Selerijas

Sastāvs: Pagatavošana Smaržīgās selerijas audzētas tālā senatnē. Eiropa tās sāka kultivēt tikai 18. gs. Selerijas ir divgadīgs čemurziežu dzimtas lakstaugs, var izaugt 30—120 cm augsts augs. Selerijas aug arī savvaļā Vidusjūras apgabalos, Atlantijas okeāna piekrastē. Mīl augt mitrā, trūdvielām bagātā augsnē. Audzē trīs dažādu paveidu selerijas: lapu, lapu kātu un sakņu. Pie mums visvairāk izplatītas

Lauru lapas

Sastāvs: Pagatavošana Lauru lapas ir lauru dzimtas koka žāvētās lapas. Sis koks aug Krimā, Aizkaukāzā u. c. Lauru lapām jābūt olīvzaļā krāsā, ar īsiem kātiem, raksturīgu smaržu un asu garšu. Lauru lapas lieto pie visām marinādēm. Tās nedrīkst ilgi vārīt, marināde iegūst rūgtu garšu. Daudz lieto kulinārijā. Lauru lapas uzglabā slēgtā traukā.

Estragons

Sastāvs: Pagatavošana Estragons aug savvaļā Kaukāzā, Vidusāzijā un Sibīrijā. Estragons ir kurvjziežu dzimtas augs. Pie mums maz pazīstams. Pavairojams tikai veģetatīvi. No sēklām, kuras mūsu republikas apstākļos bieži nenogatavojas, pa lielākai daļai izaug vāji, aromāta ziņā mazvērtīgi augi. Vislabāk un vienkāršāk pavairot ar sakņu dzinumiem, kurus atdala no krūma rudenī vai pavasari. Estragons var augt

Kanēlis

Sastāvs: Pagatavošana Kanēlis ir jauna kanēļkoka (aug tropiskajās zemēs) izžāvētas mizas. Kanēļa pulveri (samaltas mizas) izlieto saldām mērcēm, augļu biezeņiem u. c. Kanēļa mizas lieto pie visām saldajām marinādēm, augļu kompotiem, ievārījumiem u. c. Uzglabā stingri noslēgtā traukā.

Piparmētras

Sastāvs: Pagatavošana Piparmētras pieder pie lūpziežu dzimtas. Tas ir ilggadīgs, 30—90 cm augsts lakstaugs. Tās pavairo veģetatīvi, vislabāk ar virszemes un apakšzemes dzinumiem. Ieaug ļoti labi un ātri. Ļoti daudz piparmētru audzē Anglijā, Japānā un Ukrainā. Piparmētrām ir daudz paveidu. Pie mums visvairāk audzē melno paveidu (angļu melnā piparmētra), bet kultivē arī citus paveidus. Ukrainā

Koriandrs

Sastāvs: Pagatavošana Koriandrs ir viengadīgs augs, pieder pie čemurziežu dzimtas. Var izaugt 30—60 cm augsts lakstaugs. Koriandra dzimtene ir Dienvideiropa. Pie mums savvaļā brīvā dabā nav sastopams. Mūsu apstākļos koriandrs viegli izaudzējams un sēklas labi nogatavojas. Sēj agri pavasarī dārzā. Sēklas lieto dārzeņu marinādēm, lieto arī kulinārijā, it sevišķi pikanto cepumu gatavošanā.

Izops

Sastāvs: Pagatavošana Izops pieder pie lūpziežu dzimtas. Tas ir maz pazīstams garšaugs. Aug ari savvaļā, zied ziliem ziediem, pārziemo labi. Izops izaug līdz 30 cm augsts krūms. Vienā vietā aug ilgus gadus. Konservēšanā lieto maigās lapas, it sevišķi ieteicams gurķu skābēšanai un marinēšanai. Izopu var lietot kopā ar majorānu, iegūst labu aromātu.

Piparkūku garšvielas

Sastāvs: Pagatavošana Sastāvs: Kanēlis 410 g, krustnagliņas 125 g, virces 125 g, pipari 40 g, koriandrs 40 g, muskatrieksts 120 g, kardamons 40 g, ingvers 80 g, badjans 40 g. Pagatavošana

Timiāns

Sastāvs: Pagatavošana Timiāns pieder pie lūpziežu dzimtas. Tas ir vienmēr zaļš, aromātisks puskrūms. Var izaugt 15—20 cm augsts. Ziedi purpursarkani. Aug arī savvaļā Dienvid-eiropā. Pie mums kultivē dārzos. Timiānu var viegli izaudzēt no sēklām. Jutīgs pret salnām un ziemā var izsalt. Rudenī to piesedz ar skujām vai kūdru. Nav jāsajauc ar lauka timiānu, kam ir

Ķimenes

Sastāvs: Pagatavošana Ķimenes ir visiem labi pazīstams divgadīgs garšaugs. Aug grāvmalās, laukos, pļavās, brīvā dabā. Ķimenes pieder pie čemurziežu dzimtas. Neraugoties uz to, ka ķimenes aug savvaļā, tās ieteicams kultivēt dārzā. Ar ķimeņu audzēšanu nodarbojas daudzās zemēs. Sevišķi daudz tās audzē Holandē, kura slavena ar ķimeņu sēklām. Kultivētās ķimenes parasti dod ražu divus gadus. Ja