Sālīti zaļumi

350 g diļļu, 200 g pētersīļu lapu, 150 g puravu lapu, 150 g seleriju lapu, 100 g estragona, 50 g majorāna, 150 g sāls. Garšaugus var ņemt jebkurās attiecībās. No receptē minētajiem kāds var arī izpalikt, tā vietā var izmantot kādu citu zaļumu. Sālīšanai garšaugus lieto ziedošus, kā ari īsi pirms vai pēc ziedēšanas, jo

Sēņu sālīšana

1 kg novārītu sēņu, 60 g sāts, daiviņa ķiploka, šķipsna diļu, 3 upeņu lapas, 5 pipari, lauru lapa. Sālīšanai lieto visas ēdamās sēnes (rūgtās sēnes iepriekš mērcē aukstā sālītā ūdenī apmēram 2 dienas). Sēnes novāra sālsūdenī. Lai sēnes būtu garšīgas, tām sālīšanas laikā jāpieliek ķiploki, diles, upeņu lapa, melnie pipari, lauru lapa. Novārītas, nospiestas sēnes

Aveņu kompots

2 kg aveņu, 600—800 g cukura, 1 l ūdens. Aveņu kompotu gatavo līdzīgi zemeņu kompotam pēc visiem trim paņēmieniem. Sevišķi laba aveņu šķirne ar aromātiskām tumšām ogām ir Kaļiņingradas avenes, Kuzmina jaunums un Usanka. Labu aromātisku kompotu iegūst arī no meža avenēm. Dārza un meža avenes skalo ūdenī izņēmuma gadījumā, kad tās ir ļoti netīras.

Ar citronskābi pasterizēti gurķi

Sastāvs: 1,8 kg gurķu, 50 g diļļu, 15 g upeņu dzinumu, 15 g estragona, 10 g pētersīļu un seleriju lapu, 5 g bazilika, 20 g mārrutku sakņu, 3 ķiploka daiviņas, 20 melno piparu, 10 smaržīgo piparu, 6 krustnagliņas, 6 lauru lapas, 15 g citronskābes. Pārliešanai 1,4 l Pagatavošana Labas kvalitātes nepāraugušus gurķus nomazgā aukstā ūdenī,

Garšaugu konservēšana

80 g diļļu, 50 g pētersīļu lapu, 20 g seleriju lapu, 90 g burkānu, pētersīļu un seleriju sakņu, 200 g sarkano tomātu. Pārliešanai litrs ūdens, 50 g sāls. Šo daudzumu var iepildīt 0,5 litru burkā. Svaigus zaļumus — pētersīļu, seleriju un diļļu lapas (vēlams arī baziliks un majorāns) noskalo, ļauj notecēt ūdenim, ar nerūsošo nazi

Baravikas taukos

500 g baraviku, 200 g cūku tauku, sāls, smalkie pipari pēc garšas. Mazas, jaunas baraviku cepurītes notīra no gružiem, katru cepurīti noslauka ar tīru, slapju drānu un sagriež sloksnītēs. Katliņā uzvāra cūku taukus, liek sagrieztās sēnes, garšvielas un sautē apmēram 20 – 30 minūtes, kamēr iztvaiko liekais ūdens. Karstas sēnes sapilda dezinficētā burkā, noslēdz ar

Džems no āboliem un bumbieriem ar apelsīnu

4 gb. āboli, 4 gb. bumbieri, 5 gb. apelsīni, 1 kg. cukurs, 1 vaniļas kātiņš. Ābolus un bumbierus kārtīgi mazgājam, izgriežam serdi un griežam gabaliņos, ievietojam traukā. No apelsīniem izspiežam sulu, ar kuru pārlejam ābolus ar bumbieriem. No vaniļas kātiņa ar naža palīdzību izņemam sēkliņas un pievienojam klāt visam ar visu kātiņu. Pārberam visu ar