Bez čaumalas vārītas olas

Sastāvs: 4 pers. 8 olas, karote etiķa, 11 ūdens, sāls. Pagatavošana Lēzenā katlā ielej ūdeni, piemet sāli un pielej mazliet etiķa, kad ūdens sāk vārīties, iesit olas un 3—4 min. vāra uz palēnas uguns. Kad olbaltums sarucis, olas izņem un uz brīdi ieliek aukstā ūdenī, tad apgraiza, pārkaisa ar sāli un pasniedz galdā pie skābeņu

Makaroni ar olām

Sastāvs: 300 g makaronu, 1 l ūdens, 3 olas, 2 ēd. k. sviesta, sāls. Pagatavošana Makaronus liek verdošā ūdenī, kam piebērts sāls, un vāra līdz makaroni ir mīksti. Makaroniem pieliek sviestu un sakultas olas, visu pārmaisa un liek cepeškrāsnī, nepārmaisot, līdz olas sarecējušas un ir gatavas.

Olas siļķu mērcē

Sastāvs: 2 olas, 75 g sālītas siļķes, 8 g augu eļļas, 5 g etiķa, 2 g sinepju, 15 g sk. krējuma, 10 g sīpolu, zaļumi. Pagatavošana Cieti novārītām olām atdala caumalu, pārgriež gareniski uz pusēm un pārlej siļķu mērci. Grezno ar lociņiem vai pētersīļu zaļumiem. Siļķu mērces gatavošana: Sālitas siļķes pārlej ar aukstu ūdeni un

Siltas pildītas olas

Sastāvs: Pagatavošana Sastāvs: 5 pers. 12 olas, veģis, 1/8 l piena, 3 karotes svieta, 3—4 sardeles, 2—3 karotes skāba krējuma, karote berztas maizes. Pagatavošana Divas olas atstāj jēlas, pārējās cieti novāra un pārgriež gareniski uz pusēm, izņem tām dzeltenumu, kuru tad samīca ar abām jēlajām olām, putās sakultu sviestu un pienā izmērcētu un nospaidītu veģi,

Olas, saceptas ar rīsiem

Sastāvs: 1 ola, 40 g rīsu, 150 g ūdens, 50 g vārīta šķiņķa, 5 g siera, 10 g sviesta, 3 g rīvmaizes, sāls. Pagatavošana Rīsus noskalo, liek verdošā ūdenī un uzvāra, katliņam uzliek vāciņu un cepeškrāsnī karsē, pa reizei apmaisot, līdz rīsi mīksti. Tad rīsiem pievieno stienīšos sagrieztu šķiņķi, sāli, samaisa un ar rīvmaizi izkaisītā

Gardēžu omlete (ar pildījumu)

Sastāvs: 10 olas, 400 g sparģeļu, 15 mazi šampinjoni (atmatenes), 100 g sviesta, citrons, 100 g jēla šķiņķa, puslitrs gaļas viruma (buljona), 2 tējkarotes miltu, 1/4 litrs baltvīna, 2 olu dzeltenumi, 200 g teļa piena, karote berzta čestersiera vai šveiciešu siera, Pagatavošana Jaunus sparģeļus notīra, sagriež puspirkstu garos gabalos un izvāra viegli sālītā ūdenī mīkstus.

Ceptas olas Veronas gaumē

Sastāvs: 4 pers. 8 olas, 8 šķēles baltmaizes, 50 g sviesta, 100 g parmsiera. Pagatavošana Baltmaizi sagriež pirksta biezuma šķēlēs un vidū ar portvīna glāzi izdur caurumu, šķēles un izgriezumus no vienas puses apcep sviestā brūnus. Tad noņem pannu no uguns, apgriež šķēles un izgriezumus ar apcepto pusi uz augšu, iesit caurumā uz katras šķēles

Olas tomātu mērcē

Sastāvs: 1 ola, 75 g tomātu mērces. Pagatavošana Olas cieti novāra, atdala caumalu, pārgriež uz pusēm, sakārto lēzenā traukā un pārlej ar tomātu mērci. Olas var vārīt arī bez caumalas, tad tās mērcē liek neatdalītas.

Speķis ar olām angļu gaumē

Sastāvs: 125 g speķa, 5 olas, 15 g sviesta, sāls. Pagatavošana Ēdiens pagatavojams tāpat kā šķiņķis ar olām, bet var arī cepšanai lietojamo pannu neapziest ar sviestu.

Pildītas olas

Sastāvs: Pagatavošana 1 ola, 10 g sviesta, 2 ķilavas, garšvielas, zaļumi. Olas cieti novāra, noloba, pārgriež uz pusēm gareniski un izņem dzeltenumu. Olas dzeltenumus izberž caur sietu, samaisa, putojot ar sviestu, pieliek sāli, etiķi, sinepes pēc garšas. Tad olu baltumos ar karoti pilda nelielu kaudzīti saputoto dzeltenumu. Pēc tam sakārto lēzenā traukā un grezno ar