Kāpostu klimpas

Sastāvs: 6—8 pers. Neliela balto kāpostu galviņa, 75 g sviesta, 3 olas, 3/4 glāzes salda krējuma, 50 g miltu, sāls. Pagatavošana Kāpostu galviņu vāra 1 st. maz sālītā ūdenī, tad nospaida un smalki sakapā; pieliek sviestu, un kāpostus sutina 1/4 st. uz nelielas uguns. Tad sakuļ olas ar krējumu, pieliek miltus un sutinātos kāpostus, sāli,

Siera kārtiņas

Sastāvs: 100 g berzta siera, 150 g miltu, 100 g sviesta, pipari, 2 karotes ūdens, vārot — tauki. Pagatavošana Sausu berztu sieru samīca ar miltiem, sviestu, pipariem un lāsīti ūdens. Kad mīkla vairs nelīp, to sadala apm. puspirksta biezuma kārtiņās, 3 – 4 stundas patur uz ledus, vai aukstumā, un apvāra verdošos taukos brūnas. Var

Zaļās klimpas

Sastāvs: 2 glāzes rīvētu kartupeļu, 300 g spinātu, sāls, 1/2 glāzes mannas, sviests.  Pagatavošana Spinātus pārlasa, noskalo, ar mazu ūdens un sviesta piedevu sasautē, izrīvē caur sietu. Sarīvēto kartupeļu masai nospiež lieko sulu, šķidrumu atstāj, lai nosēstos ciete. Spinātu biezeni uzkarsē, maisot ieber mannu, uzbriedina, pieliek sāli un karstajā masā iemaisa nospiestos kartupeļus. Ar karoti

Olu grūbiņas

Sastāvs: 4-6 pers. 2 olas, 500 g miltu, sāls. Pagatavošana Olas, sāli un miltus sajauc, līdz dabū gluži cietu mīklu. Mīklu izveido garenā gabalā, un,ļauj tai kādu laiku žūt, pēc tam izberž caur sietiņu, un grūbiņām ļauj vēl reizi žūt. Olu grūbiņas sniedz galdā karstā buljonā.

Rīvētu kartupeļu un biezpiena klimpas

Sastāvs: 2 glāzes rīvētu kartupeļu, 200 g biezpiena, 1 ola, 3 ēdamkarotes krējuma, sāls, milti, sviests. Pagatavošana Sarīvētajiem kartupeļiem nospiež sulu, masai pieliek biezpienu, olu, krējumu, sāli un ar miltainām rokām veido apaļas vai iegarenas klimpas. Verdošā viegli sālītā ūdenī klimpas vāra, pēc uzpeldēšanas aizvākotā katlā vēl patur 10 minūtes. Klimpas no šķidruma izņem ar

Ālanta frikadeles

Sastāvs: 600—800 g Ālanta, 75— —100 g sviesta, baltmaize, 3 olas, sāls, pipari. Pagatavošana Izasakotu ālanta gaļu, sviestu, ūdenī atmiekšķētu baltmaizi, olas, sāli un piparus sagrūž piestiņā, izberž caur sietiņu un krietni sakuļ. Tad izveido mazas klimpas un 4 – 5 min. vāra ālanta buljonā.

Kartupeļu zirnīši

Sastāvs: 8 kartupeļi, 2 olas, karote berztas maizes, 400 g tauku, sāls Pagatavošana Novārītus aukstus kartupeļus nomizo, saberž, klāt pieliek olas, berztu maizi, sāli. Visu krietni samīca un ļauj kādu 1/2 st. stāvēt. Mazas biezeņa lodītes (apmēram zirņa lielumā) ielaiž verdošos taukos un atstāj, līdz zirnīši paliek brūni.

Siera kūkas

Sastāvs: 200 g sviesta, 100 g miltu, 200 g, berzta siera, ola. Pagatavošana Krējumā sakultu sviestu krietni samīca ar miltiem, klāt piejauc berztu sieru un olu, un mīklu naža muguras biezumā uzziež uz plates, 15—20 min. cep krāsnī, tad sagriež gabalos pēc patikas un tūliņ arī pasniedz galdā pie buljona vai pie tumīga buljona.

Pildītās kartupeļu klimpas

Sastāvs: 2 glāzes vārītu kartupeļu masas, 1/2 glāzes miltu, 1 ola, sāls. Pildījumam: 100 g rīvēta siera. Pārliešanai: sviests, rīvmaize. Pagatavošana Kartupeļu masai pievieno olu dzeltenumu, sāli, miltus (sagatavoto mīklu nedrīkst uzglabāt). Mīklu saveltnē «desā», sagriež gabaliņos, tos noplacina, pārziež ar pussakultu olas baltumu, plācenīša vidū uzliek karoti sarīvēta siera, malas saspiež kopā, veido pīrādziņus

Plucinātas klimpas

Sastāvs: 5—6 pers. 1 1/2 glāze miltu, 50 g sviesta, 4—5 olas, sāls. Pagatavošana Ūdeni uzvāra, piejaucot miltus, sviestu, sāli, un kuļ tik ilgi uz uguns, kamēr mīkla atlīp no trauka. Kad mīkla atdzisusi, tai pieliek pa vienai olai un kuļ 15 min. Tad ar karoti izveido klimpas un 3—4 min. vāra maz sālītā ūdenī,