Marinēti ķiploki

Marinēti ķiploki

Sastāvs: Ķiploki 1kg, dilles 4 šķipsniņas, ūdens 1000ml, cukurs 100gr, etiķis 9% 3ēd.k., sāls 2ēd.k. Pagatavošana Ķiploku marinēšanai izvēlās vēlās(ziemas) ķiploku šķirnes. izvēlas lielus un skaistus ķiplokus. Ķiplokus sadala daiviņās, noloba miziņu. Notīrītās ķiploku daiviņas ievieto traukā un applaucē ar verdošu ūdeni, tad nolej ūdeni, atdzesē un žāvē. Gatavo marinādi šādi: liek vārīt nepieciešamo ūdens

Adžika ar kabačiem

adžika no kabačiem

Kabači 3,5kg, tomāti 1,5kg, burkāni 600gr, eļla rafinētā 200gr, etiķis 9% 100ml, paprika 600gr, ķiploki 5gb, cukurs 1/2 glāzes, sāls 2-3ēd.k., sarkanie pipari 2tēj.k. Visus dārzeņus noskalo, notīra(kabačiem izņem sēklas) un samaļ, liek katlā vārīt pievienojot eļļu un garšvielas. Vāra ik pa laikam apmaisot, līdz iegūta vienlīdziga masa(apm 30min), tad pievieno etiķi un caur ķiploku

Marinēta paprika

marinēta paprika

Sastāvs: Paprika 3kg, ūdens 1l, cukurs 250gr, etiķis 9% 300ml, saulespuķu eļļa 200ml, sāls 2ēd.k., laurulapa, smaržīgie pipari. Pagatavošana Papriku kārtīgi mazgā, nosusina, izņem sēklas un griež aptuveni sešās daļās. Pagatavo marinādi šādi: Liek vārīt ūdeni, kad ūdens uzkarsis, tam pievieno etiķi, eļļu, sāli un cukuru, un vāra. Līdz sāk vārīties uzmanīgi marinādē ievieto iepriekš

Fizāļu skābēšana

10 kg fizāļu augļu. Pārliešanai 10 litri ūdens, 250 g cukura, 150 g sāls. Fizāļu augļi ir līdzīgi tomātiem. Augļi nogatavojas speciālā čaulā – maisiņā. Pēc garšas fizāļi ir maigāki nekā tomāti. Kad fizāļi nogatavojas, tos izloba no apvalka (zaļām lapām). Pēc formas fizāļi ir apaļi, mazi augļi. No apvalka atbrīvotos fizāļus nomazgā, nosusina un

Marinēti gurķi

Marinēti gurķiMarinēti gurķi

600-650 g gurķu, dilles – 10 g, estragons 5g, selerijas un pētersīļu lapas 2g, mārrutku sakne 2g, ķiploki 3g, lauru lapas 2 gab, pipari 4 graudiņi, krustnagliņas 5 gab. Marinēšanai izvēlas vienāda lieluma, tievus, vidēji lielus vai mazus gurķus, ar mazām sēkliņām, bez bojājumiem. Gurķus nomazgā ar suku, iemērc aukstā ūdeni un patur tajā 6-10

Bumbieru kompots – kenservēts

1,6 kg bumbiera, 1 l ūdens, 500 g cukura, 2 g citronskābes. Info: Bumbieru kompots pieskaitāms pie smalkiem konserviem savas īpatnējās maigās garšas un skaistā izskata dēļ. Kompotu gatavošanai jāizvēlas bumbieru šķirnes ar mazu granulāciju (graudojumu). Labākās bumbieru šķirnes ir Meža skaistule, Vasaras bergamote u. c. Bumbieru kompota gatavošanā pareizai šķirnes izvēlei ir daudz lielāka

Marinēti patisoni

600 g patisonu, 6 sloksnītes mārrutku sakņu. Marinādei 0,5 litri ūdens, 15 g diļļu, 10 g estragona, 5 g bazilika, 2 lauru lapas, 8 smaržīgie pipari, 2 krustnagliņas, 1/2 – 1 ēdamkarote sāls, 1 ēdamkarote cukura, 2 – 3 ēdamkarotes 9% galda etiķa. Jaunus, mazus, 5—6 cm diametra augļus, uzmanīgi nomazgā aukstā ūdenī, nogriež kātiņu

VILNĪŠU SĀLĪŠANA

7 kg novārītu sēņu, 50—60 g sāls, 5 upeņu lapas. Vilnīšus var izlietot sālīšanai, tikai tie pareizi jāapstrādā pirms sālīšanas. Vilnīšus var sālīt kopā arī ar citām sēņu sugām. Sēnes izlasa, notīra, no cepurītes novelk virsmiziņu un vāra sālsūdenī 25—30 minūtes (litrs ūdens, ēdamkarote sāls). Novārītās sēnes vēl mērcē aukstā ūdeni! 1—2 dienas vēsā telpā,

Smiltsērkšķu kompots

1,6 kg smiltsērkšķu augļu, 1 l ūdens, 500 g cukura. Smiltsērkšķu augļiem ir patīkama skāba garša un īpatnējs aromāts, kas atgādina ananasus. Atšķirībā no citiem augļiem mīkstums satur līdz 8% eļļas, šīs mazās, sīkās, oranžās ogas satur ļoti daudz C vitamīna, kā arī Bi, B2, P vitamīnus un karotīnu. Augļus novāc pirms rudens salnām septembrī,

Gurķu skābēšana mazā traukā

1,7 kg gurķu, 2-3 daiviņas ķiploka, 30 g mārrutku sakņu, 40 g upeņu lapu, 70 g diļļu. Pārliešanai 1,5 litri ūdens, 90 g sāls, 10 g cukura. Dezinficētā 3 litru burkā ieliek nomazgātus sagrieztus garšaugus, notīrītu ķiploku. Saliek stāvus nomazgātus, uz sieta nosusinātus nelielus svaigus gurķus un pārlej ar verdošu sālsūdeni. Burkas noslēdz ar konservējamiem