Plūmju kompots – konservēts

1,6 kg plūmju, 1 l ūdens, 400—600 g cukura. Plūmju kompota gatavošanai var lietot visas plūmju šķirnes, gan sīkās, gan lielās. Labākās kompotu gatavošanai ir Viktorijas, Kārsavas plūme, Latvijas dzeltenā olplūme, Aženas plūme, Ulenas renklode, Caja plūme, Deserta plūme, Viļakas plūme un Kaukāza plūmes (mazās). Lielām plūmēm, kurām kauliņi atdalās viegli, ieteicams tos izņemt. Plūmes

Pasterizēti tomāti

700 g tomātu, 15 g diļļu, 10 g bazilika, 2 g dārza kalnmētras, 6 melnie pipari, 3 smaržīgie pipari, 2 lauru lapas, 20 sinepju sēklu. Marinādei 0,5 litri ūdens, 20 g sāls, 15 g cukura, 2 ēdamkarotes 9% galda etiķa. Tomātus izvēlas pusgatavus, zaļi bālus un sārtus. Ar šo devu var piepildīt litra burku. Vēlams,

Tomāti ar gurķiem želejā. (ekonomiskā)

Tomāti ar gurķiem želejā. (ekonomiskā)

1kg tomātu, 1 kg. gurķu, 1 kg. sīpolu, želantīns, lauru lapas, diles, melnie pipari. Marinādei: 1L ūdens, 2 ed.k. sāls, 1 ēd.k. cukura, 2 ed.k. etiķa esences Dārzeņiem ir jābūt tīriem un pēc iespējas sausiem. Gurķus, tomātus, sīpolus sagriež plānās ripiņās. Tīrā, sausā 1 litra burkā ieber 1 deserta karoti želantīna, 2 lauru lapas, 5

Melleņu kompots

1,5 kg melleņu ogu, 1 l ūdens, 200 līdz 300 g cukura. Sulīgas, gatavas mellenes pārlasa, tīras sapilda izkarsētās burkās vai pudelēs, pārlej ar karstu cukura sīrupu, uzliek burkai izkarsētu metāla vāciņu vai plastmasas, vāciņu, pudeles aiztaisa ar novārītiem aizbāžņiem. Nosien ar auklu lai aizbāzni neizspiestu karsēšanas laikā, un liek siltā ūdens peldē pasterizēt. Melleņu

Pasterizēti gurķi ar tomātiem

Pasterizēti gurķi ar tomātiem

Litra burkai: 400 g gurķu, 300 g tomātu, 15 g diļļu, 5 g estragona, 10 g bazilika, 10 g mārrutku sakņu, 1 daiviņa ķiploka, 2 lauru lapas, 5 melnie pipari, 2 ēdamkarotes 9% galda etiķa. Pārliešanai 0,5 litri ūdens, ēdamkarote sāls, 0,5-1,5 ēdamkarote cukur Gurķus ar tomātiem var pēc patikas ņemt dažādās attiecībās. Tomātus ieteicams

Asie dārzeņu salāti

3 kg tomātu, 150 g sīpolu, 200 g seleriju sakņu. 100 g pētersīļu sakņu, 160 g cukura, 90 g sāls, 1/2 tējkarotes sarkano piparu, 1/3 paciņas melno piparu, 75 g 70% etiķa esences, 100 g zaļumu. Sarkanus tomātus, sīpolus, pētersīļu un seleriju saknes nomazgā, notīra un sagriež 0,5 cm lielos četrstūrainos gabaliņos. Sagatavotos dārzeņus saliek

Gailenes eļļā

1 kg gaileņu, 1,2 L baltvīna etiķis, 800 gr olīveļļas, 300 ml ūdens, 8 – 10 kiploku daivinas, 2 tēj. k. piparu, 3 ēd. k. sāls Gailenes notīra, ķiploku daiviņas sagriež. Uzvāra ūdeni kopā ar etiķi, rozmarīnu, pipariem un sāli. Vāra apmēram 3-5 min. Pilda sterilizētās, iepriekš sagatavotās burkās kopā ar ķiplokiem (ķiplokus pēc gaumes).

Kāpostu skābēšana (kraukšķīgie)

Kāpostu skābēšana (kraukšķīgie)

3,5 kg. kāpostu, 0,5 kg. burkānu, 65 gr. sāls, lauru lapa, melnie pipari (ne malti) pēc garšas. Kapostgalvu nomazgā, noņem augšējās lapas, izgriež viduci (kacenu) un smalki sagriež ar ēvelējamo kāpostu ēveli vai nazi. Burkānus nomazgā, nomizo un rīvē uz vidējas rīvītes vai griež ar nazi smalkos salmiņos. Kāpostus pildām traukā, kurā skābēsim apmēram līdz

Brūkleņu skābēšana

20 kg brūkleņu, Pārliešanai 10 litri ūdens, 600 g cukura, 50 g sāls, 15 g kanēļa, 5 g krustnagliņu. Skābēšanai lieto skaistas, lielas, gatavas ogas. Brūklenes pārlasa, noskalo aukstā ūdenī, notecina uz sieta, ievieto piemērotā traukā (2—3 litru stikla burkā) un pārlej ar atdzesētu šķidrumu. Pārliešanai ūdeni kopā ar garšvielām uzvāra un atdzesē. Starp brūkleņu

Pupiņu pākšu skābēšana

Uz 10 kg pupiņu pākšu ņem 0,5 kg sāls. Skābē svaigas, trauslas pupiņu pākstis, kurās vēl nav attīstījušies graudiņi. Pākstiis nomazgā, atgriež galiņus, un kopā ar tiem atdala sānu šķiedras. Tad pākstis ar nazi sagriež nelielos gabaliņos. Sasmalcinātās pupiņu pākstis applaucē vai skābē bez plaucēšanas. Skābējot ar iepriekšeju applaucēšanu, pupiņas 2-5 minūtes patur verdošā ūdenī,