Šķiņķa maizītes

Sastāvs: Vārīts šķiņķis, sviests, maize, marinēts gurķis, ola, gurķis, tomāts. Pagatavošana Vārītu šķiņķi sagriež plānās šķēlītēs un pārliek ar sviestu pārziestai baltmaizes šķēlītei. Grezno ar marinēta gurķa ripiņām. Šķiņķa šķēlītes uz maizes var novietot arī satītas, vidū liek cieti novārītas olas vai gurķa un tomāta gabaliņus.

Puķu maizītes.

Sastāvs: 6 šķēles rupjas maizes, 100 g sviesta, sauja lociņu, 2—3 skābēti gurķi, 2—3 olas, 6 sardeles, tējkaŗ. kaperu. Pagatavošana Svaigu rupju maizi sagriež šķēlēs, apziež ar sviestu, vienu pusi šķēlei apliek ar smalki sakapātiem lociņiem, otru pusi ar plānām nomizotām skābētu gurķu šķēlītēm. Cieti novārītu olu dzeltenumu sakapā un uzkaisa katrai šķēlītei vidū, bet

Tomātu sviests

Sastāvs: 125 g kapātu tomātu, 125 g sviesta Pagatavošana 125 g kapātu tomātu izsutina krāsnī, un kad tie atdzisuši, sajauc ar 125 g sviesta, pēc tam biezeni izberž caur sietiņu.

Tomātu un svaigu gurķu maizītes

Sastāvs: Tomati, gurķi, sviests, baltmaize, rupjmaize, pipari, sīpoli, krējums, diles, loki, sāls. Pagatavošana Gatavus, stingrus tomātus sagriež apmēram 0,5 cm biezās šķēlītēs un pārliek ar sviestu pārziestai baltmaizei vai rupjmaizes šķēlītei, pārkaisa smalkos piparus un pārliek sīpolu ripiņas atsevišķos gredzentiņus. Svaigus gurķus sagriež ripiņās un pārliek ar sviestu pārziestai rupjmaizei. Grezno ar biezu skābu krējumu,

Angļu siera maizītes

Sastāvs: Galda maize, 100 g siera, 1 karote sviesta, mazliet spāņu piparu, 2 karotes alus, 1/2 tējkaŗ. sinepju. Pagatavošana Sausu saberztu sieru maisa katlā uz uguns ar sviestu, pipariem, alu un sinepēm, līdz viss izkusis. Galda maizi sagriež plānās šķēlēs un uzgrauzdē ar sviestu, apziež ar maisījumu, iešauj uz 3 min. cepešu krāsnī, un dod

Olu maizītes.

Sastāvs: 6 šķēles galda maizes, 3 karotes sardeļu sviesta, 3 olas, 2 skābēti gurķi, 1/2 tējk. kaperu. Pagatavošana Maizes šķēles uzgrauzdē un apziež ar sardeļu sviestu, olas pārgriež uz pusēm, izrobo un liek maizes šķēlītēm vidū; tad vainaga veidā apliek mazus gabaliņus sagrieztu skābētu gurķu, kam iepriekš noņem mizu, un beidzot vēl apliek arī kaperus.

Grauzdētas maizītes ar vēžiem

Sastāvs: 5—6 pers. Kāls novārītu mazāku vēžu, 50—100 g sviesta vēžu sviestam, 10—12 šķēles galda maizes, 1 1/2—2 karotes sviesta, sauja pētersīļlapu sāls. Pagatavošana Vēžus novāra, ļipu un spīļu gaļu izloba laukā, un ar čaulām un atliekām pagatavo vēžu sviestu. Maizes šķēles grauzdē sviestā un apliek ar izlobīto vēžu gaļu, bet tikai ne līdz malām,

Desu maizītes

Sastāvs: Desa, maize, sviests. Pagatavošana Izvēlas vārītas, pusdūmotas vai dūmotas desas. Desu ripiņas sakārto uz sviestmaizes. Desu šķirnes, kurāš mazāk cūkas gaļas, liek uz baltmaizes, bet treknākas uz saldskābās maizes vai rupjmaizes.

Selderiņa maizītes.

Sastāvs: Galda maize, maza selderiņsaknīte, 3 karotes salda krējuma, 50 g berzta siera, 50 g sviesta, pipari, sāls. Pagatavošana 12 šķēles galda maizes grauzdē ar sviestu uz pannas, novārītu nolobītu selderiņu, jo smalki saberž un sajauc ar saldu krējumu, berztu sieru un baltiem pipariem un uzziež uz grauzdētas maizes.

Vēžu sviests

Sastāvs: 30 vēžu čaulas un atliekas, 200 g sviesta. Pagatavošana Novārītu vēžu čaulas un atliekas smalki sagrūž piestiņā vai divreiz samaļ, ieliek katlā ar tik daudz ūdens, lai ūdens pilnīgi apņemtu, klāt pieliek sviestu, un grūdeni vāra apsegtā katlā kādu pusstundu. Tad ar putu smeļamo karoti uzmanīgi nosmalsta sarkanās putas, kas arī ir vēžu sviests,