Baltmaizes klimpas

Sastāvs: 5—6 pers. 500 g baltmaizes, 1—1 1/2 glāzes piena, 50 g sviesta, 50 g miltu, 4 olas, sāls. Pagatavošana Maizei nogriež garozu, tad pārlej ar verdošu pienu un ļauj 1/2 st. stāvēt. Pieliek izkausētu sviestu, miltus, veselas olas, sāli, un visu krietni samaisa. Ar karoti izveidotās klimpas 3—4 m vāra gaļas vai piena buljonā.

Teļa piena un vistu aknu frikadeles

Sastāvs: 6—8 pers. 400 g teļa piena, 3—4 šampinjoni, 4-5 vistu aknas, 50 g šķiņķa, 2 olas, 50 g sviesta, karote berztas maizes, 1/4 glāze salda krējuma. Pagatavošana Teļa pienu 5 min. vāra mazsālītā ūdenī, divreiz samaļ ar vārītiem šampinjoniem, jēlām vistu aknām un šķiņķi. Pieliek olas, izkausētu sviestu, berztu maizi, krējumu, sāli. Visu krietni

Mannas klimpas

Sastāvs: Glāzi piena, 25—30 g sviesta, 100 g mannas, 2—3 olas, sāls. Pagatavošana Pienu uzvāra, pieliekot sviestu, mannu, sāli, un kuļ biezeni uz uguns, līdz mīkla vairs nelīp pie trauka. Kad mīkla atdzisusi, tai pa vienai piekuļ olas. Ar karoti ielaiž klimpas buljonā, un vāra tik ilgi, līdz tie nāk augšā.

Mazas laša pastētes

Sastāvs: 200 g gatavas sviesta mīklas, ola, pildījumam: 75 g rīsu, karote sviesta, 200 g svaiga laša, 4 olas, sāls, pipari. Pagatavošana Pagatavo sviesta mīklu un izrullē pirksta biezumā. Ar attiecīgu duramo izveido mazas pastētes, aptriepj tās ar olu, 10—15 min. cep labi karstā krāsnī, kad tās atdzisušas, pastētēm nogriež vāciņu, izņem mīksto mīklu un

Knēdeļu klimpas

Sastāvs: 2 glāzes vārītu kartupeļu masas, 1/2 glāzes miltu, 1 ola, sāls, 50 g sviesta vai margarīna, 2 šķēles baltmaizes. Pagatavošana Kartupeļu masai pievieno sakultu olu, sāli, miltus, no samaisītās mīklas verdošā sālsūdenī izvāra paraugu. Ja klimpa pašķīst, pievieno vairāk miltu. Baltmaizi sagriež kubveida gabaliņos, apcep sviestā. Kartupeļu masā iemaisa grauzdiņus vai liek tos katras

Siera birzumi

Sastāvs: 2 karotes miltu, 2 karotes bersta siera, 3 olas, sāls. Pagatavošana Sakultām olām piejauc miltus, sieru, sāli, un kādu 1/4 st. kuļ. Caur rupju sietiņu mīklu ieberž verdošā gaļas buljonā.

Baltmaizes krimslīši

Sastāvs: 8—4 pers. 400 g baltmaizes, 50 g sviesta. Pagatavošana Baltmaizi sagriež četrkantīgos mazos gabaliņos, saber pannā un — bieži apmaisot — cep, līdz maizes gabaliņi top gaiši brūni šos krimslīšus sniedz galdā pie buljona vai auzu tumes.

Vērša gaļas frikadeles

Sastāvs: 5-6 pers. 400 g vērša gaļas, 200 g nieru tauku, baltmaize, karote skāba krējuma, 3 olas, sāls, pipari, drusku ūdens. Pagatavošana Jēlu vērša gaļu un nieru taukus divreiz samaļ, klāt pieliek ūdenī atmiekšķētu baltmaizi bez garozas, skābu krējumu, olas, sāli un piparus, visu krietni samīca, izveido garenas vai apaļas frikadeles un vāra 5 min,

Nūdeles

Sastāvs: 5—6 pers. 300 g miltu, ola, sāls, glāzi ūdens. Pagatavošana Ūdenī iemīca miltus, olu, sāli, un mīca, līdz mīkla gludena Mīklu izrullē ļoti plānā kārtā un ļauj tai 1/2 st. žūt, pēc tam sagriež smalkās strēmelēs un 5 min. vāra sālsūdenī vai arī gaļas vai piena buljonā.

Mazas vēžu pastētes

Sastāvs: 200 g gatavas sviesta mīklas, ola, puskāls vēžu, 100 g sviesta vēžu sviestam, 200 g smadzeņu, sāls. Pagatavošana Pagatavo sviesta mīklu un noliek vēsā vietā. Vēžus novāra, izloba ļipu un spīļu galu, un ar čaulām un atliekām pagatavo vēžu sviestu. Notīrītas, nomazgātas un nopilinātas smadzenes uzvāra gatavajā vēžu sviestā, un pieliek sāli un izlobīto