Zaļie pipari ar kinzu

kinza ar zaļo piparu

Sastāvs: Zaļie asie pipari 4gb, kinza 4 pušķi, ķiploks 10 daiviņas, sāls 1ēd.k. Pagatavošana Piparus noskalo, pārgriež uz pusi un izņem sēklas. Kiploku daiviņas noloba no mizas. Visu samaļ vai blenderē. Pievieno sāli un pagaršo, ja nepieciešams, tad pievieno vēl sāli. Sapilda burciņā, uzliek vāciņu un uzglabā ledusskapī apmēram divas nedēļas. Šo mērci izmanto pie

Majonēzes mērce

65 g augu eļļas, 1/2 olas dzeltenuma, 35 g skābā krējuma, galda sinepes, sāls, cukurs, etiķis Olu dzeltenumus ar sāli, cukuru, sinepēm dziļākā traukā ar putu slotiņu sakuļ. Tad, pilinot un nepārtraukti maisot, pievieno eļļu, līdz masa bieza un gaiša. Beidzot pievieno etiķi, skābu krējumu, samaisa.

Brūnā mērce ar sīpoliem

100 g brūnās mērces, 25 g sīpolu, 10 g sviesta, garšvielas Sīpolu ripiņas apcep, pārkaisa sāli, cukuru, pielej nedaudz etiķa un sautē līdz gatavas. Pievieno brūnajai mērcei un samaisa.

Krējuma mērce ar mārrutkiem

100 g krējuma mērces, 15 g mārrutku, 5 g sviesta, garšvielas Smalki sarīvētus mārrutkus sviestā nedaudz apcep, pievieno etiķi, sāli, cukuru un sautē apmēram 5 minūtes. Pēc tam pievieno krējuma mērcei un uzvāra.

Galda sinepes

30 g sinepju pulvera, 50 g ūdens, 20 g etiķa(3%), 2 g saulespuķu eļļas, 5 g cukura, sāls Sinepju pulverim pielej karstu ūdeni (80 grādi), samaisa vienmērīgi biezu masu. Pēc tam uzlej karstu ūdeni, lai pārsegtu sinepju masu apmēram par 5 cm, un atstāj aukstā vietā 8-10 stundas. Tad ūdeni nolej un masai pievieno sāli,

Brūnā mērce ar vīnu

100 g brūnās mērces, 15 g galda vīna, 5 g sviesta Brūnajai mērcei pielej sarkano galda vīnu(sauso), pieliek sviestu un uzkarsē līdz vārīšanai. Pasniedz pie filejas(langets), vārīta šķiņķa vai mēles u.c.

Krējuma mērce ar tomātiem

80 g krējuma mērces, 15 g sīpolu, 5 g sviesta,15 g tomātu biezeņa, sāls. Sīki sasmalcinātus sīpolus kopā ar tomātu biezeni sviestā apcep. Tad pievieno krējuma mērci un vāra aptuveni 5 minūtes. Pēc tam izkāš. Pasniedz pie ceptiem gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem.

Citrona mērce

150 g ūdens, 1/2 citrona, 35 g. cukura, 3 g. kartupeļu cietes. Pusi no cukura daudzuma uz sausas pannas nedaudz sabrūnina, pielej karstu ūdeni un savāra, pievieno pārējo ūdens daudzumu, cukuru, citrona miziņu, ūdenī atšķaidītu kartupeļu cieti un uzvāra, pielej citrona sulu.

Sēņu mērce

80 g sēņu, 4 g kviešu miltu, 15 g sviesta, 25 g sīpolu, sāls Kviešu miltus sviestā izkarsē, pielej sēņu buljonu un vāra 15-25 minūtes. Tad pievieno sasmalcinātus, sviestā apceptus sīpolus un baravikas, no kurām vārīts buljons, sāli un uzvāra. Sēņu mērci pasniedz pie dažādiem kartupeļu, makaronu, putraimu un dārzeņu ēdieniem.

Ogu mērce

1/2 l. ūdens, ogas, cukurs, 1 ēd. k. kartupeļu cietes. Noskalotas ogas saspaida un izspiež sulu, mizām un sēklām uzlej ūdeni, uzvāra un izkāš, šķidrumam pievieno pēc garšas cukuru un uzvara, mērci iebiezina, pievienojot ūdenī iejauktu kartupeļu cieti, vēlreiz uzvāra, tad atdzesē un pielej izspiesto svaigo sulu. Ogu daudzumu mērcei izvēlas atkarībā no to skābuma.