Zivju filejs ar saknēm un sēnēm

Sastāvs: 800 g zivju fileja, 2 burkāni, 2 selerijas, 300 g sēņu, 2 ēdamkarotes eļļas, citronu sula, 4 ēdamkarotes krējuma, 1 ēdamkarote sakapātu zaļumu, sāls. Pagatavošana Notīrītas saknes sarīvē, sēnes sagriež, visu eļļā apcep, pievieno mazliet ūdens, pasautē. Fileju apslaka ar citronu sulu, apkaisa ar sāli, liek ietaukota veidne, uzliek sautētās saknes un cepeškrāsnī cep.

Vārīts lasis

Sastāvs: 2 kg laša, 6 litri ūdens, virces, sāls, zivju aspiks pēc vajadzības. Krutonam: 800 gr rīsu, 2 litri ūdens, zaļumi, citroni, puķu kāposti, zirni, novārīti burkāni, kāli un zilie kāposti vai bietes. Pagatavošana Lasi iztīra, izmazgā (lasi nedrīkst zvīņot, lai nesabojātu laša galu, jo aiz pārāk straujas darbības tā atlec no asakām), sašņorē, piesien

Vārīts zandarts (vesels)

Sastāvs: Apmēram 1,4 kg zandarts, 5 olas, 50 gr sviesta. 100 gr krējuma, sāls, sīpols, vircas, pipari, lauru lapa, 2 citroni, zaļumi. Pagatavošana Zandartu nozvīņo, iztīra iekšas, kārtīgi izmazgā, sašņorē, piesien pie zivju sieta. Verdošam ūdenim pieliek garšvielas piparus, lauru lapu, sīpolu, sāli, ieliek zandartu, vāra ap 20 min., tad noņem uguni un 20 min.

Kartupeļu un zivju omlete

Sastāvs: 3 vārīti kartupeli, 1 sīpols, taukvielas, 2 glāzes sasmalcinātu, no asakām un ādām atbrīvotu vārītu, ceptu vai žāvētu zivju, 5 olas, 1 ēdamkarote sinepju, 1 glāze krējuma, sāls, zaļumi. Pagatavošana Kartupeļus sagriež šķēlītēs vai gabaliņos, sīpolu sagriež ripās un taukvielās sacep. Tad pieliek zivis, maisot cep, pārlej olu, krējuma, sinepju un sāls maisījumu, visu

Aukstas foreles ar vēžiem

Sastāvs: 2 – 3 foreles, 1/4 l etiķa, 2 l ūdens, sāls, burkāns, pētersīļa sakne, 12 novārīti vēži, zaļas pētersīļu lapas. Pagatavošana Notīrītām un nomazgātām forelēm izver stipru diegu cauri astei virspus spurām, tad caur abām acīm, un diegu cieši aizsien, lai zivis būtu lokā saliektas, pēc kam foreles aplaista ar verdošu etiķi. Tad uzvāra

Krāsnī cepts zandarts ar sēnēm

Sastāvs: 1 kg sandarta, sāls, 60 gr sviesta, šalotes, šampinjoni (vai baravikas), kapāti pētersīļi, sardeļu sviests, berzts siers, berzta baltmaize, 2 olas, 40 gr. vēžu sviesta (vai vienk. sviests). Pagatavošana Nodīrātu un izasakotu zandartu sadala 2 vienādās daļās, vienu sagriež šķēlēs un, viegli iesāla, bet otru samaļ un ar visām atzīmētajām piedevām, atskaitot vēžu sviestu,

Sautētas reņģes ar burkāniem

Sastāvs: 200 g sālītu reņģu, 150 g burkānu, 15 g tauku, 125 g ūdens, 25 g garšsakņu, 15 g tomātu biezeņa, 3 g kviešu miltu Pagatavošana Sālītas reņģes mērcē apmēram 3 stundas, atdala galvas un asakas. Burkānus sasmalcina skaidiņās, katliņā taukos apcep, pievieno šķidrumu, lai burkāni būtu tikko pārsegti, pārkaisa sasmalcinātus sīpolus, selerijas, pētersīļus un

Makaronu un reņģu sacepums

Sastāvs: 80 g makaronu, 150 g kūpinātu reņģu, 10 g tauku, 10 g sīpolu, 1/2 olas, 100 g piena, 5 g rīvmaizes, sāls. Pagatavošana Makaronus vāra sālsūdenī mīkstus, ūdeni nokāš. Kūpinātas reņģes iztīra, sadala gabaliņos un sajauc ar sasmalcinātiem, sviestā apceptiem sīpoliem, novārītiem makaroniem. Liek ar taukiem izziestā veidnē, pārlej ar olu maisījumu, pārkaisa ar

Ceptas reņģes

Sastāvs: 30 svaigas reņģes, 200 gr sviesta, milti, citrons. Pagatavošana Reņģes iztīra, nomazgā, priekš cepšanas nedaudz apsala. Iemērc miltos, cep karstā sviestā gaiši dzeltenas, sakārto uz trauka, pārlej karstu sviestu, uzliek citronu šķēlītes, garnē ar zaļumiem.

Laša panniņa

Sastāvs: 200 g sālīta laša, galda maize, 100 g sviesta, 5—6 olas, 2/3 glāzes skāba krējuma. Pagatavošana Sālītu lasi vakarā iepriekš iemērc aukstā ūdenī. Tad ūdeni nolej, gaļu smalki sakapā vai samaļ, samīca kopā ar aukstā ūdenī izmērcētu galda maizi bez garozas, izkausētu sviestu, olām un skābu krējumu. Biezeni cep 30 min. karstā krāsnī, līdz