Mannas un olu biezputra (buberts)

Sastāvs: 30 g mannas, 150 g piena, 15 g cukura, 1 ola, sāls, garšvielas. Pagatavošana Pienu uzvāra, maisot pieber mannu un vāra 10-15 minūtes. Tad pieliek sāli, samaisa. Olu dzeltenumu ar garšvielām un cukuru saputo, līdz cukurs izkusis. Pakāpeniski pievieno karstai (70-80°) biezputrai un pēc tam nedaudz uzkarsē. Mazliet atdzisušā biezputrā iecilā stingrās putās saputotu

Griķu biezputra irdenā

Sastāvs: 100 g griķu putraimu, 10 g cūkas tauku, 150 g ūdens, sāls. Pagatavošana Griķu putraimus pārlej ar verdošu ūdeni, samaisa, uz sietiņa notecina, ber uz sausas pannas un apgrauzdē gaši brūnus. Ūdeni uzvāra, pieliek sāli, taukus, apgrauzdētus griķus un vāra apmēram 5 minūtes. Pēc tam uzliek vāku un turpina vārīšanu uz plīts, maizes krāsnī

Miežu miltu biezputra

Sastāvs: 50 g rupjo miežu miltu, 200 g piena, 50 g ūdens, 10 g speķa, 3 g cukura, sāls. Pagatavošana Paredzēto šķidruma daudzumu uzvāra, maisot iekuļ rupjos miežu miltus un vāra apmēram 5 minūtes, pieliek sāli, cukuru un samaisa. Pasniedz ar apceptu dūmotu speķi, pienu vai rūgušpienu, kefīru. Biezputru var gatavot arī no rupjiem kviešu

Griķu biezputra ar pienu

Sastāvs: 75 g griķu putraimu, 140 g ūdens, 100 g piena, sāls. Pagatavošana Verdošā ūdenī ber noskalotus griķu putraimus un vāra, laiku pa laikam apmaisot, līdz putraimi pusmīksti. Tad pielej uzvārītu pienu, pieliek pēc garšas sāli un cukuru un vāra, līdz putraimi mīksti. Griķu biezputru pasniedz karstu ar sviestu.

Kartupeļu un putraimu biezputra

Sastāvs: 1 glāze miežu putraimu, 5 kartupeļi, 1/2 l ūdens, 1/2 l piena, sāls, žāvēts speķis, 1 sīpols. Pagatavošana Putraimus noskalo, pārlej ar karstu ūdeni un vāra. Kartupeļus notīra, sagriež nelielos gabaliņos un pievieno pusmīkstiem putraimiem. Biezputru turpina vārīt uz nelielas liesmas slēgtā traukā. Lai biezputra nepiedegtu, katlu var ievietot karsta ūdens peldē. Kad kartupeļi

Miežu putraimu biezputra

Sastāvs: 75 g miežu putraimu, 200 g ūdens, 100 g piena, 10 g sviesta, sāls. Pagatavošana Verdošā ūdenī ber noskalotus putraimus un vāra, pa reizei apmaisot, gandrīz gatavus ēšanai. Tad pielej pienu, pieliek sāli un vāra uz lēnas uguns, līdz putraimi mīksti. Pasniedz ar sviestu, apceptu speķi, speķa vai tomātu mērci.

Grūdenis

Sastāvs: 1l ūdens, 100 g grūbu, 150 g speķa, 1 sīpolu, 4 kartupeļi, sāls, zaļumi. Pagatavošana Lai biezputru ātrāk pagatavotu, grūbas pirms gatavošanas pārlej ar ūdeni un 5 līdz10 stundas uzbriedina. Speķi sagriež sīkos gabaliņos, sīpolus sasmalcina, katliņā kopā sacep, tad pielej ūdeni, uzvāra, pieliek mērcētas grūbas un uz lēnas uguns vāra, līdz grūbas gandrīz

Miežu putraimu un kartupeļu biezputra

Sastāvs: 35 g miežu putraimu, 200 g ūdens, 100 g piena, 150 g kartupeļu, sāls. Pagatavošana Verdošā ūdenī liek noskalotus putraimus un vāra pusmīkstus, pievieno plānās šķēlītēs sagrieztus kartupeļus un vāra gandrīz mīkstus. Tad pielej pienu, pieliek sāli un, nepārtraukti maisot, vāra, līdz putraimi mīksti. Pasniedz ar apceptu speķi vai tomātu mērci.

Kartupeļu un putraimu biezputra 1

Sastāvs: 1 glāze miežu putraimu, 5 kartupeļi, 1/2 l ūdens, 1/2 l piena, sāls, žāvēts speķis, 1 sīpols. Pagatavošana Putraimus noskalo, pārlej ar karstu ūdeni un vāra. Kartupeļus notīra, sagriež nelielos gabaliņos un pievieno pusmīkstiem putraimiem. Biezputru turpina vārīt uz nelielas liesmas slēgtā traukā. Lai biezputra nepiedegtu, katlu var ievietot karsta ūdens peldē. Kad kartupeļi

Grūbu un ābolu biezputra

Sastāvs: 40 g grūbu, 150 g ūdens, 35 g dzērveņu, 25 g kaltētu ābolu, 25 g cukura, sāls. Pagatavošana Grūbas mērcē apmēram 6 stundas. Tad liek paredzētā ūdens daudzumā, pieliek sāli un vāra, pa reizei apmaisot, līdz grūbas gandrīz mīkstas. Kaltētus ābolus noskalo, sīkāk sagriež un pievieno biezputrai. Tad biezputrai pielej dzērveņu sulu, pieber cukuru