Rīvētu kartupeļu un sēņu klimpas

Sastāvs: 1 l rīvētu kartupeļu, 1/2 l notīrītu sēņu, 100 g žāvēta speķa vai sviesta, 1 glāze piena, sāls, 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu zaļumu. Pagatavošana Kartupeļu masai nospiež sulu, biezumiem pārlej verdošu pienu. Sēnes (baravikas, rudmieses, sviesta bekas) drānā nosusina, sagriež un kopā ar pusi no speķa vai sviesta sacep. Kartupeļu masu samaisa ar sagatavotajām

Spinātu klimpas

Sastāvs: 800 g spinātu, 1/2 glāze salda krējuma, 3—4 olas, 40—50 g miltu, 50 g sviesta, sāls. Pagatavošana Spinātus notīra un 5 min. vāra maz sālītā ūdenī, tad nospaida un smalki sakapā. Pieliek krējumu olu dzeltenumus, miltus, izkausētu sviestu, sāli. Visu krietni samaisa, un beidzot piejauc saputotus olu baltumus. Ar karoti izveido iegarenas klimpas un

Kalduni

Sastāvs: 150—200 gab. 400 g miltu, 1 ola, 600 g cūkgaļas, 2—3 karotes buljona, tējkarote majorāna, sāls, pipari. Pagatavošana Ar miltiem sakultu olu, sāli un nepilnu glāzi ūdens pagatavo mīklu, un izrullē to gluži plānu. Pildījumam divreiz samaļ cūkas gaļu, pieliek tējkaroti sāls, piparus, buljonu, smalki sagrieztu majorānu, un visu krietni samīca. Tad ņem pa

Grauzdētas baltmaizes šķēlītes

Sastāvs: Galda maize, 2,5—3 karotes sviesta. Pagatavošana Baltmaizes šķēles, liek uz pannas izkausētā sviestā un ātri apcep no abām pusēm iebrūnas.

Vārītu kartupeļu klimpas ar sieru

Sastāvs: 2 glāzes vārītu kartupeļu masas, 1 olas dzeltenums, sāls, pipari, 1/2 glāzes miltu. Pārliešanai: 100 g žāvēta speķa vai citu taukvielu, 1 sīpols, 100 g rīvēta siera. Pagatavošana Kartupeļu masā iemaisa olu dzeltenumus, sāli, piparus, miltus, veido apaļas vai iegarenas klimpas, liek verdošā, viegli sāļā ūdenī, lēni vāra. Kad klimpas uzpeldējušas, katlam uzliek vāku,

Olu birzumi

Sastāvs: 4—6 pers. 8 olas, 100 g sviesta. Pagatavošana Cieti novārītus olu dzeltenumus sajauc ar sviestu. Caur rupju sietiņu ieberž verdošā buljonā un tūliņ arī sniedz galdā.

Rīvētu kartupeļu un aknu desas klimpas

Sastāvs: 1 I rīvētu kartupeļu, 1/2 glāzes krējuma vai sviesta, 300 g aknu desas, 2 olu dzeltenumi, 100 g speķa, 2 ēdamkarotes sarīvēta siera, sāls, sviests vai speķis. Pagatavošana Sarīvētiem kartupeļiem nospiež sulu. Kartupeļiem pieliek olu dzeltenumus, kausētu karstu sviestu vai krējumu, sāli. Mīklu sadala porcijās, katrai vidū iespiež aknu desas gabaliņu. Liek verdošā, nedaudz

Sviesta klimpas

Sastāvs: 60 g sviesta, ola, olas dzeltenums, 60 g miltu, sāls. Pagatavošana Saputotam sviestam pieliek olas, miltus, sāli, un 1/2 st. kuļ. Ar karoti ielaiž mazas klimpas verdošā buljonā, un ļauj 3 min. vārīties.

Kāpostu klimpas

Sastāvs: 6—8 pers. Neliela balto kāpostu galviņa, 75 g sviesta, 3 olas, 3/4 glāzes salda krējuma, 50 g miltu, sāls. Pagatavošana Kāpostu galviņu vāra 1 st. maz sālītā ūdenī, tad nospaida un smalki sakapā; pieliek sviestu, un kāpostus sutina 1/4 st. uz nelielas uguns. Tad sakuļ olas ar krējumu, pieliek miltus un sutinātos kāpostus, sāli,

Siera kārtiņas

Sastāvs: 100 g berzta siera, 150 g miltu, 100 g sviesta, pipari, 2 karotes ūdens, vārot — tauki. Pagatavošana Sausu berztu sieru samīca ar miltiem, sviestu, pipariem un lāsīti ūdens. Kad mīkla vairs nelīp, to sadala apm. puspirksta biezuma kārtiņās, 3 – 4 stundas patur uz ledus, vai aukstumā, un apvāra verdošos taukos brūnas. Var