Kartupeļu un pupiņu zupa ar desiņām

Sastāvs: 1/2 l ūdens, 100 g pupiņu, 50 g žāvēta speķa, speķa ādas, 3 kartupeļi, 1 sīpols, garšsaknes, sāls, 2 desiņas. Pagatavošana Izmērcētas pupiņas vāra kopā ar speķa ādām un garšsaknēm. Kad pupiņas pusmīkstas, pievieno sagrieztus kartupeļus. Speķi sīki sagriež, sīpolus sasmalcina, desiņām novelk ādu, tās sagriež ripiņās. Speķi sacep, pieliek sīpolus un desu ripiņas,

Kaltētu augļu zupa

Sastāvs: 500 g kaltētu augļu maisījuma, 300—400 g cukura, kanēls, 1/2 citr. mizas, 150 g sāgas, glāzi dzērveņu sulas, 1 vīna glāzi stipra vīna. Pagatavošana Kaltētos augļus nomazgā siltā ūdenī. Tad uzliek 5 l auksta ūdens, pieliek cukuru, kanēli, citr. mizu un sāgu un pēc kārtas izvāra mīkstus bumbierus, plūmes, aprikozus un ābolus, mīkstos augļus

Grauzdiņi buljonam

Sastāvs: 75 g baltmaizes, 15 g sviesta Pagatavošana Baltmaizi sagriež kubveida gabaliņos, liek uz pannas sakarsētā sviestā un apcep gaiši brūnu garoziņu, bet vidū, lai paliek mīksti. Pēc apcepšanas baltmaizes grauzdiņus liek traukā un pasniedz pie biezeņa zupām. Pirms ēšanas grauzdiņus liek zupas šķīvī.

Cūkgaļas buljons kurzemnieku gaumē

Sastāvs: 1 kg cūkgaļas krūšgabala, pipari, smaržīgie pipari, sāls, ūdens, gabaliņš ingvera, 2 lauru lapas, šķēlēs sagriezts sīpols, 2 pētersīļu saknes, selderiņa sakne, 6 zaļi kartupeļi, sakapāti pētersīļi, 1/8 l salda krējuma, 20 g kviešu miltu. Pagatavošana Gaļu sagriež gabalos, nomazgā un uzliek vārīties sālsūdenī. Smaržīgos piparus liek klāt vārīties knupītī. Dārzeņus notīra un glīti

Sparģeļu buljons

Sastāvs: 500 g buljona sparģeļu, 1 1/2 l ūdens, 40 g sviesta 40 g miltu, 1 ola, šķipsna cukura, sāls. Pagatavošana Sparģeļus noloba un sagriež gabalos. Mizas uzliek ar aukstu ūdeni, kad ūdens vārās, mizas uzlej uz sietiņa, un ūdenī vāra sparģeļu gabaliņus ar sāli un cukuru. Miltus gaiši apcep ar sviestu, atšķaida ar aukstu

Dārzeņu buljons pienā

Sastāvs: 150 g dažādu dārzeņu, 4 kartupeļi, 50 g grūdeņu, 50 g sviesta, 1/2 l ūdens, 1 l piena, sāls. Pagatavošana Dārzeņus un kartupeļus notīra un sagriež glītos gabaliņos. Grūdeņus divreiz nobrucina, dārzeņus noplaucē ar verdošu ūdeni, un abus kopā maisot izsautē sviestā, pielej ūdeni, pieliek sāli un vāra, kamēr viss mīksts izvārījies. Buljonam lāsi

Kalduni

Sastāvs: 150—200 gab. 400 g miltu, 1 ola, 600 g cūkgaļas, 2—3 karotes buljona, tējkarote majorāna, sāls, pipari. Pagatavošana Ar miltiem sakultu olu, sāli un nepilnu glāzi ūdens pagatavo mīklu, un izrullē to gluži plānu. Pildījumam divreiz samaļ cūkas gaļu, pieliek tējkaroti sāls, piparus, buljonu, smalki sagrieztu majorānu, un visu krietni samīca. Tad ņem pa

Grauzdētas baltmaizes šķēlītes

Sastāvs: Galda maize, 2,5—3 karotes sviesta. Pagatavošana Baltmaizes šķēles, liek uz pannas izkausētā sviestā un ātri apcep no abām pusēm iebrūnas.

Kartupeļu un žāvētas cūkgaļas piena zupa

Sastāvs: 1 I ūdens, 1/2 l piena, 200 g žāvētas cūkgaļas, 1 sīpols, 1 burkāns, 4 kartupeļi, sāls, zaļumi, sviests. Pagatavošana Cauraugušu cūkgaļu sagriež sīkos gabaliņos, liek katlā, pievieno sasmalcinātu sīpolu un sacep, līdz sīpols caurspīdīgs, tad pielej verdošu ūdeni. Burkānu notīra, sagriež ripiņās vai kubveida gabaliņos, liek zupā. Kartupeļus notīra, sagriež stienīšos un pievieno

Aukstā kartupeļu un vistas biezeņzupa

Sastāvs: 1/2 l vistas buljona vai ūdens, 4 kartupeļi, 1 šķēle seleriju saknes, gabaliņš purava, sāls, pipari, 2 gl. piena vai salda krējums, 1/2 gl. sasmalcinātas, vārītas vistas gaļas, 2 ēd.k. sasmalcinātu loku un diļļu, 1 neliels svaigs gurķis. Pagatavošana Notīra kartupeļus, sagriež gabalos, vāra buljonā vai ūdenī, kam pielikts sāls, selerija, puravs. Kad kartupeļi