Veltnētās klimpas

Sastāvs: 2 glāzes vārītu kartupeļu masas, 2 olas, 1 glāze miltu, 2 ēdamkarotes sviesta, 1 glāze sasmalcinātu riekstu vai saldas rīvmaizes. Pagatavošana Kartupeļu masā iemaisa sakultas olas, sāli, miltus un samaisa mīklu. Mīklas dēlim uzkaisa miltus, mīklu izveltnē plāksnē, pārziež ār mīkstu sviestu, pārkaisa ar riekstiem vai rīvmaizi. Plāksni cieši saveltnē; veltni griež 7—8 cm

Smadzeņu frikadeles

Sastāvs: 400—500 g teļa smadzeņu, karote sviesta, 4 olas, pipari, sāls. Pagatavošana Teļa smadzenes rūpīgi noskalo aukstā ūdenī, izlasa visas asiņainās daļiņas un plēves, piejauc izkausētu sviestu, olas, piparus un sāli, visu labi samaisa, un rieksta lielumā izveidotas klimpas ielaiž verdošā buljonā.

Buljona kūkas

Sastāvs: 5—6 pers. 75 g sviesta, 5 olas, 6 tējkarotes miltu, pētersīļlapas, sāls, pipari. Pagatavošana 50 g sviesta sakuļ putās, pieliek olu dzeltenumus, miltus, sāli, piparus, smalki sakapātus pētersīļus, sajauc visu ar saputotu vienas olas baltumu un cep formā vai uz pannas ar 25 g sabrūnināta sviesta; tad sagriež strēmelēs un ieliek buljonā. Ja cep

Vēžu klimpas

Sastāvs: 5—6 pers. Kāls novārītu vēžu, 2 baltmaizes, 200 g sviesta, 3 olas, sāls. Pagatavošana Ar smalki sagrūztām vēžu čaulām pagatavo vēžu sviestu. Smalki sakapātai vēžu gaļai pieliek pienā izmiekšķētus un nospaidītas baltmaizes, vēžu sviestu, olu dzeltenumu, sāli un beigās putās sakultus olu baltumus, tad visu krietni samīca. Klimpas ielaiž ar karoti buljonā vai sālsūdenī

Olbaltuma frikadeles

Sastāvs: 5—6 pers. 4—5 olu baltumi, 50 g milt-cukura, naža gals vaniļas. Pagatavošana Olbaltumus sakuļ putās, sajauc ar miltcukuru un berztu vaniļu. Ar tējkaroti izveido mazas klimpas un 3—4 min. vāra pienā vai šokolādes buljonā.

Kartupeļu un plūmju klimpas

Sastāvs: 2 glāzes vārītu kartupeļu masas, 1/2 glāzes miltu, 1/2 glāzes mannas, 1 ola, sāls. Pildījumam: plūmes, graudu cukurs, sviests, rīvmaize, kanēlis. Pagatavošana Kartupeļu masai pievieno sakultu olu, sāli, mannu un miltus. Plūmes nemazgā, izņem kauliņus, to vietā ieliek cukur-graudu. Kartupeļu masu izveido «desā», to sagriež gabaliņos, katrā gabaliņā iespiež plūmi. Klimpu rūpīgi saspiež, apviļā

Speķa klimpas

Sastāvs: 4 baltmaizes, 1/2 glāzes piena, 3 olas, 70 g speķa, sīpols, 40 g miltu, sauja pētersīļu, sāls. Pagatavošana Veģus sagriež mazos gabaliņos tiem pāri pārlej piena un olu maisījumu. Speķi sagriež mazos gabaliņos un sacep ar smalki sagrieztu sīpolu un sakapātiem pētersīļiem, pēc tam sajauc ar iepriekšējo masu, pieliek sāli un miltus, līdz izveidojas

Ielaidņi

Sastāvs: 4—6 pers. 2 olas, 15 g berztas maizes, karote piena, 5 g miltu, sāls. Pagatavošana Olas, berztu maizi, miltus un sāli labi sajauc un lēnām lej verdošā buljonā.

Grauzdēti maizes gabaliņi

Sastāvs: Galda maize, 2,5—3 karotes sviesta. Pagatavošana Galda maizi sagriež šķēlēs un tad pēc patikas palielos kantainos gabalos, kurus liek uz pannas izkausētā sviestā, un grozot apcep uz mazas uguns no visām pusēm iebrūnus.

Zirnīši buljonam

Sastāvs: 2 olas, 4 karotes piena, 50 g miltu, 400 g vērša tauku, sāls. Pagatavošana Olas, pienu, miltus un sāli krietni sakuļ, tad liek pa karotei rupjā sietiņā un lēnām maisa, tā ka atsevišķie pilieni krīt apakšā verdošos taukos un top brūni. Ar putu smeļamo karoti izņem zirņus no taukiem un ļauj tiem nožūt. Zirņus,