Zaļie pipari ar kinzu

kinza ar zaļo piparu

Sastāvs: Zaļie asie pipari 4gb, kinza 4 pušķi, ķiploks 10 daiviņas, sāls 1ēd.k. Pagatavošana Piparus noskalo, pārgriež uz pusi un izņem sēklas. Kiploku daiviņas noloba no mizas. Visu samaļ vai blenderē. Pievieno sāli un pagaršo, ja nepieciešams, tad pievieno vēl sāli. Sapilda burciņā, uzliek vāciņu un uzglabā ledusskapī apmēram divas nedēļas. Šo mērci izmanto pie

Rīvmaizes mērce

25 g sviesta, 3 g rīvmaizes, citrona sula, sāls Sviestu nedaudz sabrūnina, pievieno rīvmaizi, sāli, citrona sulu pēc garšas. Pasniedz pie vārītiem ēdieniem.

Krējuma mērce

80 g skābā krējuma, 4 g kviešu miltu, 4 g sviesta, sāls Kviešu miltus sviestā izkarsē, pievieno skābu krējumu, sāli un vāra 10-15 minūtes, līdz mērce iegūst īpatnēju garšu un smaržu. Pasniedz pie dārzeņu, gaļas vai zivju ēdieniem.

Sviesta un olu mērce (Holandes)

75 g sviesta, 1 olas dzeltenuma, 10 g ūdens, sāls, citrona sula vai citronskābe Katliņā sakuļ olu dzeltenumus kopā ar ūdeni. Tad katliņu ar sakultām olām liek karstā ūdenī (85-90 grādiem), pievieno pakāpeniski sviesta gabaliņus un, nepārtraukti maisot, karsē, līdz sabiezē skāba krējuma biezumā. Tad pēc garšas pievieno sāli, citronu sulu vai citronskābi. Sviesta un

Brūnā mērce

80 g gaļas buljona, 4 g kviešu miltu, 5 g tauku, 5 g sīpolu, 5 g burkānu, 3 g pētersīļu, 15 g tomātu biezeņa, 5 g sviesta, garšvielas Uz pannas vai katliņā sakarsētos taukos apcep sasmalcinātās garšsaknes un tomātu biezeni, pielej brūno buljonu, pievieno bez taukiem izkarsētus, buljonā iejauktus kviešu miltus un vāra uz mazas

Krējuma mērce ar sīpoliem

80 g krējuma mērces, 25 g sīpolu, 5 g sviesta, sāls. Sīpolu ripiņas sviestā apcep un pievieno krējuma mērcei. Ja mērcei vēlas asāku garšu, tad pievieno piparus.

Majonēzes mērce

65 g augu eļļas, 1/2 olas dzeltenuma, 35 g skābā krējuma, galda sinepes, sāls, cukurs, etiķis Olu dzeltenumus ar sāli, cukuru, sinepēm dziļākā traukā ar putu slotiņu sakuļ. Tad, pilinot un nepārtraukti maisot, pievieno eļļu, līdz masa bieza un gaiša. Beidzot pievieno etiķi, skābu krējumu, samaisa.

Brūnā mērce ar sīpoliem

100 g brūnās mērces, 25 g sīpolu, 10 g sviesta, garšvielas Sīpolu ripiņas apcep, pārkaisa sāli, cukuru, pielej nedaudz etiķa un sautē līdz gatavas. Pievieno brūnajai mērcei un samaisa.

Krējuma mērce ar mārrutkiem

100 g krējuma mērces, 15 g mārrutku, 5 g sviesta, garšvielas Smalki sarīvētus mārrutkus sviestā nedaudz apcep, pievieno etiķi, sāli, cukuru un sautē apmēram 5 minūtes. Pēc tam pievieno krējuma mērcei un uzvāra.

Galda sinepes

30 g sinepju pulvera, 50 g ūdens, 20 g etiķa(3%), 2 g saulespuķu eļļas, 5 g cukura, sāls Sinepju pulverim pielej karstu ūdeni (80 grādi), samaisa vienmērīgi biezu masu. Pēc tam uzlej karstu ūdeni, lai pārsegtu sinepju masu apmēram par 5 cm, un atstāj aukstā vietā 8-10 stundas. Tad ūdeni nolej un masai pievieno sāli,