Taukvielas

Taukvielām uzturā ir daudzpusīga nozīme. Taukvielas ir enerģijas piegādātājas, jo dod lielu kaloriju daudzumu –
1 grams taukvielu organismam dod 9,3 kalorijas, kas ir divas reizes vairāk, nekā dod olbaltumvielas vai ogļhidrāti.
Taukiem ir liela bioloģiska nozīme, jo tie ietilpst protoplazmas uzbūvē un tāpēc nepieciešami šūnu jaunradē un vielu
maiņas procesos. Tauki ir vienīgie taukos šķīstošo vitamīnu piegādātāji organismam, tāpat tie nepieciešami arī šo
vitamīnu rezorbcijai gremošanas orgānos. Ja uzturā nav pietiekami daudz tauku, var rasties hipovitaminoze. Normāli
organismā vienmēr ir zināmas tauku rezerves, kas atkarībā no uztura un organisma vielu maiņas norisēm ir lielākas
vai mazākas.
Taukiem liela nozīme ir garšīga ēdiena pagatavošanā. Dažādu dzīvnieku un augu taukus lieto produktu apcepšanai,
uzlabojot to izskatu un garšu – krējumu un sviestu parasti pieliek jau gatavam ēdienam.
Pēc ķīmiskā sastāva tauki veidoti no glicerīna un taukskābju molekulām, pie tam pēdējās var būt piesātinātas un
nepiesātinātas. Nepiesātinātas taukskābes ir oleīnskābe, linolskābe, arahidonskābe. Organismā var sintazēties tikai
oleīnskābe, pārējās nepiesātinātās taukskābes spēj sintazēties tikai ļoti niecīgos daudzumos, un tapēc šīs taukskābes
jāuzņem ar tādiem uztura taukiem, kas tās satur. Šā apstākļa dēļ, tāpat kā olbaltumvielas, arī uztura taukus iedala
bioloģiski pilnvērtīgos un nepilnvērtīgos.
Uzturā lietojam kā dzīvnieku, tā augu taukus. Taukvielām bagāti produkti ir sviests, trekna gaļa, kausēti dzīvnieku tauki
, margarīns un dažādas tauku eļļas.
Diennakts uztura devā nepieciešamais tauku daudzums ir atkarīgs no organisma enerģijas patēriņa. Vidēji smaga darba strādniekiem
diennaktī vajadzīgs 70 g tauku, bet atkarībā no darba smaguma šis daudzums var palielināties lidz 110 g. No diennaktī
vajadzīgā kalorija daudzuma ar taukiem jāuzņem 15 – 30 %. Tā kā tauki dod divas reizes vairāk enerģijas nekā olbaltumvielas
un ogļhidrāti, tad ļoti smaga darba strādnieku uzturā tie nepieciešami, lai mazinātu uztura apjomu. Tomēr nesamērīgi
liels tauku daudzums uzturā salīdzinājumā ar citām uzturvielām kavē tauku izmantošanu gremošanas orgānos. Bērnu uzturā
vizmaz 1/3 no vajadzīgā tauku daudzuma jābūt piena taukiem, jo bērna organisms pret bioloģiski vērtīgo tauku trūkumu
ir jūtīgāks nekā pieaugušā organisms.

Taukvielas
Taukvielas
Please wait...