Biskvīta mīkla

Sastāvs: 1 ola, 1 ēd.k. cukura, 1 ēd.k. miltu, citrona miziņa vai vaniļa. Pagatavošana Olu ar cukuru saputo, turot trauku siltā ūdens peldē. Kad masa saputota gaiša, viegla, sildīšanu pārtrauc un puto līdz masa atdzisusi, tad pievieno sarīvētu citrona miziņu vai vaniļu un izsijātus miltus.

Rauga mīkla

Rauga mīkla

Sastāvs: 1. variants: 500 gr. miltu, 0,5 litrs piena, 1-2 olas, 80-100 gr. sviesta, 1/2 tējk. sāls, puse citrona sula, 80-100 gr. cukura, 30 gr. rauga. Pagatavošana Iesijā miltus bļodā. Sadrupina raugu mazā bļodiņā, pielej drusku piena un pieliek nepilnu ēdamkaroti cukura, ar karoti ierīvē raugu gludā masā. Miltu vidū( mīklas bļodā) izveido bedrīti, ieliek

Piparkūku mīkla

Sastāvs: 250 gr. miltu, 250 gr. bišu vai mākslīga medus, 65 gr. sviesta, sarīvēta pusi citrona miziņas, 1gr. krustnagliņu, 1gr. kardamona, 2 nepilnas karotes ūdens. Pagatavošana Miltus izsijā un sajauc ar garšvielām. Uzvāra sviestu un medu un samaisa ar miltiem. Atšķaida potašu ūdenī(2 karotes) un piejauc un iejauc mīklai. Noliek mīklu uz 8-21 dienām vidēji

Aleksandra mīkla

Sastāvs: 400 gr. sviesta, 200 gr cukura, 600gr, miltu, viena citrona miziņa, 1 naža gals smalkā kanēļa, (Mīkla būs čauganāka ja pieliks 1 tējk. cepamā pulvera). Pagatavošana Visus produktus ātri sastrādā par veltnējamu mīklu.30 min. patur vēsumā. Tad mīklu izveltnē un ar veltņa palīdzību liek uz plāts un ar smailu nazi sadursta. Cep mēreni karstā

Irdenā smilšu mīkla

Sastāvs: 100 g sviesta vai margarīna, 1,5 glāzes miltu(180-200 gr),50 g cukura, 1 ola, citrona miziņa, vaniļa vai kanēlis. Pagatavošana Miltus izsijā uz mīklas dēļa, iekapā cietu taukvielu. Pieber smalko cukuru, visu samaisa, veido kaudzīti ar padziļinājumu, tur ielej sakultu olu, pievieno garšvielas. Kārtīgi samaisa, noliek vēsumā. No šīs mīklas cep gan sīkos cepumus, gan

Irdenā smilšu mīkla- sāļā

Sastāvs: 100 g sviesta vai margarīna, 1,5 glāzes miltu(180-200 gr),1 ola, garšvielas pēc izvēles (pipari, paprika, rīvēti sīpoli vai ķiploki, saberztas ķimenes, muskatrieksts). Pagatavošana Miltus izsijā uz mīklas dēļa, iekapā cietu taukvielu. Pieber sāli, visu samaisa, veido kaudzīti ar padziļinājumu, tur ielej sakultu olu, pievieno garšvielas. Kārtīgi samaisa, noliek vēsumā. Sāļo mīklu izmanto sāļo cepumu,

Smilšu (sviesta) mīkla

Sastāvs: 150 g sviesta vai margarīna, 250- 300 g miltu, 150 g cukura, 2 olas, citrona miziņa, vaniļa vai kanēlis. Pagatavošana Mīkstu taukvielu puto, pievieno pa daļām cukuru, olas, garšvielas. Saputotā masā iestrādā miltus. Cepumiem , kurus veido veltnējot un izspiežot, miltus liek vairāk, bet , ja izspiežot ar cepumu turzu, – mazāk. Mīklu var

Smilšu mīkla

Sastāvs: 100g siesta vai margarīna, 300 g miltu, 200 g cukura, 5 olas, citrona miziņa, vaniļa vai kanēlis, 1-2 ēd.k. ruma vai konjaka. Pagatavošana Olas , cukuru, garšvielas puto, pievienojot izkausētu taukvielu, rumu vai konjaku un izsijātus miltus. No mīklas cep tortes, kūkas.

Aukstā biskvītu mīkla

Sastāvs: 4 olas, 100 gr. pūdercukura, 60 gr. miltu, 30 gr. kartupeļu miltu. Pagatavošana Izsijā traukā pūdercukuru. Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Olu dzetenumus pa vienam, pakāpeniski, lēnam maisot pievieno cukuram, maisa apmēram pusstundu, līdz masa palielinās divkārt. Olu baltumiem pieliek drusku sāls, sakuļ cietās putās. Miltus ar sakulto olu baltumu, viegli maisot, pievieno, pievieno

Kārtainā biezpiena mīkla

Sastāvs: 250 g sausa biezpiena, 250 g miltu, 250 g sviesta vai margarīna, sāls. Pagatavošana Miltus izsijā, sajauc ar sausu izmaltu biezpienu, iekapā taukvielu, pievieno sāli, visu samaisa, mīklu atdzesē, tad izveltnē, saloka 3 reizes vienā virzienā, tad 3 reizes otrā virzienā, atstāj vēsumā no 0,5 līdz 1 stundu. Vēlreiz izveltnē un saloka kā iepriekš,