Auzu pārslu biezputra II

Sastāvs: Piens, auzu pārslas, cukurs, sāls Pagatavošana Ņem katliņu, ielej tajā pienu (apmēram litru) liek uz uguns un ieber aptuveni vienu glāzi auzu pārslu, cukuru apmēram 4 t.k., nedaudz sāli. Šī auzu pārslu putra ir visu laiku jāmaisa, jo receptē tiek izmantots piens bez ūdens piedevas. Putru vāra apmēram 20 min. līdz auzu pārslas top

Auzu pārslu biezputra

Sastāvs: 40 g auzu pārslu, 100 g ūdens, 100 g piena, 10 g sviesta, 3 g cukura, sāls. Pagatavošana Ūdeni ar pienu uzvāra, pievieno auzu pārslas un maisot vāra 15-20 minūtes. Tad pieliek sāli cukuru, sviestu un izmaisa. Pasniedz ar kausētu sviestu brokastīs, vakariņās.

Skābputra

Sastāvs: 1,5 l ūdens, 0,5 l raudzēta piena, 100 g miežu putraimu, 100 g skāba krējuma. Pagatavošana Noskalotus putraimus ūdenī vāra (putraimi nedrīkst izvārīties gluži mīksti). Putrā ielej glāzi rūgušpiena – veidosies kunkuļi. Karsēšanu pārtrauc, putru atdzesē, tad pievieno paniņas, kefīru, sakultu rūgušpienu vai pienu, aizdaram krējumu. Skābputra var pēc izvārīšanas dienu pastāvēt un ieskābt,

Mannas biezputra

Sastāvs: 40 g mannas, 200 g piena, 50 g ūdens, 10 g sviesta, 3 g cukura, sāls. Pagatavošana Pienu ar ūdeni uzvāra, pieber mannu un, nepārtraukti maisot, vāra 10-15 minūtes. Tad pieliek sāli, cukuru, sviestu, uzvāra un samaisa. Pasniedz karstu brokastīs, vakariņās, ar kausētu sviestu, pienu vai atdzesētu ar ievārījumu.

Griķu biezputra ar sīpoliem

Sastāvs: 100 g griķu putraimu, 150 g ūdens, 25 g tauku, 25 g sīpolu, sāls. Pagatavošana Vāra irdeno griķu biezputru, gatavai pievieno sasmalcinātus sīpolus, kas apcepti taukos vai kopā ar gabaliņos sagrieztu speķi, un apmaisa. Pasniedz ar rūgušpienu vai kefīru.

Mannas un olu biezputra (buberts)

Sastāvs: 30 g mannas, 150 g piena, 15 g cukura, 1 ola, sāls, garšvielas. Pagatavošana Pienu uzvāra, maisot pieber mannu un vāra 10-15 minūtes. Tad pieliek sāli, samaisa. Olu dzeltenumu ar garšvielām un cukuru saputo, līdz cukurs izkusis. Pakāpeniski pievieno karstai (70-80°) biezputrai un pēc tam nedaudz uzkarsē. Mazliet atdzisušā biezputrā iecilā stingrās putās saputotu

Griķu biezputra irdenā

Sastāvs: 100 g griķu putraimu, 10 g cūkas tauku, 150 g ūdens, sāls. Pagatavošana Griķu putraimus pārlej ar verdošu ūdeni, samaisa, uz sietiņa notecina, ber uz sausas pannas un apgrauzdē gaši brūnus. Ūdeni uzvāra, pieliek sāli, taukus, apgrauzdētus griķus un vāra apmēram 5 minūtes. Pēc tam uzliek vāku un turpina vārīšanu uz plīts, maizes krāsnī

Miežu miltu biezputra

Sastāvs: 50 g rupjo miežu miltu, 200 g piena, 50 g ūdens, 10 g speķa, 3 g cukura, sāls. Pagatavošana Paredzēto šķidruma daudzumu uzvāra, maisot iekuļ rupjos miežu miltus un vāra apmēram 5 minūtes, pieliek sāli, cukuru un samaisa. Pasniedz ar apceptu dūmotu speķi, pienu vai rūgušpienu, kefīru. Biezputru var gatavot arī no rupjiem kviešu

Griķu biezputra ar pienu

Sastāvs: 75 g griķu putraimu, 140 g ūdens, 100 g piena, sāls. Pagatavošana Verdošā ūdenī ber noskalotus griķu putraimus un vāra, laiku pa laikam apmaisot, līdz putraimi pusmīksti. Tad pielej uzvārītu pienu, pieliek pēc garšas sāli un cukuru un vāra, līdz putraimi mīksti. Griķu biezputru pasniedz karstu ar sviestu.

Kartupeļu un putraimu biezputra

Sastāvs: 1 glāze miežu putraimu, 5 kartupeļi, 1/2 l ūdens, 1/2 l piena, sāls, žāvēts speķis, 1 sīpols. Pagatavošana Putraimus noskalo, pārlej ar karstu ūdeni un vāra. Kartupeļus notīra, sagriež nelielos gabaliņos un pievieno pusmīkstiem putraimiem. Biezputru turpina vārīt uz nelielas liesmas slēgtā traukā. Lai biezputra nepiedegtu, katlu var ievietot karsta ūdens peldē. Kad kartupeļi