Marinēti ķiploki

Marinēti ķiploki

Sastāvs: Ķiploki 1kg, dilles 4 šķipsniņas, ūdens 1000ml, cukurs 100gr, etiķis 9% 3ēd.k., sāls 2ēd.k. Pagatavošana Ķiploku marinēšanai izvēlās vēlās(ziemas) ķiploku šķirnes. izvēlas lielus un skaistus ķiplokus. Ķiplokus sadala daiviņās, noloba miziņu. Notīrītās ķiploku daiviņas ievieto traukā un applaucē ar verdošu ūdeni, tad nolej ūdeni, atdzesē un žāvē. Gatavo marinādi šādi: liek vārīt nepieciešamo ūdens

Adžika ar kabačiem

adžika no kabačiem

Kabači 3,5kg, tomāti 1,5kg, burkāni 600gr, eļla rafinētā 200gr, etiķis 9% 100ml, paprika 600gr, ķiploki 5gb, cukurs 1/2 glāzes, sāls 2-3ēd.k., sarkanie pipari 2tēj.k. Visus dārzeņus noskalo, notīra(kabačiem izņem sēklas) un samaļ, liek katlā vārīt pievienojot eļļu un garšvielas. Vāra ik pa laikam apmaisot, līdz iegūta vienlīdziga masa(apm 30min), tad pievieno etiķi un caur ķiploku

Marinēta paprika

marinēta paprika

Sastāvs: Paprika 3kg, ūdens 1l, cukurs 250gr, etiķis 9% 300ml, saulespuķu eļļa 200ml, sāls 2ēd.k., laurulapa, smaržīgie pipari. Pagatavošana Papriku kārtīgi mazgā, nosusina, izņem sēklas un griež aptuveni sešās daļās. Pagatavo marinādi šādi: Liek vārīt ūdeni, kad ūdens uzkarsis, tam pievieno etiķi, eļļu, sāli un cukuru, un vāra. Līdz sāk vārīties uzmanīgi marinādē ievieto iepriekš

Tomāti savā sulā

600 g tomātu, 0,5 litru tomātu sulas, 1/2 ēdamkarote sāls, 0,3 ēdamkarotes cukura. Tomāti savā sulā ir viens no visvērtīgākajiem tomātu konservu veidiem. Vienāda lieluma sarkanus tomātus saliek marles maisiņā vai sietiņā un blanšē – iegremdē 1-2 minūtes verdošā ūdenī un tad pārliek aukstā ūdenī, lai atdziest. Šādiem plaucētiem tomātiem viegli noņem mizu un tos

Sālītas sēnes

Sālītas sēnes

Sastāvs: 1 kg vārītu sēņu, 60-80 g sāls Pagatavošana Sālīšanai var Izmantot dažādu sugu sēnes. Parasti vienā grozā sasēņo dažādu sugu sēnes, kuras tad arī iesāla kopā, jo sēnes papildina viena – otru ar garšu un aromātu. Pirms sālīšanas sēnes rūpīgi notīra, momazgā un tad liek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni, kuram pieliek sāli. Uz

Aroniju kompots

2 kg aroniju, 1 litrs ūdens, 300 līdz 600 g cukura, 1 tējkarote citronskābes. Melnaugļu aronijas (melnais pīlādzis) pēc sava ķīmiskā sastāva bagātas ar P un C vitamīniem, karotlnu un cukuriem, bet maz satur organisko skābju, tāpēc jāliek citronskābe vai kāda cita skāba ogu sula. Kompota gatavošanai jāņem pilnīgi gatavas, sulīgas ogas. Tās izlasa, noskalo

Piparu gurķīšu marinēšana

Piparu gurķīši

600 – 700 g gurķīšu, 20 g diļļu, 5 g upeņu dzinumu, 5 g dārza kalnmētras, 10 g mārrutku sakņu, 2 daiviņas ķiploka, 4 mazi sīpoli, 30 melnie pipari, 10 smaržīgie pipari, 3 krustnagliņas, 3 – 4 ēd.k. 9% etiķa. Pārliešanai 0,5 litri ūdens, ēd.k. sāls, ēd.k. Piparu gurķīšiem jābūt ar spēcīgi izteiktu piparu garšu.

Dārzeņu kaviārs

300 g burkānu, 30 g seleriju sakņu, 20 g pētersīļu sakņu, 250 g kabaču, 200 g tomātu, 50 g sīpolu, 30 g eļļas, 2 lauru lapas, sāls, cukurs, citronskābe pēc garšas, 20 g zaļumu. Sīpolus notīra, sagriež ripās, eļļā apcep caurspīdīgus, tad pievieno šķēlēs sagrieztus burkānus, selerijas un pētersīļu saknes un nelielā ūdens daudzumā (saknes

Mazsālīti gurķi (viegli)

Mazsālīti gurķi (viegli)

3kg gurķu, 4-5 ķiploka daiviņas, 3L ūdens, 4ēdamkarotes sāls, 2 ēdamkarotes cukura, dilles, upeņu lapas, melnais pipariņš. Gurķus un zaļumus nomazgā un smuki sakrāmē traukā, pa slāņiem pievienojot zaļumus un ķiploku. Mazsālītu gurķu marinādei novāra apmēram 3L. ūdeni un pievieno sāli, cukuru un aromātam vienu – divus melnos pipariņus. Marinādi karstu pārlej gurķiem, kad uzlējums

Banānu džems

10 notīrītu banānu, no 2 gb. citroniem sula, 150 mll. ūdens, 1/2 kg. cukurs, vanilīnu vai kanēli 1/4 t.k. Griežam banānus šķēlēs un ievietojam traukā, pārlejam citrona sulu un ūdeni, liekam vārīt, līdz ko uzvārās vāram vēl 25 min. līdz banāni nepārvēršās viendabīgā masā. Blenderējam. Liekam atpakaļ vārīties uz lēnas uguns un pievienojam cukuru, tad