Marinēti ķiploki

Marinēti ķiploki

Sastāvs: Ķiploki 1kg, dilles 4 šķipsniņas, ūdens 1000ml, cukurs 100gr, etiķis 9% 3ēd.k., sāls 2ēd.k. Pagatavošana Ķiploku marinēšanai izvēlās vēlās(ziemas) ķiploku šķirnes. izvēlas lielus un skaistus ķiplokus. Ķiplokus sadala daiviņās, noloba miziņu. Notīrītās ķiploku daiviņas ievieto traukā un applaucē ar verdošu ūdeni, tad nolej ūdeni, atdzesē un žāvē. Gatavo marinādi šādi: liek vārīt nepieciešamo ūdens

Adžika ar kabačiem

adžika no kabačiem

Kabači 3,5kg, tomāti 1,5kg, burkāni 600gr, eļla rafinētā 200gr, etiķis 9% 100ml, paprika 600gr, ķiploki 5gb, cukurs 1/2 glāzes, sāls 2-3ēd.k., sarkanie pipari 2tēj.k. Visus dārzeņus noskalo, notīra(kabačiem izņem sēklas) un samaļ, liek katlā vārīt pievienojot eļļu un garšvielas. Vāra ik pa laikam apmaisot, līdz iegūta vienlīdziga masa(apm 30min), tad pievieno etiķi un caur ķiploku

Marinēta paprika

marinēta paprika

Sastāvs: Paprika 3kg, ūdens 1l, cukurs 250gr, etiķis 9% 300ml, saulespuķu eļļa 200ml, sāls 2ēd.k., laurulapa, smaržīgie pipari. Pagatavošana Papriku kārtīgi mazgā, nosusina, izņem sēklas un griež aptuveni sešās daļās. Pagatavo marinādi šādi: Liek vārīt ūdeni, kad ūdens uzkarsis, tam pievieno etiķi, eļļu, sāli un cukuru, un vāra. Līdz sāk vārīties uzmanīgi marinādē ievieto iepriekš

Skābēti gurķi 3 litru burkā

1,7 kg gurķu, 50 g diļļu, 15 g pētersīļu un seleriju lapu, 10 g estragona, 10 g mārrutku sakņu, 5 g ķiploku, 1 g melno piparu, 1,5 litri ūdens, 80 g sāls. Gurķus labi nomazgā, Ļauj gurķiem apžūt gaisā, tad saliek kārtām ar garšaugiem dezinficētā stikla burkā. Garšaugus izlasa, nomazgā un parupji sagriež. Garšaugiem jābūt

Skābeņu konservēšana

Skābeņu konservēšana

2 kg skābeņu lapu, 2 litri ūdens, 1,5 ēdamkarotes sāls. Skābeņu konservēšanai ņem svaigas, sulīgas, jaunas skābeņu lapas. Tās pārlasa, atlasa rupjos kātus un iedzeltējušās lapas, rūpīgi nomazgā 2 vai 3 reizes, notecina un ar nazi rupji sagriež. Sagrieztās lapas pārlej ar verdošu sālsūdeni tā, lai lapas tikko būtu apņemtas. Sālsūdens daļēji pasargā skābenes no

Sēņu salāti ziemai

3 kg vārītu sēņu, 0,5 L eļļa, 1 kg. burkāni, 1 kg. sīpoli, 0,5 L tomātu mērce, selerijas lapas, puravi, pipari, sāls. Nomizo sīpolus un smalki sagriež, tad notīra burkānus un sarīvē. Liek cepties eļļā uz pannas sākumā sīpolus, tad burkānus, apcep viegli brūnus, tad pievieno vārītas sēnes, puravus (grieztus kā salātiem), selerija lapas (grieztus

Baklažāni ķiploku mērcē.

1 kg. Baklažāni, 1 liela galviņa ķiploki, 1 ēd.k. etiķis, 1 ēd.k. augļu eļļa, 100 mll. vārīts ūens, 1 ēd.k. sāls. Cītīgi mazgājam baklažānus, griežam tos šķēlītēs apmēram pirksta biezumā, nesālot apcepam uz pannas ar augu eļļu līdz tie paliek brūngani. Gatavojam ķiploku mērci. Ķiploku notīra, sadala daiviņas un sasmalcina, pievienojam sāli, eļļu, etiķi un

Sālītas skābenes

1000 g skābeņu, 100 g sāls. No skābeņu lapām izlasa rupjos kātus, bojātas un slimas lapas, nomazgā aukstā ūdenī, nosusina un parupji sagriež. Sagatavotās lapas var arī negriezt, ja tās ir sīkas un mazas. Lapas sajauc ar galda sāli, stingri sapilda traukā. Kad trauka virspusē rodas šķidrums, vēl uzkaisa sāls kārtu un noslēdz ar plastmasas

Marinēti gurķi

Marinēti gurķi

Marināde: 1L ūdens, 2 ed.k. sāls, 1 ed.k. cukurs, 7 ed.k. 9% etiķa. Uz 3L burku: 2 kg gurķu, 2 diļļu kāti, 4 daiviņas ķiploku, 5 upeņu lapas, 2 ķiršu lapas, gabaliņš mārutku sakne, 2 gb. saldie pipari (vircas), 4 melnie pipari. Tīrās 3L burkās ievieto garšvielas (dilles, upeņu lapas, ķirsu lapas, mārutku sakni, piparus,

Zemeņu kompots – koservēšana

2 kg zemeņu, 600 lidz 800 g cukura, 1 l ūdens. No zemenēm grūtāk pagatavot labu kompotu nekā no citām ogām, jo zemenes ir ļoti gleznas, maigas, karsējot ātri izjūk un zaudē krāsu. Kompotam izvēlas vidēji lielas ogas ar spēcīgu, tumšu krāsu un nepārgatavojušās. Labākās, piemērotākās šķirnes kompotiem ir Talismans, Macherauchs Frühernte u. c. Zemeņu