Miežu putraimu biezputra

Sastāvs: 75 g miežu putraimu, 200 g ūdens, 100 g piena, 10 g sviesta, sāls. Pagatavošana Verdošā ūdenī ber noskalotus putraimus un vāra, pa reizei apmaisot, gandrīz gatavus ēšanai. Tad pielej pienu, pieliek sāli un vāra uz lēnas uguns, līdz putraimi mīksti. Pasniedz ar sviestu, apceptu speķi, speķa vai tomātu mērci.

Grūdenis

Sastāvs: 1l ūdens, 100 g grūbu, 150 g speķa, 1 sīpolu, 4 kartupeļi, sāls, zaļumi. Pagatavošana Lai biezputru ātrāk pagatavotu, grūbas pirms gatavošanas pārlej ar ūdeni un 5 līdz10 stundas uzbriedina. Speķi sagriež sīkos gabaliņos, sīpolus sasmalcina, katliņā kopā sacep, tad pielej ūdeni, uzvāra, pieliek mērcētas grūbas un uz lēnas uguns vāra, līdz grūbas gandrīz

Miežu putraimu un kartupeļu biezputra

Sastāvs: 35 g miežu putraimu, 200 g ūdens, 100 g piena, 150 g kartupeļu, sāls. Pagatavošana Verdošā ūdenī liek noskalotus putraimus un vāra pusmīkstus, pievieno plānās šķēlītēs sagrieztus kartupeļus un vāra gandrīz mīkstus. Tad pielej pienu, pieliek sāli un, nepārtraukti maisot, vāra, līdz putraimi mīksti. Pasniedz ar apceptu speķi vai tomātu mērci.

Kartupeļu un putraimu biezputra 1

Sastāvs: 1 glāze miežu putraimu, 5 kartupeļi, 1/2 l ūdens, 1/2 l piena, sāls, žāvēts speķis, 1 sīpols. Pagatavošana Putraimus noskalo, pārlej ar karstu ūdeni un vāra. Kartupeļus notīra, sagriež nelielos gabaliņos un pievieno pusmīkstiem putraimiem. Biezputru turpina vārīt uz nelielas liesmas slēgtā traukā. Lai biezputra nepiedegtu, katlu var ievietot karsta ūdens peldē. Kad kartupeļi

Grūbu un ābolu biezputra

Sastāvs: 40 g grūbu, 150 g ūdens, 35 g dzērveņu, 25 g kaltētu ābolu, 25 g cukura, sāls. Pagatavošana Grūbas mērcē apmēram 6 stundas. Tad liek paredzētā ūdens daudzumā, pieliek sāli un vāra, pa reizei apmaisot, līdz grūbas gandrīz mīkstas. Kaltētus ābolus noskalo, sīkāk sagriež un pievieno biezputrai. Tad biezputrai pielej dzērveņu sulu, pieber cukuru

Ābolu un mannas biezputra

Sastāvs: 1 l ābolu sulas, 2 ēd. k. sviesta, 100 g. mannas, 50 g. cukura, 50 g. rozīņu. Pagatavošana Uzvāra ābolu sulu, pievieno tai cukuru pēc garšas, sviestu, nomazgātas rozīnes un pārmaisot pieber mannu. Maisot izvāra biezputru, trauku noņem no uguns. Ēdienu pasniedz atdzesētu ar pienu.

Rīsu biezputra

Sastāvs: 40 g rīsu, 150 g ūdens, 100 g piena, 5 g sviesta, 3 g cukura, sāls. Pagatavošana Noskalotus rīsus ber verdošā ūdenī un, pa reizei apmaisot, vāra pusmīkstus. Tad pielej pienu, pieliek sāli, cukuru, sviestu un maisot vāra, līdz rīsi mīksti. Pasniedz karstu ar kausētu sviestu, pienu vai atdzesētu ar augļu mērcēm, ievārījumu.

Griķu biezputra

Sastāvs: 400 g griķu, 1 l. ūdens, 2 ēd. k. sviests, sāls. Pagatavošana Griķu putraimus paberzē tīrā drānā, ieber pannā un apmaisot cēpeškrāsnī vai uz liesmas grauzdē dzeltenbrūnus. Ūdeni uzvāra, pieliek sviestu vai augu eļļas, sāli, izkarsētos griķus, uzvāra, trauku noslēdz un ievieto sakarsētā cepeškrāsnī līdz griķi kļūs mīksti. Griķu biezputru pasniedz, ka piedevu gaļas

Rīsu un rozīņu biezputra

Sastāvs: 50 g rīsu, 150 g ūdens, 30 g rozīņu, 10 g sviesta, 15 g cukura, sāls. Pagatavošana Noskalotus rīsus ber verdošā ūdenī, pieliek sāli, cukuru, sviestu, noskalotas rozīnes un uzvāra. Tad katlam uzliek vāku un vai nu uz pavarda, vai cepeškrāsnī sautē, līdz rīsi mīksti. Pasniedz karstu ar kausētu sviestu vai atdzesētu ar dzērveņu

Sautēti rīsi

Sastāvs: 300 g risu, 80 g. sviesta, 0,6 l. buljona, sāls. Pagatavošana Rīsus nomazgā, nosusina, liek katlā sakarsētā sviestā, maisot sacep caurspīdīgus, pielej karstu buljonu, pievieno pēc garšas sāli, visu pārmaisa, katlam uzliek vāciņu. Cepeškrāsnī sautē līdz rīsi top mīksti. Sautēšanas procesā rīsus nevajag pārmaisīt.