Olu, sviesta mērce

80 g sviesta, 2 otu dzeltenumi, 1/2 citrona, 1/2 gl buljona, sāls. Katliņā samaisa olu dzeltenumus ar buljonu un maisot karsē, turot katliņu karsta ūdens peldē. Karsēšanas laikā pieliek sviestu, Kad mērce iebiezējusi, pievieno pēc garšas sāli un citrona sulu.

Balta frikaseja mērce

5—6 pers. 20 g sviesta, 20 g sīpolu, 25 g miltu. l gaļas buljona, 1/4 glāzes baltvīna, 1/2 citrona sulas, pipari, sāls, 5 g sardeļsviesta (1—2 olu, dzeltenumi, gaba liņš svaiga sviesta). Sviestu, sīpolus un miltus gaiši uzbrūnina, klāt pielej gaļas buljonu, vīnu un citronsulu. Kad mērce pietiekoši ievārīta, to nogar šina ar garšvielām. Ja

Citronu mērce

Sīpols, mazāks sālīts gurķis, 2 pipargurķīši, ola, kāperi, piparmētras, 4—5 karotes olīveļļas, 3 karotes citrona sulas, sāls, sakņu novārījums. Sīpolu, sālītu gurķi, pipargurķīšus, cieti novārītu olu, kāperus un piparmētru smalki sakapā un sajauc ar eļļu, citrona sulu un sāli. Ja mērce par biezu, to atšķaida ar kādu lāsi sakņu novārījuma.

Zemeņu mērce

1 l ūdens, 100—200 g cukura, 400 g dārza zemeņu, 10—25 g kartupeļmiltu. Ūdeni uzvāra ar cukuru, klāt pieber notīrītas zemenes un vāra, līdz tas sašķīst pēc tam, klāt piejauc kartupeļmiltu iejavojumu aukstā ūdenī un zemeņu mērci, stipri kuļot, vēlreiz uzvāra. Tāpat gatavo zustreņu un aveņu mērci.