Kartupeļu un svaiga kāpostu zupa

Sastāvs: 2 l ūdens, 500 g jēra gaļas, 500 g svaigu kāpostu, 1 burkāns, 1 sīpols, sāls, 3 kartupeļi, zaļumi. Pagatavošana Nomazgātu gaļu liek vārīties aukstā ūdenī, noņem putas, pieliek sāli, uz pusēm pārgrieztu sīpolu un burkānu un vāra, līdz gaļa gandrīz gatava. Kāpostus sagriež, kartupeļus notīra un sagriež stienīšos, pievieno zupai un vāra, līdz

Zivju buljons

Sastāvs: 1.variants: 500 g ūdens, 200 g zivju, 5 g sīpolu, 4 g pētersīļu Pagatavošana Mazas zivtiņas vai zivju atgriezumus pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra, noputo, pievieno sasmalcinātus sīpolus, pētersīļus un vāra uz mazas liesmas 30-45 minūtes. Tad buljonu izkāš un izlieto zivju zupu gatavošanai. Zivju filejus vara buljonā atsevišķi un pasniedz pie zupas, sakārtotus

Teļa gaļas buljons ar rīsiem

Sastāvs: 1,5 kg teļa priekšga bala vai kaulu, selderiņš, 2 burkāni, pētersīlis, 100 g sviesta, 75 g rīsu, 2 olu dzeltenumu, 2 karotes salda krējuma, sāls. Pagatavošana Gaļu vai kaulus sakapā, nomazgā, uzliek uz uguns ar 4 l. auksta ūdens un karoti sāls, un kad putas nosmeltas, pieliek dārzeņus un apmēram 2,5 st. vāra virumu

Biešu buljons

Sastāvs: 2 ,5 L gaļas buljona, 6 bietes, 125 g sk. krējuma, 30 g miltu, karote cukura, 1 karote etiķa. Pagatavošana Gaļas buljonu uzvāra ar vārītām, nomizotām, smalki sakapātām vai saberztām bietēm, skābu krējumu, kurā iepriekš iejauc miltus, cukuru un etiķi un pārlej viruma bļodā pāri zaļai, nomizotai, berztai, bietei. Galdā pasniedz ar pīrādziņiem vai

Zvejnieku buljons

Sastāvs: Zivis, ūdens, 1 sīpols, 1 lauru lapa, 2 karotes sviesta, loki, dilles, sāls, pipari. Pagatavošana Ņem nozvejotas zivis, dzīvās nodur uz astes ar asu nazi, tad viņas notīra un uzliek vārīties ar aukstu ūdeni, lai zivis būtu pilnīgi ūdenī. Kad putas nosmeltas, pieliek klāt sāli, piparus, 1 sīpolu, 1 lauru lapu, 2 karotes sviesta

Kartupeļu un plūmju klimpas

Sastāvs: 2 glāzes vārītu kartupeļu masas, 1/2 glāzes miltu, 1/2 glāzes mannas, 1 ola, sāls. Pildījumam: plūmes, graudu cukurs, sviests, rīvmaize, kanēlis. Pagatavošana Kartupeļu masai pievieno sakultu olu, sāli, mannu un miltus. Plūmes nemazgā, izņem kauliņus, to vietā ieliek cukur-graudu. Kartupeļu masu izveido «desā», to sagriež gabaliņos, katrā gabaliņā iespiež plūmi. Klimpu rūpīgi saspiež, apviļā

Speķa klimpas

Sastāvs: 4 baltmaizes, 1/2 glāzes piena, 3 olas, 70 g speķa, sīpols, 40 g miltu, sauja pētersīļu, sāls. Pagatavošana Veģus sagriež mazos gabaliņos tiem pāri pārlej piena un olu maisījumu. Speķi sagriež mazos gabaliņos un sacep ar smalki sagrieztu sīpolu un sakapātiem pētersīļiem, pēc tam sajauc ar iepriekšējo masu, pieliek sāli un miltus, līdz izveidojas

Rabarberu zupa ar mannas klimpām

Sastāvs: 100 g rabarberu, 300 g ūdens, 25 g cukura, 4 g kartupeļu cietes. Pagatavošana Mannas klimpām: 50 g piena, 30 g mannas, 1/2 olas, 2 g cukura, sāls. Rabarbera kātus nomizo, sagriež gabaliņos, liek verdošā ūdenī, pievieno cukuru un vāra, līdz rabarberi mīksti, pievieno kartupeļu cieti, uzvāra un atdzesē. Mannas klimpas: Pienu uzvāra, pieber

Kartupeļu krēma zupa

Sastāvs: 1/2 l buljona vai ūdens, 4 kartupeļi, 1 sīpols, garšsaknes, 100 g sviesta vai 1 glāze kafijas krējums, 2 olas, sāls, zaļumi. Pagatavošana Karstā ūdenī vai buljonā liek notīrītus, gabaliņos sagrieztus kartupeļus, garšsaknes, sāli un vāra, līdz kartupeļi sāk šķīst. Zupai daļu šķidruma nolej, biezumus kopā ar sviestu vai krējumu un olu dzeltenumiem mikserī

Borščs bez gaļas

Sastāvs: 2 l ūdens, 200 g biešu, 200 g kartupeļu, 200 g burkānu, 200 g kāļu, 400 g skābu kāpostu, 75 g sviesta, 2 karotes skāba krējuma, 2 karotes miltu, garšvielas. Pagatavošana Notīrītas saknes sagriež vai saēvelē garenās strēmelītēs un katras par sevi izsautē mīkstas sviestā, pielejot klāt ūdeni, tad sajauc visu kopā, pieliek klāt