Aknu rīsi7

Sastāvs: 250 g aknu, 30 g sviesta, 3 olas, 1/2 baltmaizes, 50—100 g miltu, majorāns, muskatrieksts, sāls, pipari. Pagatavošana Samaltām aknām klāt pieliek kausētu sviestu, olas, izmērcētu un nospaidītu maizi, majorānu, muskatriekstu, sāli, piparus, un visu kopā krietni samīca. Caur rupju sietiņu izspiež mazus putraimiņus un 3 minūtes vāra buljonā.

Teļa aknu klimpas

Sastāvs: 8—10 pers. 400 g teļa aknu, 3 olas, 25—30 g berztas maizes, 100 g sviesta, sāls, pipari. Pagatavošana Jēlām teļa aknām novelk plēvi, divreiz samaļ, pieliek izkausētu sviestu, olas, berztu maizi, sāli, piparus. Visu krietni sajauc. Nelielas šī biezeņa klimpas ar karoti ielaiž maz sālītā verdošā ūdenī vai buljonā un vāra 3 min.

Līdakas frikadeles

Sastāvs: 5—6 pers. 1 kg līdaka, 100 g sviesta, baltmaize, 2—3 olas, sāls un pipari. Pagatavošana Līdaku nozvīņo, novelk ādu un izlasa asakas, gaļu divreiz samaļ. Klāt pieliek sviestu, ūdenī izmērcētu nospiestu baltmaizi, olas, sāli, piparus, visu vēlreiz samaļ, izveido frikadeles un 5 min. vāra zivju buljonā neapsegtā traukā.

Desiņas svārkos

Sastāvs: 200 g gatavas sviesta mīklas, 10—12 desiņas, ola. Pagatavošana Gatavu sviesta mīklu izrullē naža muguras biezumā, sagriež gabalos, apm. pusotra pirksta garumā un divu pirkstu platumā, katrā gabalā ievīsta pa žāvētai desiņai, saspiežot mīklu cieši kopā, vīstoklīšus aptriepj ar olu un 15—20 min. cep karstā krāsnī.

Kartupeļu un mannas klimpas

Sastāvs: 3 glāzes vārītu kartupeļu masas, 1/2 glāzes mannas, 1 glāze piena, 2 olas, 1 ēdamkarote sviesta, 2 šķēles baltmaizes, 1 /2 glāzes miltu, sviests. Pagatavošana Kartupeļu masu samaisa ar mannu, uzlej verdošu pienu un atstāj uzbriešanai (20 min.), tad pievieno sakultas olas, miltus, sviestā apceptus baltmaizes kubiņus, no mīklas veido klimpas, vāra viegli sāļā

Rīsu klimpas

Sastāvs: 5—6 pers. 100 g rīsu, 1—1 1/2 glāze piena, 40—50 g sviesta, 4 olas, pipari, sāls. Pagatavošana Rīsus izvāra pienā mīkstus. Kad tie atdzisuši, pieliek sviesta, sāli, piparus un olas (pa vienai). Visu krietni samīca, šā biezeņa nelielas klimpas 5 min. vāra buljonā, pienā vai maz sālītā ūdenī.

Aknu žiguri

Sastāvs: 300 g liellopa vai teļa aknu, 1 maizi, 3 olas, 30 g sviesta, 8 karotes miltu, sauja spinātu, sīpoli, pētersīļi, muskāti, sāls, pipari. Pagatavošana Ūdenī izmērcētai un nospaidītai maizei samaltas sviestā sutinātas aknas ar sīpoliem, pētersīļiem, muskatu, sāli un pipariem, ja vēlas sutinātus un smalki sakapātus spinātus. Atdzesētam biezenim piejauc sakultus olu dzeltenumus, saputotus

Teļa gaļas frikadeles

Sastāvs: 5—6 pers. 500 g teļa gaļas, 200 g nieru tauku (vai 125 g sviesta), baltmaize, 2 olas, sāls, pipari. Pagatavošana Jēlu teļa gaļu un nieru taukus divreiz samaļ, pieliek atmiekšķētu baltmaizi bez garozas, olas, sāli, piparus, visu krietni samīca, izveido rieksta lieluma frikadeles un tās 3—4 min. novāra gatavas buljonā.

Maizes klimpas

Sastāvs: 4—6 pers. 400 g baltmaizes, 125 g sviesta, 3 olas, piens (pēc vajadzības), sāls. Pagatavošana Berztai maizei piejauc izkausēta sviestu, olu dzeltenumus, nedaudz piena, sāli, un piekuļ saputotus olu baltumus. Tad izveido mazas klimpas un 5 min. vāra gaļas buljonā.

Brucinātas mīklas krēpeles ar smadzeņu pildījumu

Sastāvs: Mīklai: 1/3 l piena, 50 g sviesta. 225 g miltu, 5 olas; pildījumam: 400 g teļa smadzeņu, 50 g sviesta, sāls, pipari, tauki. Pagatavošana Pienu uzvāra ar sviestu, klāt pieber miltus, un kuļ mīklu tik ilgi uz uguns, līdz tā atlīp no katla. Kad mīkla atdzisusi, tajā pamazītiņām iemaisa olas, un tad kuļ, līdz