Aleksandra mīkla

Sastāvs: 400 gr. sviesta, 200 gr cukura, 600gr, miltu, viena citrona miziņa, 1 naža gals smalkā kanēļa, (Mīkla būs čauganāka ja pieliks 1 tējk. cepamā pulvera). Pagatavošana Visus produktus ātri sastrādā par veltnējamu mīklu.30 min. patur vēsumā. Tad mīklu izveltnē un ar veltņa palīdzību liek uz plāts un ar smailu nazi sadursta. Cep mēreni karstā

Irdenā smilšu mīkla

Sastāvs: 100 g sviesta vai margarīna, 1,5 glāzes miltu(180-200 gr),50 g cukura, 1 ola, citrona miziņa, vaniļa vai kanēlis. Pagatavošana Miltus izsijā uz mīklas dēļa, iekapā cietu taukvielu. Pieber smalko cukuru, visu samaisa, veido kaudzīti ar padziļinājumu, tur ielej sakultu olu, pievieno garšvielas. Kārtīgi samaisa, noliek vēsumā. No šīs mīklas cep gan sīkos cepumus, gan

Irdenā smilšu mīkla- sāļā

Sastāvs: 100 g sviesta vai margarīna, 1,5 glāzes miltu(180-200 gr),1 ola, garšvielas pēc izvēles (pipari, paprika, rīvēti sīpoli vai ķiploki, saberztas ķimenes, muskatrieksts). Pagatavošana Miltus izsijā uz mīklas dēļa, iekapā cietu taukvielu. Pieber sāli, visu samaisa, veido kaudzīti ar padziļinājumu, tur ielej sakultu olu, pievieno garšvielas. Kārtīgi samaisa, noliek vēsumā. Sāļo mīklu izmanto sāļo cepumu,

Smilšu (sviesta) mīkla

Sastāvs: 150 g sviesta vai margarīna, 250- 300 g miltu, 150 g cukura, 2 olas, citrona miziņa, vaniļa vai kanēlis. Pagatavošana Mīkstu taukvielu puto, pievieno pa daļām cukuru, olas, garšvielas. Saputotā masā iestrādā miltus. Cepumiem , kurus veido veltnējot un izspiežot, miltus liek vairāk, bet , ja izspiežot ar cepumu turzu, – mazāk. Mīklu var

Smilšu mīkla

Sastāvs: 100g siesta vai margarīna, 300 g miltu, 200 g cukura, 5 olas, citrona miziņa, vaniļa vai kanēlis, 1-2 ēd.k. ruma vai konjaka. Pagatavošana Olas , cukuru, garšvielas puto, pievienojot izkausētu taukvielu, rumu vai konjaku un izsijātus miltus. No mīklas cep tortes, kūkas.

Aukstā biskvītu mīkla

Sastāvs: 4 olas, 100 gr. pūdercukura, 60 gr. miltu, 30 gr. kartupeļu miltu. Pagatavošana Izsijā traukā pūdercukuru. Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Olu dzetenumus pa vienam, pakāpeniski, lēnam maisot pievieno cukuram, maisa apmēram pusstundu, līdz masa palielinās divkārt. Olu baltumiem pieliek drusku sāls, sakuļ cietās putās. Miltus ar sakulto olu baltumu, viegli maisot, pievieno, pievieno

Kārtainā biezpiena mīkla

Sastāvs: 250 g sausa biezpiena, 250 g miltu, 250 g sviesta vai margarīna, sāls. Pagatavošana Miltus izsijā, sajauc ar sausu izmaltu biezpienu, iekapā taukvielu, pievieno sāli, visu samaisa, mīklu atdzesē, tad izveltnē, saloka 3 reizes vienā virzienā, tad 3 reizes otrā virzienā, atstāj vēsumā no 0,5 līdz 1 stundu. Vēlreiz izveltnē un saloka kā iepriekš,

Cepama pulvera mīkla

  Sastāvs: 125 gr. sviesta, 125- 150 g cukura, mazliet sāls, 200 gr. kviešu miltu, 30 gr. mannas, 30 gr. kartupeļu cietes, pus citrona sula, 1 citrona miza, 2 olas, glāze piena, 1 paciņa cepamā pulvera (iepriekš drusku jāsajauc ar miltiem). Pagatavošana Miltus izsijā caur sietu, lai būtu irdeni. Izsmērē ar sviestu vai taukiem cepamo

Trauslā kartupeļu mīkla

  Sastāvs: 125 gr. miltu, 125 gr. vārītu,atdzesētu un sarīvētu kartupeļu, 125 gr. sviesta, 1 ola, mazliet sāls. Pagatavošana Pagatavošana. skatīt Trauslā sviesta mīkla.

Saldā biskvītu mīkla

Sastāvs: 4 olas, 90 gr. pūdercukura, 90 gr. smalko kviešu miltu (labāk uz pusi ar kartupeļu miltiem) , pus citrona mizas un mazliet sāls. Pagatavošana Mīkla gatavosies pēc ūdens peldes principa. Sagatavo 2 katliņus. Apakšējā ielej siltu ūdeni un liek uz lēnas uguns. Otru liek virsū un iesit tajā olas, pieber cukuru un sāli. Masu