Pildītās kartupeļu klimpas

Sastāvs: 2 glāzes vārītu kartupeļu masas, 1/2 glāzes miltu, 1 ola, sāls. Pildījumam: 100 g rīvēta siera. Pārliešanai: sviests, rīvmaize. Pagatavošana Kartupeļu masai pievieno olu dzeltenumu, sāli, miltus (sagatavoto mīklu nedrīkst uzglabāt). Mīklu saveltnē «desā», sagriež gabaliņos, tos noplacina, pārziež ar pussakultu olas baltumu, plācenīša vidū uzliek karoti sarīvēta siera, malas saspiež kopā, veido pīrādziņus

Plucinātas klimpas

Sastāvs: 5—6 pers. 1 1/2 glāze miltu, 50 g sviesta, 4—5 olas, sāls. Pagatavošana Ūdeni uzvāra, piejaucot miltus, sviestu, sāli, un kuļ tik ilgi uz uguns, kamēr mīkla atlīp no trauka. Kad mīkla atdzisusi, tai pieliek pa vienai olai un kuļ 15 min. Tad ar karoti izveido klimpas un 3—4 min. vāra maz sālītā ūdenī,

Aknu klimpas

Sastāvs: 250 g aknu, 30 g sviesta, 3 olas, 1/2 baltmaizes, sāls, pipari. Pagatavošana Samaltām aknām pieliek kausētu sviestu, olas, izmērcētu un nospaidītu maizi, sāli, piparus, visu kopā krietni samīca. Ar karoti ielaiž verdošā gaļas buljonā nelielas klimpas un vāra 3—5 minūtes.

Šķiņķa klimpas

Sastāvs: 300 g kartupeļu, 300 g šķiņķa, 30 g miltu, 3 olas, sāls. Pagatavošana Jēlu šķiņķi divreiz samaļ, tad sajauc ar novārītiem, nomizotiem un smalki saberztiem kartupeļiem, miltiem, olām, sāli, uņ visu krietni samīca. Pagatavo mazas klimpas un 3 – 4 min. vāra mazsālītā ūdenī. Galdā pasniedz buljonā, vai arī brūnā sviestā apceptus, ar lapu

Krējuma klimpas

Sastāvs: 6—8 pers. 85 g sviesta, 3 olas, 1 – 1 1/2 glāzes skāba krējuma, 200—250 g miltu, sāls. Pagatavošana Saputo sviestu, pieliek olas, krējumu, miltus, sāli, un kuļ tik ilgi, līdz mīklā rodas burbuļi, šīs klimpas vāra pienā, gaļas vai zivju buljonā.

Siera stiebriņi

Sastāvs: 200 g gatavas sviesta mīklas; pildījumam: 2—2 1/2 karotes sviesta, 4 olu dzeltenumi, 100—125 g berzta siera, 3 olbaltumi; cepot — sakulta ola. Pagatavošana Sviesta mīklu izrullē gluži plānu un sagriež apm. spēļu kāršu lieluma gabalos. Pildījumam krējumā sakultu sviestu krietni sajauc ar olu dzeltenumu, berztu sieru un putās sakultu olbaltumu. Uz katra mīklas

Saldās kartupeļu klimpas

Sastāvs: 100 g sviesta vai margarīna, 2 olas, sāls, 2 glāzes vārītu kartupeļu masas, 1/2 glāzes miltu, sviests, cukurs, rīvmaize. Pagatavošana Sviestu saputo, pakāpeniski pievienojot olas, cukuru. Masā iemaisa kartupeļus, miltus, veido apaļas klimpas un liek verdošā, viegli sāļā ūdenī, lēni vāra. Uzpeldējušās klimpas aizvākotā katlā vēl patur 5 minūtes. Klimpas uzmanīgi izņem ar putukaroti.

Pūteļi

Sastāvs: 5—6 pers. 125 g sviesta, glāzi ūdens, 200 g miltu, 7 olas, sāls. Pagatavošana Mazgātu sviestu uzvāra glāzē ūdens, pieber miltus, un tik ilgi kuļ, līdz mīkla atlīp no trauka. Atdzesētai mīklai piejauc sakultas olas, sāli, un 1/2 st. maisa. Ar miltiem nobārsta skārda plāti, uzliek nelielas mīklas gubiņas un cep krāsnī, īsi pirms

Aknu rīsi7

Sastāvs: 250 g aknu, 30 g sviesta, 3 olas, 1/2 baltmaizes, 50—100 g miltu, majorāns, muskatrieksts, sāls, pipari. Pagatavošana Samaltām aknām klāt pieliek kausētu sviestu, olas, izmērcētu un nospaidītu maizi, majorānu, muskatriekstu, sāli, piparus, un visu kopā krietni samīca. Caur rupju sietiņu izspiež mazus putraimiņus un 3 minūtes vāra buljonā.

Teļa aknu klimpas

Sastāvs: 8—10 pers. 400 g teļa aknu, 3 olas, 25—30 g berztas maizes, 100 g sviesta, sāls, pipari. Pagatavošana Jēlām teļa aknām novelk plēvi, divreiz samaļ, pieliek izkausētu sviestu, olas, berztu maizi, sāli, piparus. Visu krietni sajauc. Nelielas šī biezeņa klimpas ar karoti ielaiž maz sālītā verdošā ūdenī vai buljonā un vāra 3 min.