Birzumi austriešu gaumē

Sastāvs: 125 g miltu, 2 olas, 20 g sviesta, sāls. Pagatavošana Olas sakuļ ar sāli, pieber miltus, ar dakšiņu izmīca, līdz rodas birzumi, kurus sviestā mazliet apcep un 8—4 m. vāra buljonā.

Vistu gaļas frikadeles

Sastāvs: 12—15 pers, 2 lielāku vistu krūšgaļa, 200 g sviesta, 5—6 olas, 2 baltmaizes, sāls. Pagatavošana Jēlu vistu krūšgaļu divreiz izlaiž caur maltuvi, piejauc sviestu, un šo biezeni sagrūž piestiņā. Pieliek olas, sāli, ūdenī atmiekšķētus un cieši nospaidītas baltmaizes. Jo ilgāk šo biezeni kuļ, jo irdenākas iznāk frikadeles, kuras ielaiž buljonā un vāra ap 3

Cepti miltu birzumi

Sastāvs: 3—4 pers. 50 g sviesta, 3 olas, 30 g miltu, sauja pētersīļlapu. Pagatavošana Sviestu sakuļ krējumā, klāt pieliek olu dzeltenumus, sāli, miltus, sakapātas pētersīļlapas, un visu krietni samīca, sajauc ar putās sakultu olbaltumu, ieliek formā un cep 15—20 min., pēc tam vēl siltu izgāž no formas, sagriež kantainos gabaliņos un sniedz galdā karstā gaļas

Biezpiena klimpas

Sastāvs: 1 kg biezpiena, 100 g miltu, 2 olas dzeltenums, 2 tējk. cukura, 2 ēd. k. sviesta, sāls. Pagatavošana No biezpiena, olas dzeltenuma, sāls, cukura un miltiem sastrādā mīklu, izveltnē desas formā un sagriež gabaliņos. Verdošam, viegli sālītam ūdenim pievieno sviestu, tajā liek sagatavotās klimpas un uz lēnas uguns vāra. Kad klimpas uzpeld, tās izņem

Veltnētās klimpas

Sastāvs: 2 glāzes vārītu kartupeļu masas, 2 olas, 1 glāze miltu, 2 ēdamkarotes sviesta, 1 glāze sasmalcinātu riekstu vai saldas rīvmaizes. Pagatavošana Kartupeļu masā iemaisa sakultas olas, sāli, miltus un samaisa mīklu. Mīklas dēlim uzkaisa miltus, mīklu izveltnē plāksnē, pārziež ār mīkstu sviestu, pārkaisa ar riekstiem vai rīvmaizi. Plāksni cieši saveltnē; veltni griež 7—8 cm

Smadzeņu frikadeles

Sastāvs: 400—500 g teļa smadzeņu, karote sviesta, 4 olas, pipari, sāls. Pagatavošana Teļa smadzenes rūpīgi noskalo aukstā ūdenī, izlasa visas asiņainās daļiņas un plēves, piejauc izkausētu sviestu, olas, piparus un sāli, visu labi samaisa, un rieksta lielumā izveidotas klimpas ielaiž verdošā buljonā.

Buljona kūkas

Sastāvs: 5—6 pers. 75 g sviesta, 5 olas, 6 tējkarotes miltu, pētersīļlapas, sāls, pipari. Pagatavošana 50 g sviesta sakuļ putās, pieliek olu dzeltenumus, miltus, sāli, piparus, smalki sakapātus pētersīļus, sajauc visu ar saputotu vienas olas baltumu un cep formā vai uz pannas ar 25 g sabrūnināta sviesta; tad sagriež strēmelēs un ieliek buljonā. Ja cep

Vēžu klimpas

Sastāvs: 5—6 pers. Kāls novārītu vēžu, 2 baltmaizes, 200 g sviesta, 3 olas, sāls. Pagatavošana Ar smalki sagrūztām vēžu čaulām pagatavo vēžu sviestu. Smalki sakapātai vēžu gaļai pieliek pienā izmiekšķētus un nospaidītas baltmaizes, vēžu sviestu, olu dzeltenumu, sāli un beigās putās sakultus olu baltumus, tad visu krietni samīca. Klimpas ielaiž ar karoti buljonā vai sālsūdenī

Olbaltuma frikadeles

Sastāvs: 5—6 pers. 4—5 olu baltumi, 50 g milt-cukura, naža gals vaniļas. Pagatavošana Olbaltumus sakuļ putās, sajauc ar miltcukuru un berztu vaniļu. Ar tējkaroti izveido mazas klimpas un 3—4 min. vāra pienā vai šokolādes buljonā.

Kartupeļu un plūmju klimpas

Sastāvs: 2 glāzes vārītu kartupeļu masas, 1/2 glāzes miltu, 1/2 glāzes mannas, 1 ola, sāls. Pildījumam: plūmes, graudu cukurs, sviests, rīvmaize, kanēlis. Pagatavošana Kartupeļu masai pievieno sakultu olu, sāli, mannu un miltus. Plūmes nemazgā, izņem kauliņus, to vietā ieliek cukur-graudu. Kartupeļu masu izveido «desā», to sagriež gabaliņos, katrā gabaliņā iespiež plūmi. Klimpu rūpīgi saspiež, apviļā