Zivju mērce

80 g zivju buljona, 4 g kviešu miltu, 10 g sviesta, sāls, citronskābe Kviešu miltu sviestā izkarsē, līdz tie dzeltenīgi, pielej zivju buljonu, samaisa un vāra 15-20 minūtes. Tad pievieno sāli, sviestu, citronskābi pēc garšas. Zivju mērces pasniedz pie vārītiem, ceptiem vai saceptiem zivju ēdieniem. Zivju buljonu var pagatavot šādi: Zivju buljons

Piena mērce

100 g piena, 5 g kviešu miltu, 5 g sviesta, sāls Katliņā vai uz pannas izkausē sviestu, pieliek kviešu miltus un maisot karsē, līdz tie paliek dzeltenīgi. Tad pielej pienu, pievieno sāli, samaisa un vāra 5-10 minūtes. Piena mērci pasniedz pie dārzeņu, putraimu ēdieniem.

Dzērveņu mērce

150 g ūdens, 25 g dzērveņu, 25 g cukura, 3 g kartupeļu cietes 1. Dzērvenes izlasa, noskalo, saspaida, pārlej ar aukstu ūdeni un uzvāra. Tad šķidrumu izkāš, pievieno cukuru, uzvāra. Pēc tam pieliek aukstā ūdenī atšķaidītu kartupeļu cieti un uzvāra vēlreiz. 2. Dzērvenes izlasa, noskalo, saspaida un izspiež sulu. Miziņām un sēkliņām pārlej ūdeni, uzvāra

Zivju mērce ar vīnu

100 g zivju mērces, 10 g sviesta, 4 g sīpolu, 3 g pētersīļu, 1/4 olas dzeltenuma, 10 g galda vīna, sāls Sasmalcinātus sīpolus, pētersīļus sviestā apcep, pievieno zivju mērci un vara apmēram 15 minūtes. Izkāš, pievieno sakultu olas dzeltenumu, balto galda vīnu un uzkarsē. Zivju mērci pagatavo, kā aprakstīts šajā receptē: Zivju mērce

Piena mērce ar tomātiem

Piena mērce ar tomātiem

100 g piena mērces, 10 g tomātu biezeņa, 10 g galda vīna, cukurs, sāls Piena mērcei pievieno biezeni, balto galda vīnu, sāli, cukuru un uzvāra. Pasniedz pie zivju vai miltu izstrādājumiem. Piena mērce ar tomātiem

Zivju mērce ar olām

100 g zivju mērces, 1/2 olas, zaļumi Pagatavo zivju mērci, kā aprakstīts šajā receptē: Zivju mērce Zivju mērcei pievieno sīki sasmalcinātu vārītu olu, pētersīļu zaļumus un samaisa.

Piena mērce ar sīpoliem

100 g piena mērces, 25 g sīpolu, 10 g sviesta, 15 g buljona, garšvielas Sīpolus sagriež ripiņās un sviestā apcep, pielej ūdeni vai buljonu, pieliek sāli un sautē. Kad sīpoli mīksti, tad tos pievieno piena mērcei un samaisa.

Tomātu mērce

50 g buljona, 2,5 g kviešu miltu, 5 g tauku, 5 g burkānu, 5 g sīpolu, 3 g pētersīļu, 50 g tomātu biezeņa, 5 g sviesta, garšvielas Kviešu miltus sviestā vai taukos izkarsē, līdz tie dzelteni vai brūngani, pielej gaļas vai zivju buljonu, izmaisa, uzvāra. Pievieno sviestā vai taukos apceptas, sasmalcinātas garšsaknes ar tomātu biezeni

Rīvmaizes mērce

25 g sviesta, 3 g rīvmaizes, citrona sula, sāls Sviestu nedaudz sabrūnina, pievieno rīvmaizi, sāli, citrona sulu pēc garšas. Pasniedz pie vārītiem ēdieniem.

Anšovu mērce

5—6 pers. 10 anšovi, 100 g sviesta, 1/3 l buljona, tējkarote miltu, 1—2 karotes portvīna vai šerrija. Notīrītus un izasakotus anšovus saberž ar sviestu, stipri kuļ, un uzvāra aukstu buljonu ar iekultiem miltiem. Uz beigām klāt pielej kādu lāsi portvīna vai šerrija, pēc tam mērci vairs nedrīkst vārīt. Galdā mērci pasniedz karstu pie ceptas zivs.