Zivis, saceptas mērcē

Sastāvs: 200 g zivju, 10 g kv. miltu, 15 g tauku, 150 g vārītu kartupeļu, 75 g krējuma mērces, sāls Pagatavošana Zivis notīra, atdala asakas, sagriež gabaliņos, ieberzē ar sāli, apviļā miltos un taukos apcep brūnas. Tad liek lēzenā katliņā, pieliek vārītus vai ceptus kartupeļus, pārlej krējumu vai tomātu mērci un cepeškrāsnī sacep. Pasniedz ar

Cepti nēģi

Sastāvs: Pagatavošana Nēģus, ja tie vēl dzīvi, ieber maisiņā un nosloga, lai tie nobeigtos. No sloga izņemtus nēģus sakaisa ar un noslauka ar drāniņu liekās gļotas. Uz sausas, sakarsētas pannas nēģus novieto cieši blakus un cep 5-8 minūtes, tad apgriež un cep vē 4-5 minūtes. Izceptam nēģim liecot jālūst, tas nedrīkst būt sīksts un nedrīkst

Siļķu pastēte

Sastāvs: 4 siļķes, 300 gr baltmaizes, 50 gr skāba krējuma, 3 olas, sīpols, pipari, sviests, sāls Pagatavošana Siļķes nomērcē, notīra, sakapā, pieliek olu dzeltenumus, sakapātu sīpolu, pienā izmērcētu, nospiestu baltmaizi. Atdalītus olu baltumus, viegli izmaisa, masu liek ar sviestu smērētā formā, pārkaisa ar rīvmaizi, cep karstā krāsnī ap 30 min.

Baltais ragū

Sastāvs: Puse vistas, 150 g teļa gaļas, viruma zaļumi, 3 pipargraudiņi, 50 g sviesta, 40 g miltu, citrona sula, sāls un pipari, olas dzeltenuma, 65 g baraviku vai šampinjonu 50 g sviesta, 10 g tauku vistu aknām. Pagatavošana Vistas un teļa gaļu ar viruma zaļumiem un pipariem izvāra sālsūdenī mīkstu. Vistas aknas cep sviestā. Tad

Vārīta menca

Sastāvs: 1 kg mencas, 1 – 2 sīpoli, pipari sāls. Pagatavošana Uzšķērstu, notīrītu un nomazgātu mencu novāra. Aknas kas mencai sevišķi gardas, uzmanīgi atdala no žults un vāra līdz ar zivi. Galdā vārītu mencu dod ar karstu sinepju mērci un novārītiem, sausiem kartupeļiem. *Sinepju mrce

Zivju pastēte

Sastāvs: 1 kg zivju, 0,5 glāzes skāba vai svaiga krējuma, 1 ēdamkarote sviesta, 5 olas, 3 šķēlītes nobriedušas baltmaizes, sāls, pipari, muskatrieksts vai sīpols. Pagatavošana Notīrītām zivīm (ja āda tumša, to novelk) atdala asakas un mīkstumu samal gaļas mašīna (2 reizes), pievieno izmērcētu baltmaizi, garšvielas, olas, krējumu, masu ar karoti labi sastrādā. Veidnīti izziež ar

Saldēts lasis

Sastāvs: 1 kg laša. ūdens pēc vajadzības, virces, sāls, pipari, sīpols, 10 lapiņas baltā želatīna, 2 olu baltumi, 50 gr maltas gaļas, cieti novārīta ola, zaļumi, salātu lapiņas, redīsi, tomāti. Pagatavošana Lasi iztīra, pārgriež gareniski uz pusēm, katru pusi (ar visu ādu) sagriež glītās šķēlēs, sakārto tādā pašā veidā kā griezts uz zivju sieta, liek

Pildīta līdaka gabaliņos

Sastāvs: 1 kg līdaka, 2 veselas olas, 3 šķēlītes galda maizes, 50-60 gr skāba krējuma, 70 gr sviesta, sāls, pipari, sīpols, muskatrieksts, zaļumi Pagatavošana Līdaku nozvīņo, nogriež galvu, iztīra iekšas vēderu nepārgriežot, labi nomazgā, sagriež gabaliņos 2 pirkstu platumā, no muguras izņem mīkstumus, asakas atstāj iekšā, masu sagatavo tāpat kā pildītai līdakai, pilda sagrieztos gabaliņos.

Vārīti kartupeļi ar zivīm

Sastāvs: 5 vārīti kartupeļi, taukvielas, 2 glāzes sasmalcinātu, no asakām un ādām atbrīvotu vārītu, ceptu vai žāvētu zivju, 1 sīpols, 1 ēdamkarote sinepju, 1 glāze krējuma, sāls, zaļumi. Pagatavošana Kartupeļus sagriež šķēlītēs vai gabaliņos. Notīrītu sīpolu sagriež ripās un taukvielās sacep, tad pieliek zivis un kartupeļus un maisot vēl cep. Krējumu samaisa ar sinepēm, sāli

Foreles vārītas

Sastāvs: 1- 1,5 kg foreļu, sāls, 1/6 l etiķa, 100 gr sviesta. Pagatavošana Nozvīņotas, notīrītas un nomazgātas foreles uzliek vārīties ar verdošu ūdeni, lai ūdiens zivis pilnīgi apņemtu, pieliek sāli, etiķi, un vāra apm. 5 min. Galdā dod ar izkausētu sviestu. Vārītam forelēm var klāt dot tomātu vai vēžu mērci, bet labāk neņemt tik pikantu