Marinēti tomāti

Sastāvs: 1400 g tomātu. Pagatavošana Sastāvs: Marinādei: litrs ūdens, 30 g diļļu, 20 g bazilika, 2 g dārza kalnmētras, 3 lauru lapas, 4 smaržīgie pipari, 35 g sāls, 20 g cukura, 6—8 g citronskābes. Pagatavošana Sastāvs: Info: Pagatavošana Izvēlās vienādas gatavības pakāpes sārtus tomātus. Pagatavošana: Tomātus nomazgā, ar koka irbulīti iedur kātiņa vietā līdz augļa vidum

Ar garšaugiem sālītas sēnes

Sastāvs: 1 kg novārītu sēņu, 60 g sāls, daiviņa ķiploka, 2 zariņi diļļu, 3—5 upeņu lapas, 6 melnie pipari, 2 lauru lapas. Pagatavošana Info: Sālīšanai var lietot visas ēdamās sēnes, arī tādas, kurām ir sliktāka garša. Sēnes novāra sālsūdenī. Lai sēnes padarītu garšīgākas, tām sālīšanas laikā jāpieliek garšaugi un garšvielas, kas norādīti receptes sastāvā. Garšaugus

Henomeļu vai cidoniju kompots

1,2 kg henomeļu augļu, 1 l ūdens, 700 g cukura. Tautā parasti zemo henomeli sauc par zemo Japānas cidoniju vai vienkārši par cidoniju. Henomelēm ir ļoti aromātiski augļi, tos ievāc pilngatavībā. Agrāk ievāktos augļus gatavina 10 dienas, kamēr tie kļūst krāsaini un smaržīgi. Henomeļu augļi satur daudz C vitamīna, 3 līdz 4 reizes vairāk nekā

Marinēti gurķi ar tomātiem un patisoniem

Sastāvs: 3 litru burkai: 800 g gurķu, 600 g tomātu, 400 g patisonu, 3 ķiploku daiviņas, 15 g mārrutku sakņu. Marinādei 1,3 litri ūdens, 40 g diļļu, 15 g estragona, 15 g bazilika, 10 g upeņu lapu, 70 g sāls, 50 g cukura, 15 g citronskābes, 6 lauru lapas, 15 smaržīg Pagatavošana Marinēšanai izlasa vienāda

Pikantie dārzeņu salāti ziemai.

1500 g tomātu, 100 g burkānu, 100 g seleriju, 50 g pētersīļu, 100 g puravu, 4 ēdamkarotes ellas, 3 ēdamkarotes cukura, ēdamkarote sāls, 1 tējkarote malto melno piparu, 1/2 tējkarotes sarkano piparu, 2 ēdamkarotes 70 % etiķa esences, 20 g puravu lapu, 10 g Puravu saknes, burkānus, pētersīļu un seleriju saknes notīra, nomazgā un sagriež

Marinēti kabači

Marinēti kabači

2 vidēji kabači, saišķis dilles, 1 ķiploks, saldais pipars, selerija sakne. Ņem vidēja izmēra nepāraugušus kabačus. Nomazgātiem un nosusinātiem kabačiem nogriež galiņus, un sagriež apmēram 1,5 cm šķēlēs (šķēles var arī dalīt uz pusēm). Pilda burkās pa slāņiem pievienojot dilles un ķiploka daiviņas un mazliet notīrītu selerija sakni(var pievienot pāris tomātus). Marināde: Uz 1L ūdens

Kāpostu marinēšana burciņās

Kāpostu marinēšana burciņās

2 kg. kāposts, 1/2 kg. burkānu, melnie piparu graudi pēc gaumes. Marināde uz 1 l. ūdens: 4 ēd.k. cukurs, 2 ēd.k. sāls, 14 ed.k. etiķis. Nomazgājam kāpostu, noņemam augšējās lapas, izgriežam serdeni (kacenu) un smalki sagriežam. Nomazgājam burkānus, nomizojam, un sarīvējam. Liekam visu traukā un apmaisām. Burciņās ievietojam piparus, tad gatavo kāpostu masu ar burkāniem

Fizāļu skābēšana

10 kg fizāļu augļu. Pārliešanai 10 litri ūdens, 250 g cukura, 150 g sāls. Fizāļu augļi ir līdzīgi tomātiem. Augļi nogatavojas speciālā čaulā – maisiņā. Pēc garšas fizāļi ir maigāki nekā tomāti. Kad fizāļi nogatavojas, tos izloba no apvalka (zaļām lapām). Pēc formas fizāļi ir apaļi, mazi augļi. No apvalka atbrīvotos fizāļus nomazgā, nosusina un

Marinēti gurķi

Marinēti gurķiMarinēti gurķi

600-650 g gurķu, dilles – 10 g, estragons 5g, selerijas un pētersīļu lapas 2g, mārrutku sakne 2g, ķiploki 3g, lauru lapas 2 gab, pipari 4 graudiņi, krustnagliņas 5 gab. Marinēšanai izvēlas vienāda lieluma, tievus, vidēji lielus vai mazus gurķus, ar mazām sēkliņām, bez bojājumiem. Gurķus nomazgā ar suku, iemērc aukstā ūdeni un patur tajā 6-10

Bumbieru kompots – kenservēts

1,6 kg bumbiera, 1 l ūdens, 500 g cukura, 2 g citronskābes. Info: Bumbieru kompots pieskaitāms pie smalkiem konserviem savas īpatnējās maigās garšas un skaistā izskata dēļ. Kompotu gatavošanai jāizvēlas bumbieru šķirnes ar mazu granulāciju (graudojumu). Labākās bumbieru šķirnes ir Meža skaistule, Vasaras bergamote u. c. Bumbieru kompota gatavošanā pareizai šķirnes izvēlei ir daudz lielāka