Marinētas baravikas bez pasterizēšanas

3kg. Baravikas, 1,5l ūdens, 3ed.k. sāls, 1glāze cukurs, 1glāze etiķa. Baravikas notīta, griež sev tīkamos gabalos, pārlej ar ūdeni un liek katlā vārīt. Vāra, ik pa laikam apmaisot, aptuveni 30min. nokāš, uzlej aukstu ūdeni un atkal nokāš – tā divas trīs reizes, lai sēnes ir tīrās, atkal lej ūdeni līdz sēnes pārsedz un atstāj pamirkt

Tomātu želeja

450 g tomātu biezeņa, 20 g sīpolu, 5 g ķiploku, 1/2 tējkarotes melno piparu, 1/2 tējkarotes smaržīgo piparu, 15 g galda sāls, 10 g cukura, 1 tējkarote 9% etiķa, 15 g želatīna. Katliņā ielej tomātu biezeni, pievieno sīki sakapātus vai uz smalkas rīves sarīvētus sīpolus un ķiplokus, maltos smaržīgos un melnos piparus, sāli, cukuru un

Baravikas tomātu biezenī

Uz litra burku: 700 g sēņu (baraviku), 350 g tomātu biezeņa, 1 – 2 sīpoli, 2 – 3 ēd.k. sviesta, lauru lapa, 3 – 5 smaržīgie pipari, 1 ēd.k. sāls, 0,5 ēd.k. cukura. Izmanto labas kvalitātes jaunas baravikas. Sēnes rūpīgi notīra, nomazgā un nogriež kātus apmēram 2 cm no cepurītes. Mazo sēņu cepurītes sautē veselas,

Rabarberu kompots

2 kg rabarbaru kātu, 1 l ūdens, 800 g cukura. Rabarbaru kātus kompota gatavošanai izmanto līdz vasaras vidum. Kompotam jāņem sulīgi, trausli kāti, kuri nav pārauguši. Rabarberu kātam nogriež abus galus, lieto vidusdaļu. Kātus nomazgā, novelk mizu un sagriež 2 cm garos slīpos gabalos. Tad sagrieztos rabarberus blanšē 5—8 minūtes un sapilda izkarsētās burkās, pārlej

Marinēti gurķi ar trīsreizeju pārliešanu

3 litru burkas piepildīšanai. 2 kg gurķu, 60 g diļļu, 10 g upeņu jauno dzinumu, 15 g bazilika, 5 g dārza kalnmētras, 15 melno piparu, 6 lauru lapas, 4 krustnagliņas, 20 g mārrutku sakņu, 4 daiviņas ķiploku, 2 sīpoli. Marinādei uz 3L burku 1,5 litri ūdens, 3 ēdamkarotes sāls, 3 ēdamkarotes cukurs, 3 ēdamkarotes etiķa

Saldo piparu kaviārs

400 g saldo piparu, 300 g baklažānu, 300 g tomātu, daiviņa ķiploka, 50—80 g eļļas, sāls, cukurs, smaržīgie pipari pēc garšas, 10—20 g pētersīļu lapiņu. Zaļo saldo piparu pākstis un nepāraugušus baklažānus cep cepeškrāsnī un siltiem noņem mizu un arī izņem sēklas. Sarkanos tomātus mazgā, iegriež ar asu nazi un ar tējkaroti izņem sēklas. Tad

Paprikas lečo

6 paprikas, 2,5 kg tomātu, 1 kg sīpolu, dilles, pētersīļu lapas, sāls Papriku noskalo, iztīra sēklas, sagriež vēlamās strēmelēs. Tomātus un sīpolus sagriež apmēram, kā salātam. Dilles un pētersīļu lapas sasmalcina. Iegūtos produktus liek katlā (sāli pievieno pēc garšas vāroties) un vāra apmēram 30-40 min. Pilda karsētās burkās un aizvāko, nosedz ar segu, kad atdzisis

Adžika ar bumbieriem

1 kg bumbieru, 1kg saldo piparu, 1 kg. sīpoli, 1 kg tomātu, 1 kg burkānu, 100 gr. ķiploks, 1/2 gl. etiķa 9%, 1 gl. saulespuķu eļļas, 4 ēd.k. cukurs, 3 ēd.k. sāls. Piparus, burkānus, sīpolus, tomātus un bumbierus attīrām no sēklām un serdēm un griežam nelielos gabaliņos. Visu maļam gaļas maļam-mašīnā, iegūtai masai pievienojam šāli,

Kabaču skābēšana

2 kg kabaču, 1 l ūdens, 50 g sāls, 30 g cukura, 80 g diļļu, dārza kalnmētras un estragona, 10 melno piparu. Skābēšanai izvēlās līdz 10 cm garus augļus. Pārauguši kabači maz noderīgi konservēšanai. Skābē tāpat kā gurķus. Skābējot mazos traukos, var sagriezt 3-4 cm biezās šķēlēs, lai labāk aizpildītu trauka tilpumu. Pārlej ar atdzesētu

Mazsālīti gurķi

Gurķi, 50 g sāls uz 1 l ūdens Mazsālītos gurķus gatavo ātrai izlietošanai. Gurķus skābē nelielos traukos, parasti izvēlas māla podus vai stikla burkas. Nomazgātus gurķus ar koka irbulīti sabaksta, nogriež galiņus un sapilda burkās kopā ar sagrieztām dillēm, pārlej karstu (75-80° C) sālsūdeni (50 g sāls uz 1 l ūdens). Burkai uzliek nelielu slodziņu