Skābo un saldo ķiršu kompots

1,6 kg ķirša, 1 l ūdens, 600 g cukura.
Ķiršus šķiro pēc lieluma. Kompotu gatavošanai lieto lielas, nebojātas ogas. Atlasītos ķiršus mazgā, nosusina uz sieta un blīvi sapilda dezinficētās burkās vai pudelēs, pārlej ar verdošu vai aukstu cukura sīrupu. Skābo ķiršu kompotam uz litru ūdens jāņem 400 līdz 600 g smalkā cukura, bet saldo ķiršu kompotam uz litru ūdens 300 līdz 400 g cukura. Ar litru sīrupa var pārliet apmēram četras 0,5 litru burkas vai divas litra burkas. Vēlams ķiršiem izņemt kauliņus, jo tad kompots ir ērtāks lietošanai un traukā var vairāk iepildīt. Kauliņus izņem ar koka adatu vai īpašu ierīci kauliņu izņemšanai. Ar šo ierīci ļoti ērti un ātri kauliņus var atdalīt no ogām.

Ķiršu kompotu var pārliet ar tās sulu. Šādus kompotus sauc par ķiršiem savā sulā. Vēlams kauliņus izņemt. Cukura koncentrāciju var izvēlēties, vadoties pēc savas garšas un gaumes.

Ķiršu kompotu pasterizē 85—90°C temperatūrā: 0,5 litru burkas 15 minūtes, litra burkas — 20 minūtes.

Please wait...
Jums patika šis ieraksts? Dalaties ar to sociālos tīklos.

Atbildēt