Sēņu marinēšana

2 kg novārītu sēņu. Marināde: 0,6 l ūdens, ļ ēdamkarote sāls, 1 ēdamkarote cukura, 8 smaržīgie pipari, 10 melnie pipari, 4 lauru lapas, 6 krustnagliņas, 4 daiviņas ķiploka, 2 sīpoli, 0,3 - 0,4 L 9% galda etiķa.

Marinēšanai var lietot tādas sēnes, kuras nav pāraugušas un ir cietas, jaunas un nekādā gadījumā nav tārpainas vai bojātas. Labākās marinētās sēnes iegūst no jaunām baravikām, lāču, sviesta, priežu un bērzu bekām. No lapiņu sēnēm vairāk izmanto kailo pūkaini, podiņus, alksneni, čigāneni, cūceni, zaļo un brūnējošo bērzlapi. Ja sēņu daudz, tās vajadzētu šķirot pēc sugām un marinēt katru sugu atsevišķi. Sēnes sašķiro, notīra lapas, skujas, augsni un citus netīrumus, sviesta bekai novelk cepurītes miziņu. Tad sēnes vāra sālsūdenī katru sugu atsevišķi. Uz litra ūdens liek 30 g. sāls. Sēnēm sālsūdenī jāatrodas brīvi (nedrīkst būt saspiestas). Lai sēnes kļūtu gaišākas, litram ūdens var pielikt 1—2 g citronskābes. Pietiekami nenovārītas sēnes var sākt bojāties un saskābt, bet pārvārītas sanāks mīkstas un paliek tumšākas un mazvērtīgākas. Kad sēnes sāk grimt katla dibenā un ūdens sāk palikt dzidrāks, tas nozīmē, ka sēnes ir pietiekami vārītas. Sēņu cepurītes vāra apmēram 10—15 minūtes. Alksnenes un cūcenes pēc novārīšanas vēl jāmērcē aukstā ūdenī 24 stundas, lai samazinātu nepatīkamo rūgtuma garšu. Novārītās sēnes strauji atdzesē aukstā ūdenī. Tad notecina uz sieta, sakārto tīrā traukā un pārlej ar iepriekš sagatavotu atdzesētu marinādi. Marinādes pagatavošanai katliņā ielej vajadzīgo ūdens daudzumu, ieliek garšvielas, piparus, lauru lapas, krustnagliņas un vāra 5—10 minūtes. Beigās pievieno ripiņās sagrieztus sīpolus, sāli, cukuru, ķiplokus un 9% etiķi. Atdzisušu marinādi izkāš caur sietiņu vai marli un aukstu pārlej sēnēm. Traukus noslēdz ar plastmasas vāciņu vai nosien ar pergamenta papīru. Marinētas sēnes uzglabā vēsā vietā. Pirms lietošanas marinētās sēnes noskalo aukstā ūdenī. Lai sēnes sagatavotu ar maigāku garšu, tās var sterilizēt: Burkai uzliek dezinficētu metāla vāciņu, pievalcē un sterilizē 100 °C temperatūrās 0,5 litru burkas — 30 minūtes, litra burkas — 40 minūtes un 3 litru burkas — 50 minūtes. Pēc sterilizēšanas burkas aizvalcē un atdzesē. Uzglabā vēsā vietā.

Please wait...
Jums patika šis ieraksts? Dalaties ar to sociālos tīklos.

Atbildēt