nozīme. Cukuri labi šķīst ūdenī, līdz ar to tie ātri uzsūcas gremošanas orgānu sieniņās, ātri nokļūst asinīs un ātri var tikt izmantoti… lasīt tālāk

Olbaltumvielas.

Olbaltumvielas ir visas dzīvības pamatā, jo tās ietilpst katra dzīva organisma šūnās un audu sastāvā. Tādēļ augšanai un audu atjaunošanai ir nepieciešama nepārtraukta olbaltumvielu piegāde. Olbaltumvielas ir viskomplicētākās organiskās vielas… lasīt tālāk

Taukvielas.
Taukvielām uzturā ir daudzpusīga nozīme. Taukvielas ir enerģijas piegādātājas, jo dod lielu kaloriju daudzumu – 1 grams taukvielu organismam dod 9,3 kalorijas, kas ir divas reizes vairāk, nekā dod olbaltumvielas vai ogļhidrāti… lasīt tālāk

Ūdens.
Ūdens dzīvajā organismā izpilda dažādas funkcijas, un bez ūdens nav iespējamā dzīvība ne augu, ne dzīvnieku valstī. Cilvēka organismā ūdens daudzums ir 60 – 70 % no ķermeņa svara. Ūdenim ir svarīga loma uzturvielu pārvietošanā no… lasīt tālāk

Vitamīni.
Vitamīniem ir ļoti liela nozīme uzturā. Vitamīni organismam salīdzinājumā ar citām uzturvielām vajadzīgi visai niecīgos daudzumos. Tomēr tie ir absolūti nepieciešami, un to trūkums organismā rada smagus vielu maiņas traucējumus… lasīt tālāk

Please wait...