Vīna mērce

1/2 l viegla baltvīna un 1/8 l ūdens, 2 g kanēļa, 1 nagliņa, tējkarote citroncukura, 65 g cukura, tējkarote kartupeļmiltu, 2 olas, 2 karotes vīna, sāls. 3/4 šķidruma uzvāra ar vircēm, citroncukuru, cukuru un sāli. Kartupeļmiltus sajauc ar pārējo auksto šķidrumu, pielej klāt verdošam buljonam un kad tas jau tumīgs novārījies, sakuļ putās ar vīnā

Skābeņu mērce

5—6 pers. 20 g sviesta, 20 g sīpolu, 20 g miltu, 1/2 l buljona, 10 g sviesta, 10 g skābeņu, 2 karotes salda krējuma, 2 olu dzeltenumi, sāls, paprika. Labi ievāra pamatmērci un izlaiž caur sietiņu. Sagatavotas skābenes sutina ar sviestu, izberž caur astru sietiņu un sajauc ar krējumā iemaisītu olu dzeltenumu. Mērci samaisa ar

Apelsīnu mērce ar krējumu

8—10 pers. 8—10 olu dzeltenumi, 300 g cukura, litrs salda krējuma vai piena, 2 apelsīni. Olu dzeltenumu kādu laiku kuļ ar cukuru, tad klāt pielej karstu saldu krējumu vai pienu un kuļ uz uguns, līdz dabū biezu mērci, ko beigās sajauc ar berztu apelsīnu mizu un ar apelsīnu sulu. Galdā mērci pasniedz aukstu.

Krējuma merce ar zaļumiem

3 ēd. k. sviesta, 1 ēd. k. kviešu miltu, 1 gl. buljona, 1 gl. krējuma, sāls, pipari, zaļumi. Pannā izkausē sviestu un apmaisot pievieno miltus, sacep līdz milti kļūš gaiši dzelteni, pannu noņem no liesmas, pa lēni pielej buljonu, mērci pārmaisa, uzvāra, pieliek garšvielas, krējumu un izkarsē. Mērcei pārkaisa sakapātus zaļumus.