Pasterizēti gurķi ar tomātiem

Pasterizēti gurķi ar tomātiem

Litra burkai: 400 g gurķu, 300 g tomātu, 15 g diļļu, 5 g estragona, 10 g bazilika, 10 g mārrutku sakņu, 1 daiviņa ķiploka, 2 lauru lapas, 5 melnie pipari, 2 ēdamkarotes 9% galda etiķa. Pārliešanai 0,5 litri ūdens, ēdamkarote sāls, 0,5-1,5 ēdamkarote cukur Gurķus ar tomātiem var pēc patikas ņemt dažādās attiecībās. Tomātus ieteicams

Asie dārzeņu salāti

3 kg tomātu, 150 g sīpolu, 200 g seleriju sakņu. 100 g pētersīļu sakņu, 160 g cukura, 90 g sāls, 1/2 tējkarotes sarkano piparu, 1/3 paciņas melno piparu, 75 g 70% etiķa esences, 100 g zaļumu. Sarkanus tomātus, sīpolus, pētersīļu un seleriju saknes nomazgā, notīra un sagriež 0,5 cm lielos četrstūrainos gabaliņos. Sagatavotos dārzeņus saliek

Gailenes eļļā

1 kg gaileņu, 1,2 L baltvīna etiķis, 800 gr olīveļļas, 300 ml ūdens, 8 – 10 kiploku daivinas, 2 tēj. k. piparu, 3 ēd. k. sāls Gailenes notīra, ķiploku daiviņas sagriež. Uzvāra ūdeni kopā ar etiķi, rozmarīnu, pipariem un sāli. Vāra apmēram 3-5 min. Pilda sterilizētās, iepriekš sagatavotās burkās kopā ar ķiplokiem (ķiplokus pēc gaumes).

Kāpostu skābēšana (kraukšķīgie)

Kāpostu skābēšana (kraukšķīgie)

3,5 kg. kāpostu, 0,5 kg. burkānu, 65 gr. sāls, lauru lapa, melnie pipari (ne malti) pēc garšas. Kapostgalvu nomazgā, noņem augšējās lapas, izgriež viduci (kacenu) un smalki sagriež ar ēvelējamo kāpostu ēveli vai nazi. Burkānus nomazgā, nomizo un rīvē uz vidējas rīvītes vai griež ar nazi smalkos salmiņos. Kāpostus pildām traukā, kurā skābēsim apmēram līdz

Brūkleņu skābēšana

20 kg brūkleņu, Pārliešanai 10 litri ūdens, 600 g cukura, 50 g sāls, 15 g kanēļa, 5 g krustnagliņu. Skābēšanai lieto skaistas, lielas, gatavas ogas. Brūklenes pārlasa, noskalo aukstā ūdenī, notecina uz sieta, ievieto piemērotā traukā (2—3 litru stikla burkā) un pārlej ar atdzesētu šķidrumu. Pārliešanai ūdeni kopā ar garšvielām uzvāra un atdzesē. Starp brūkleņu

Pupiņu pākšu skābēšana

Uz 10 kg pupiņu pākšu ņem 0,5 kg sāls. Skābē svaigas, trauslas pupiņu pākstis, kurās vēl nav attīstījušies graudiņi. Pākstiis nomazgā, atgriež galiņus, un kopā ar tiem atdala sānu šķiedras. Tad pākstis ar nazi sagriež nelielos gabaliņos. Sasmalcinātās pupiņu pākstis applaucē vai skābē bez plaucēšanas. Skābējot ar iepriekšeju applaucēšanu, pupiņas 2-5 minūtes patur verdošā ūdenī,

Ābolu kompots – konservēts

1,6 kg ābolu, 1 l ūdens, 250 līdz 500 g cukura, 1 g citronskābes. Ābolu kompota gatavošanai piemērotākās ir ziemas un rudens ābolu šķirnes. Ieteicamākās ir Antonovka, Rudens svītrainais, Safrāna pepiņš, Tērbatas rožābele, no vasaras šķirnēm Baltais dzidrais. Āboli jāņem vēl pacieti, sevišķi tas sakāms par Balto dzidro. Kompotu gatavošanai jāizvēlas vienā traukā vienas šķirnes