Biezpiena sacepums

Sastāvs: 100 g biezpiena, 15 g sviesta, 25 g cukura, 1/2 olas, 15 g rozīņu, 15 g rīvmaizes, garšvielas, sāls. Pagatavošana Sviestu ar cukuru, sāli, citrona miziņu vai vaniļu puto, pieliek olas dzeltenumu un puto, līdz cukurs izkusis. Tad pievieno biezpienu, noskalotas, nosusinātas rozīnes, kviešu miltus vai mannu un samaisa. Beidzot iecilā saputotu olas baltuma.

Jāņu siers

Jāņu siers

Sastāvs: 1 kg biezpiena, 4—6 l piena, 0,5 l ūdens, 3 olas, 100 g sviesta vai 1 glāze salda krējuma, ķimenes, sāls. Pagatavošana Lielāko piena daudzumu ņem, ja biezpiens skābs. Piena vietā var izmantot vājpienu, tad palielina aizdara daudzumu. Katlā ielej ūdeni un pienu, uzvāra, tad pievieno sakultas, ar aukstu pienu sajauktas olas un, sīki

Biezpiena un rupjmaizes kārtojums

Sastāvs: 100 g biezpiena, 50 g salda krējuma, 50 g rupjmaizes, 25 g cukura, 100 g ābolu, 0,1 g kanēļa. Pagatavošana Biezpienu samaļ gaļas mašīnā, pievieno daļu cukura, saputotu krējumu un samaisa. Nobriedušu rupjmaizi saberž uz smalkās rīves un sajauc ar atlikušo cukuru un kanēli. Ābolu šķēlītes apvāra cukura sīrupā. Tad sagatavoto biezpienu, rupjmaizi, ābolus

Siera pudiņš

Sastāvs: 1 glāze piena, 50 gr sviesta, 100 gr miltu. 100 gr siera, 5 olas, sāls. Pagatavošana Pienu ar sviestu un nedaudz sāls uzvāra, verdošā ieber izsijātus miltus, kuļ uz uguns, kamēr masa atlec no katliņa, atdzesē, maisot piesit pa vienam olu dzeltenumam, pieliek sarīvētu sieru, saputotu olu sniegu, visu viegli samaisa, masu liek ar

Vārītais siers

Sastāvs: 1,0 kg biezpiena, 75 g sviesta, 200 g salda krējuma, 1 ola, 35 g sāls, 3 g ķimeņu. Pagatavošana Biezpienu patur apsegtu 3-4 dienas siltā vietā, lai appelē, jo pelējums vārītam sieram piešķir īpatnēju garšu. Tad samaļ gaļas mašīnā, pievieno krējumu, sāli, ķimenes un samīca. Liek katliņā izkausētā sviestā un maisot karsē, līdz masa

Ķimeņu sieriņi (11 gab)

Sastāvs: 1,0 kg biezpiena, 100 g sk. krējuma, 35 g sāls, 5 g ķimeņu. Pagatavošana Biezpienu samaļ gaļas mašīnā, pievieno labu skābu krējumu, sāli, ķimenes un samīca. Tad izveido ap 100 g smagus konusveida sieriņus, sakārto uz koka dēlīša, apsedz ar pergamenta papīru. Kad sieriņi pārklājušies ar caurspīdīgu kārtiņu, papīru noņem un caurvējā, siltā vietā

Jāņu sieriņš

Sastāvs: 1,0 kg biezpiena, 5 l piena, 2 olas, 50 g sviesta, 50 g sk. krējuma, 15 g sāls, ķimenes. Pagatavošana Pienu uzkarsēlīdz 95C, pastavīgi maisot, pieliek gaļas mašīnā samaltu biezpienu. No biezpiena skābuma piens pamazām sarec. Ja biezpiens ir salds, tad, lai piens ātrāk sarecētu un labāk atdalītos suliņas, biezpienam pēc samalšanas pievieno rūgušpienu

Biezpiens ar pienu

Sastāvs: 150 g biezpiena(9%), 250 g piena, 20 g cukura, 0,1 g kanēļa. Pagatavošana Biezpienu liek dziļā saldēdiena traukā, pārkaisa cukuru, kanēli, pasniedz ar pienu brokastīs, launagā, vakariņās vai pusdienās kā saldo ēdienu.

Latgales siers

Sastāvs: 5 l pilnpiena, 10 g ķimeņu, 10 g sāls Pilnpienu (3l) saraudzē. Pagatavošana Rūgušpienu lej katliņā un uz mazas liesmas karsē līdz vārīšanai. Tiklīdz sāk atdalīties suliņas un veidojas biezpiena receklis, pievieno atlikušos 2 l piena un, lēni maisot, turpina karsēt, līdz sarec pieliktais piens un atdalās suliņas. Tad karsēšanu pārtrauc un ļauj biezpienam

Biezpiens ar krējumu

Sastāvs: 100 g biezpiena, 25 g sk. krējuma, sāls. Pagatavošana Biezpienu samaisa bļodiņā ar koka karoti vai samaļ gaļas mašīnā, tad pievieno skābu krējumu, sāli un samaisa. Sagatavoto masu liek lēzenā vai dziļākā traukā, pievieno, ja vēlas, sviestu. Pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem vai ziež uz maizes.