Kartupeļu un mannas klimpas

Sastāvs: 3 glāzes vārītu kartupeļu masas, 1/2 glāzes mannas, 1 glāze piena, 2 olas, 1 ēdamkarote sviesta, 2 šķēles baltmaizes, 1 /2 glāzes miltu, sviests. Pagatavošana Kartupeļu masu samaisa ar mannu, uzlej verdošu pienu un atstāj uzbriešanai (20 min.), tad pievieno sakultas olas, miltus, sviestā apceptus baltmaizes kubiņus, no mīklas veido klimpas, vāra viegli sāļā

Rīsu klimpas

Sastāvs: 5—6 pers. 100 g rīsu, 1—1 1/2 glāze piena, 40—50 g sviesta, 4 olas, pipari, sāls. Pagatavošana Rīsus izvāra pienā mīkstus. Kad tie atdzisuši, pieliek sviesta, sāli, piparus un olas (pa vienai). Visu krietni samīca, šā biezeņa nelielas klimpas 5 min. vāra buljonā, pienā vai maz sālītā ūdenī.

Kartupeļu un dārzeņu piena zupa

Sastāvs: 1 l ūdens, 1/2l piena, 1 burkāns, 200 g kāpostu, 4 kartupeli, sāls, zaļumi, sviests. Pagatavošana Burkānu notīra, sagriež ripiņās un liek verdošā ūdenī vārīties. Kāpostus sagriež kantainos gabaliņos, liek zupā, pievieno sāli, vāra. Notīra kartupeļus, sagriež gabaliņos, pievieno zupai un vāra, līdz visi dārzeņi un kartupeļi mīksti, tad zupai pievieno pienu, uzvāra, pieliek

Kartupeļu un sēņu zupa

Sastāvs: 1/2 ūdens, 4 kartupeļi, 1 glāze sasmalcinātu svaigu vai novārītu sēņu, 1 sīpols, 2 ēd.k. taukvielu, krējums, zaļumi. Pagatavošana Izmantojot kaltētas sēnes (1/2 glāzi), tās pārlej ar siltu ūdeni un atstāj pāris stundu. Uzbriedušās kaltētās sēnes sasmalcina. Taukvielās sacep sīpolu kopā ar sēnēm. Kartupeļus notīra un sagriež stienīšos. Verdošā ūdenī vai buljonā liek vārīties

Jāņogu zupa

Sastāvs: 800 g jāņogu, 300 g cukura, 25 g kartupeļmiltu. Pagatavošana Gatavām jāņogām nolasa kātiņus, nomazgātās ogas uzliek ar 2 l ūdens, vāra 5 minūtes, izberž caur sietiņu un vēlreiz uzvāra, pieliekot cukuru. Tad sakuļ kartupeļmiltus ar 1/4 l auksta ūdens, pielej zupai un visu vēlreiz uzvāra. Galdā pasniedz aukstu ar sausiņiem vai klimpām.

Neīsts bruņrupuča buljons

Sastāvs: 1/4 teļa galvas, 500 g teļa pakaļstilba, 65 g sviesta, glāze madeiras, viruma zaļumi, garšvielas, 60 g jēla šķiņķa, 80 g miltu, glāze sarkanvīna, 1 sīpols, sāls, 2 1/2 1 ūdens. Pagatavošana Smalki sagrieztu šķiņķi un gaļu uzcepj ar viruma zaļumiem; tad pieliek nobrucinātu — ar verdošu ūdeni vienreiz ātri uzvārītu, un pēc tam

Melnsakņu buljons

Sastāvs: 800 g melnsakņu, 2 karotes etiķa, 1 l auksta ūdens, 50 g sviesta, 25 g miltu, 50 sviesta, 2,5 l gaļas buljona, 2 olu dzeltenumu, 120 mll salda krējuma. Pagatavošana Melnsaknes notīra, ieliek uz laiciņu aukstā ūdenī, pielej 3 karotes etiķa, tad noskalo ar tīru ūdeni, sagriež mazos gabaliņos un vāra ar 50 g

Šķaunaču buljons (virums) ar frikadelēm

Sastāvs: 1, 5 kg smags šķaunacis, sīpols, 10 pipari, 1,5 karotes miltu, 125 g skāba krējuma, 1 citrons, sāls. Pagatavošana Zivi notīra, kādu 1/4 kg zivs noliek frikadelēm, bet pārējo ar galvu, asti un asakām uzliek vārīties ar 3 l ūdens un karoti sāls. Kad putas nosmeltas, pieliek klāt sagrieztu sīpolu un piparus un visu

Aknu žiguri

Sastāvs: 300 g liellopa vai teļa aknu, 1 maizi, 3 olas, 30 g sviesta, 8 karotes miltu, sauja spinātu, sīpoli, pētersīļi, muskāti, sāls, pipari. Pagatavošana Ūdenī izmērcētai un nospaidītai maizei samaltas sviestā sutinātas aknas ar sīpoliem, pētersīļiem, muskatu, sāli un pipariem, ja vēlas sutinātus un smalki sakapātus spinātus. Atdzesētam biezenim piejauc sakultus olu dzeltenumus, saputotus

Teļa gaļas frikadeles

Sastāvs: 5—6 pers. 500 g teļa gaļas, 200 g nieru tauku (vai 125 g sviesta), baltmaize, 2 olas, sāls, pipari. Pagatavošana Jēlu teļa gaļu un nieru taukus divreiz samaļ, pieliek atmiekšķētu baltmaizi bez garozas, olas, sāli, piparus, visu krietni samīca, izveido rieksta lieluma frikadeles un tās 3—4 min. novāra gatavas buljonā.