Griķu biezputra

Sastāvs: 400 g griķu, 1 l. ūdens, 2 ēd. k. sviests, sāls. Pagatavošana Griķu putraimus paberzē tīrā drānā, ieber pannā un apmaisot cēpeškrāsnī vai uz liesmas grauzdē dzeltenbrūnus. Ūdeni uzvāra, pieliek sviestu vai augu eļļas, sāli, izkarsētos griķus, uzvāra, trauku noslēdz un ievieto sakarsētā cepeškrāsnī līdz griķi kļūs mīksti. Griķu biezputru pasniedz, ka piedevu gaļas

Rīsu un rozīņu biezputra

Sastāvs: 50 g rīsu, 150 g ūdens, 30 g rozīņu, 10 g sviesta, 15 g cukura, sāls. Pagatavošana Noskalotus rīsus ber verdošā ūdenī, pieliek sāli, cukuru, sviestu, noskalotas rozīnes un uzvāra. Tad katlam uzliek vāku un vai nu uz pavarda, vai cepeškrāsnī sautē, līdz rīsi mīksti. Pasniedz karstu ar kausētu sviestu vai atdzesētu ar dzērveņu

Sautēti rīsi

Sastāvs: 300 g risu, 80 g. sviesta, 0,6 l. buljona, sāls. Pagatavošana Rīsus nomazgā, nosusina, liek katlā sakarsētā sviestā, maisot sacep caurspīdīgus, pielej karstu buljonu, pievieno pēc garšas sāli, visu pārmaisa, katlam uzliek vāciņu. Cepeškrāsnī sautē līdz rīsi top mīksti. Sautēšanas procesā rīsus nevajag pārmaisīt.

Prosas un ķirbju biezputra

Sastāvs: 60 g prosas, 100 g ķirbju, 50 g ūdens, 100 g piena, 15 g cukura, 10 g sviesta, sāls. Pagatavošana Prosu verdošā ūdenī applaucē un uz sietiņa notecina. Tad liek verdošā ūdenī un vāra pusmīkstu, pievieno skaidiņās sarīvētus ķirbjus, pienu, sāli, cukuru, sviestu vai margarīnu un vāra, līdz putraimi mīksti. Pasniedz ar karstu kausētu

Auzu pārslu biezputra II

Sastāvs: Piens, auzu pārslas, cukurs, sāls Pagatavošana Ņem katliņu, ielej tajā pienu (apmēram litru) liek uz uguns un ieber aptuveni vienu glāzi auzu pārslu, cukuru apmēram 4 t.k., nedaudz sāli. Šī auzu pārslu putra ir visu laiku jāmaisa, jo receptē tiek izmantots piens bez ūdens piedevas. Putru vāra apmēram 20 min. līdz auzu pārslas top

Auzu pārslu biezputra

Sastāvs: 40 g auzu pārslu, 100 g ūdens, 100 g piena, 10 g sviesta, 3 g cukura, sāls. Pagatavošana Ūdeni ar pienu uzvāra, pievieno auzu pārslas un maisot vāra 15-20 minūtes. Tad pieliek sāli cukuru, sviestu un izmaisa. Pasniedz ar kausētu sviestu brokastīs, vakariņās.

Skābputra

Sastāvs: 1,5 l ūdens, 0,5 l raudzēta piena, 100 g miežu putraimu, 100 g skāba krējuma. Pagatavošana Noskalotus putraimus ūdenī vāra (putraimi nedrīkst izvārīties gluži mīksti). Putrā ielej glāzi rūgušpiena – veidosies kunkuļi. Karsēšanu pārtrauc, putru atdzesē, tad pievieno paniņas, kefīru, sakultu rūgušpienu vai pienu, aizdaram krējumu. Skābputra var pēc izvārīšanas dienu pastāvēt un ieskābt,

Mannas biezputra

Sastāvs: 40 g mannas, 200 g piena, 50 g ūdens, 10 g sviesta, 3 g cukura, sāls. Pagatavošana Pienu ar ūdeni uzvāra, pieber mannu un, nepārtraukti maisot, vāra 10-15 minūtes. Tad pieliek sāli, cukuru, sviestu, uzvāra un samaisa. Pasniedz karstu brokastīs, vakariņās, ar kausētu sviestu, pienu vai atdzesētu ar ievārījumu.

Griķu biezputra ar sīpoliem

Sastāvs: 100 g griķu putraimu, 150 g ūdens, 25 g tauku, 25 g sīpolu, sāls. Pagatavošana Vāra irdeno griķu biezputru, gatavai pievieno sasmalcinātus sīpolus, kas apcepti taukos vai kopā ar gabaliņos sagrieztu speķi, un apmaisa. Pasniedz ar rūgušpienu vai kefīru.

Mannas un olu biezputra (buberts)

Sastāvs: 30 g mannas, 150 g piena, 15 g cukura, 1 ola, sāls, garšvielas. Pagatavošana Pienu uzvāra, maisot pieber mannu un vāra 10-15 minūtes. Tad pieliek sāli, samaisa. Olu dzeltenumu ar garšvielām un cukuru saputo, līdz cukurs izkusis. Pakāpeniski pievieno karstai (70-80°) biezputrai un pēc tam nedaudz uzkarsē. Mazliet atdzisušā biezputrā iecilā stingrās putās saputotu