Rabarberu kompots

2 kg rabarbaru kātu, 1 l ūdens, 800 g cukura. Rabarbaru kātus kompota gatavošanai izmanto līdz vasaras vidum. Kompotam jāņem sulīgi, trausli kāti, kuri nav pārauguši. Rabarberu kātam nogriež abus galus, lieto vidusdaļu. Kātus nomazgā, novelk mizu un sagriež 2 cm garos slīpos gabalos. Tad sagrieztos rabarberus blanšē 5—8 minūtes un sapilda izkarsētās burkās, pārlej

Marinēti gurķi ar trīsreizeju pārliešanu

3 litru burkas piepildīšanai. 2 kg gurķu, 60 g diļļu, 10 g upeņu jauno dzinumu, 15 g bazilika, 5 g dārza kalnmētras, 15 melno piparu, 6 lauru lapas, 4 krustnagliņas, 20 g mārrutku sakņu, 4 daiviņas ķiploku, 2 sīpoli. Marinādei uz 3L burku 1,5 litri ūdens, 3 ēdamkarotes sāls, 3 ēdamkarotes cukurs, 3 ēdamkarotes etiķa

Saldo piparu kaviārs

400 g saldo piparu, 300 g baklažānu, 300 g tomātu, daiviņa ķiploka, 50—80 g eļļas, sāls, cukurs, smaržīgie pipari pēc garšas, 10—20 g pētersīļu lapiņu. Zaļo saldo piparu pākstis un nepāraugušus baklažānus cep cepeškrāsnī un siltiem noņem mizu un arī izņem sēklas. Sarkanos tomātus mazgā, iegriež ar asu nazi un ar tējkaroti izņem sēklas. Tad

Paprikas lečo

6 paprikas, 2,5 kg tomātu, 1 kg sīpolu, dilles, pētersīļu lapas, sāls Papriku noskalo, iztīra sēklas, sagriež vēlamās strēmelēs. Tomātus un sīpolus sagriež apmēram, kā salātam. Dilles un pētersīļu lapas sasmalcina. Iegūtos produktus liek katlā (sāli pievieno pēc garšas vāroties) un vāra apmēram 30-40 min. Pilda karsētās burkās un aizvāko, nosedz ar segu, kad atdzisis

Adžika ar bumbieriem

1 kg bumbieru, 1kg saldo piparu, 1 kg. sīpoli, 1 kg tomātu, 1 kg burkānu, 100 gr. ķiploks, 1/2 gl. etiķa 9%, 1 gl. saulespuķu eļļas, 4 ēd.k. cukurs, 3 ēd.k. sāls. Piparus, burkānus, sīpolus, tomātus un bumbierus attīrām no sēklām un serdēm un griežam nelielos gabaliņos. Visu maļam gaļas maļam-mašīnā, iegūtai masai pievienojam šāli,

Kabaču skābēšana

2 kg kabaču, 1 l ūdens, 50 g sāls, 30 g cukura, 80 g diļļu, dārza kalnmētras un estragona, 10 melno piparu. Skābēšanai izvēlās līdz 10 cm garus augļus. Pārauguši kabači maz noderīgi konservēšanai. Skābē tāpat kā gurķus. Skābējot mazos traukos, var sagriezt 3-4 cm biezās šķēlēs, lai labāk aizpildītu trauka tilpumu. Pārlej ar atdzesētu

Mazsālīti gurķi

Gurķi, 50 g sāls uz 1 l ūdens Mazsālītos gurķus gatavo ātrai izlietošanai. Gurķus skābē nelielos traukos, parasti izvēlas māla podus vai stikla burkas. Nomazgātus gurķus ar koka irbulīti sabaksta, nogriež galiņus un sapilda burkās kopā ar sagrieztām dillēm, pārlej karstu (75-80° C) sālsūdeni (50 g sāls uz 1 l ūdens). Burkai uzliek nelielu slodziņu

Plūmju kompots – konservēts

1,6 kg plūmju, 1 l ūdens, 400—600 g cukura. Plūmju kompota gatavošanai var lietot visas plūmju šķirnes, gan sīkās, gan lielās. Labākās kompotu gatavošanai ir Viktorijas, Kārsavas plūme, Latvijas dzeltenā olplūme, Aženas plūme, Ulenas renklode, Caja plūme, Deserta plūme, Viļakas plūme un Kaukāza plūmes (mazās). Lielām plūmēm, kurām kauliņi atdalās viegli, ieteicams tos izņemt. Plūmes

Pasterizēti tomāti

700 g tomātu, 15 g diļļu, 10 g bazilika, 2 g dārza kalnmētras, 6 melnie pipari, 3 smaržīgie pipari, 2 lauru lapas, 20 sinepju sēklu. Marinādei 0,5 litri ūdens, 20 g sāls, 15 g cukura, 2 ēdamkarotes 9% galda etiķa. Tomātus izvēlas pusgatavus, zaļi bālus un sārtus. Ar šo devu var piepildīt litra burku. Vēlams,

Tomāti ar gurķiem želejā. (ekonomiskā)

Tomāti ar gurķiem želejā. (ekonomiskā)

1kg tomātu, 1 kg. gurķu, 1 kg. sīpolu, želantīns, lauru lapas, diles, melnie pipari. Marinādei: 1L ūdens, 2 ed.k. sāls, 1 ēd.k. cukura, 2 ed.k. etiķa esences Dārzeņiem ir jābūt tīriem un pēc iespējas sausiem. Gurķus, tomātus, sīpolus sagriež plānās ripiņās. Tīrā, sausā 1 litra burkā ieber 1 deserta karoti želantīna, 2 lauru lapas, 5