Speķa rauši

Sastāvs: 1 gl. piena, apmēram 350 g kviešu miltu, 1/2 paciņas rauga, 1 ēd.k. skāba krējuma, 3 ēd.k. sviesta, 1 ēd.k. cukura, sāls, 0,5 kg žāvētas cūkgaļas (speķa), 2 sīpoli, pipari.

Pagatavošana

Raugam pieliek 1 tējkaroti cukura, samaisa un noliek siltumā uzrūgšanai. Pienu uzsilda līdz 30° C temperatūrai, pieber pusi miltu, iemaisa uzrūgušo raugu, pieliek cukuru, mīklu pārkaisa ar miltiem, pārsedz, siltuma uzraudzē. Uzrūgušai mīklai pieliek krējumu, kausētu sviestu, sāli, pārējos miltus un mīca, kamēr mīkla klust spīdīga, nelīp pie rokām. Pārkaisa ar miltiem, pārsedz, noliek siltumā uzrūgšanai.

Speķi sagriež kubiņos, pieliek samaltus piparus, sagrieztus sīpolus vai ķimenes. No mīklas un pildījuma veido pīrāgus, kurus uz ietaukotas plāts liek ar šuves pusi uz leju. Pīrāgus uz plāts uzraudzē, tad apziež ar sakultu olu, cep cepeškrāsnī.
Līdzīgi pīrāgus gatavo no smalkā maluma miltiem. Pildījumam izmanto arī maltu, žāvētu vai svaigu vārītu gaļu. Vidzemnieku galdā bieži bija pīrāgi, kuru pildījumam speķi samaisīja ar sāļu biezpiena masu un garšai pievienoja ceptus sīpolus vai ķimenes. Kurzemnieki gatavoja pīrāgus ar siļķu pildījumu.

Please wait...
Jums patika šis ieraksts? Dalaties ar to sociālos tīklos.

Atbildēt