Kāpostu marinēšana burciņās

Kāpostu marinēšana burciņās

2 kg. kāposts, 1/2 kg. burkānu, melnie piparu graudi pēc gaumes. Marināde uz 1 l. ūdens: 4 ēd.k. cukurs, 2 ēd.k. sāls, 14 ed.k. etiķis. Nomazgājam kāpostu, noņemam augšējās lapas, izgriežam serdeni (kacenu) un smalki sagriežam. Nomazgājam burkānus, nomizojam, un sarīvējam. Liekam visu traukā un apmaisām. Burciņās ievietojam piparus, tad gatavo kāpostu masu ar burkāniem

Fizāļu skābēšana

10 kg fizāļu augļu. Pārliešanai 10 litri ūdens, 250 g cukura, 150 g sāls. Fizāļu augļi ir līdzīgi tomātiem. Augļi nogatavojas speciālā čaulā – maisiņā. Pēc garšas fizāļi ir maigāki nekā tomāti. Kad fizāļi nogatavojas, tos izloba no apvalka (zaļām lapām). Pēc formas fizāļi ir apaļi, mazi augļi. No apvalka atbrīvotos fizāļus nomazgā, nosusina un

Marinēti gurķi

Marinēti gurķiMarinēti gurķi

600-650 g gurķu, dilles – 10 g, estragons 5g, selerijas un pētersīļu lapas 2g, mārrutku sakne 2g, ķiploki 3g, lauru lapas 2 gab, pipari 4 graudiņi, krustnagliņas 5 gab. Marinēšanai izvēlas vienāda lieluma, tievus, vidēji lielus vai mazus gurķus, ar mazām sēkliņām, bez bojājumiem. Gurķus nomazgā ar suku, iemērc aukstā ūdeni un patur tajā 6-10

Bumbieru kompots – kenservēts

1,6 kg bumbiera, 1 l ūdens, 500 g cukura, 2 g citronskābes. Info: Bumbieru kompots pieskaitāms pie smalkiem konserviem savas īpatnējās maigās garšas un skaistā izskata dēļ. Kompotu gatavošanai jāizvēlas bumbieru šķirnes ar mazu granulāciju (graudojumu). Labākās bumbieru šķirnes ir Meža skaistule, Vasaras bergamote u. c. Bumbieru kompota gatavošanā pareizai šķirnes izvēlei ir daudz lielāka

Marinēti patisoni

600 g patisonu, 6 sloksnītes mārrutku sakņu. Marinādei 0,5 litri ūdens, 15 g diļļu, 10 g estragona, 5 g bazilika, 2 lauru lapas, 8 smaržīgie pipari, 2 krustnagliņas, 1/2 – 1 ēdamkarote sāls, 1 ēdamkarote cukura, 2 – 3 ēdamkarotes 9% galda etiķa. Jaunus, mazus, 5—6 cm diametra augļus, uzmanīgi nomazgā aukstā ūdenī, nogriež kātiņu

VILNĪŠU SĀLĪŠANA

7 kg novārītu sēņu, 50—60 g sāls, 5 upeņu lapas. Vilnīšus var izlietot sālīšanai, tikai tie pareizi jāapstrādā pirms sālīšanas. Vilnīšus var sālīt kopā arī ar citām sēņu sugām. Sēnes izlasa, notīra, no cepurītes novelk virsmiziņu un vāra sālsūdenī 25—30 minūtes (litrs ūdens, ēdamkarote sāls). Novārītās sēnes vēl mērcē aukstā ūdeni! 1—2 dienas vēsā telpā,

Smiltsērkšķu kompots

1,6 kg smiltsērkšķu augļu, 1 l ūdens, 500 g cukura. Smiltsērkšķu augļiem ir patīkama skāba garša un īpatnējs aromāts, kas atgādina ananasus. Atšķirībā no citiem augļiem mīkstums satur līdz 8% eļļas, šīs mazās, sīkās, oranžās ogas satur ļoti daudz C vitamīna, kā arī Bi, B2, P vitamīnus un karotīnu. Augļus novāc pirms rudens salnām septembrī,