Ogu mērce

1/2 l. ūdens, ogas, cukurs, 1 ēd. k. kartupeļu cietes. Noskalotas ogas saspaida un izspiež sulu, mizām un sēklām uzlej ūdeni, uzvāra un izkāš, šķidrumam pievieno pēc garšas cukuru un uzvara, mērci iebiezina, pievienojot ūdenī iejauktu kartupeļu cieti, vēlreiz uzvāra, tad atdzesē un pielej izspiesto svaigo sulu. Ogu daudzumu mērcei izvēlas atkarībā no to skābuma.

Baltā mērce

80 g gaļas buljona, 4 g kviešu miltu, 10 g sviesta, 5 g sīpolu, 5 g pētersīļu, garšvielas Sasmalcinātus sīpolus un pētersīļus apcep uz pannas sakarsētā sviestā vai margarīnā, pieber kviešus miltus un maisot karsē, līdz iedzelteni. Pēc tam pakāpeniski pielej nedzidro buljonu, pieliek piparus, lauru lapas un vāra 15-30 minūtes. Tad izkāš, pievieno sāli,

Sēņu mērce ar speķi

300 g. baraviku, 150 g. speķa, 2 ēd. k. miltu, 1/2 l. buljona, 2 ēd. k. krējuma, zaļumi, sāls, pipari. Notīrītas, sausas sēnes sagriež un sakarsētā sviestiņā sacep līdz gatavas, uzkaisa miltus un maisot izkarsē, tad pievieno karstu buljonu, smalki grieztu sīpolu, sāli, piparus, un smalki grieztus zaļumus. Kā pēdējo mērcei pievieno krējumu.

Vaniļas mērce

150 g piena, 1/2 olas dzeltenuma, 25 g cukura Olu dzeltenumu ar cukuru saputo. Tad pa daļām, nepārtraukti maisot, pievieno uzvārītu pienu. Pēc tam pieliek pēc garšas vanilīna cukuru un karsē, nepārtraukti maisot, līdz mērce nedaudz sabiezē.

Baltā mērce ar olām

100 g baltās mērces, 1/2 olas dzeltenuma, 15 g skābā krējuma Baltajai mērcei pievieno olas dzeltenumu, sakultu ar skābu krējumu, samaisa un uzkarsē līdz 70-80 grādiem. Balto mērci var gatavot šādi: Baltā mērce

Dūmota speķa mērce

15 g dūmota speķa, 15 g sīpolu, 4 g kviešu miltu, 80 g ūdens, 10 g skābā krējuma, citronskābe, cukurs, sāls Sīkos gabaliņos sagrieztu speķi kopā ar sasmalcinātu sīpolu apcep. Tad pieliek kviešu miltus un cep, līdz tie dzeltenīgi. Pielej ūdeni vai buljonu un vāra 15-25 minūtes. Beidzot pievieno skābu krējumu, citronskābi, cukuru, sāli un

Kakao mērce

150 g. piena, 20 g. cukura, 5 g. kakao pulvera, 1 olas dzeltenuma, 2 g kviešu miltu Olas dzeltenumu ar cukuru un kakao pulveri saputo. Tad pievieno kviešu miltus un, nepārtraukti maisot, uzvārītu pienu. Pēc tam karsē, līdz mērce nedaudz sabiezē.

Zivju mērce

80 g zivju buljona, 4 g kviešu miltu, 10 g sviesta, sāls, citronskābe Kviešu miltu sviestā izkarsē, līdz tie dzeltenīgi, pielej zivju buljonu, samaisa un vāra 15-20 minūtes. Tad pievieno sāli, sviestu, citronskābi pēc garšas. Zivju mērces pasniedz pie vārītiem, ceptiem vai saceptiem zivju ēdieniem. Zivju buljonu var pagatavot šādi: Zivju buljons

Piena mērce

100 g piena, 5 g kviešu miltu, 5 g sviesta, sāls Katliņā vai uz pannas izkausē sviestu, pieliek kviešu miltus un maisot karsē, līdz tie paliek dzeltenīgi. Tad pielej pienu, pievieno sāli, samaisa un vāra 5-10 minūtes. Piena mērci pasniedz pie dārzeņu, putraimu ēdieniem.

Olu mērce

5—6 pers. 3—4 olas, 1/3 l ūdens, 2 1/2—3 karotes sviesta, tējkarote sinepju, sāls, tējkarote miltu. Novārītas, smalki sakapātas olas uzliek ar verdošu ūdeni, sviestu, sagatavotām sinepēm, sāli un miltiem un uzvāra. Šo mērci galdā sniedz pie vārītas sālītas gaļas vai zivs, pie zivs dodot, mērcei vēl pielej 1/3 l zivs buljona.