Gurķumētra

Sastāvs: Pagatavošana Gurķumētra ir labs garšaugs agri pavasarī. Gurķu-mētras lapas ir biezas, zaļi pelēkas, pēc garšas atgādina svaigus gurķus. Vasarā jāsēj 2 vai 3 reizes, jo vecu augu lapas ir kokainas, asas un negaršīgas. Pavasarī, kad vēl maz zaļumu un dārzeņu, gurķumētras lapas aizstāj svaigos gurķus. Gurķumētra ir ļoti pieticīgs augs, labi aug kurā katrā

Smaržīgie pipari

Sastāvs: Pagatavošana Smaržīgie pipari ir nagliņkoka sēklas, kurus audzē Dienvidamerikā un Jamaikas salās. Virces ir gaiši pelēkas, apaļas sēklas, lielākas par melno piparu sēklām. To smarža un garša atgādina krustnagliņu un kanēļa mizu kopīgo smaržu. Smaržīgie pipari ir daudz maigāki, aromātiskāki par melnajiem pipariem. Parasti konserviem kombinē melnos piparus kopā ar smaržīgajiem pipariem. Sevišķi labi

Pētersīļi

Sastāvs: Pagatavošana Pētersīļu dzimtene ir Grieķija. No seniem laikiem pazīstami kā vērtīgs ārstniecības augs. Pie mums pētersīļus kultivē kā garšas sakni. Mūsu republikā tos audzē samērā mazās platībās. Pētersīļu saknes un lapas bagātas ar ogļhidrātiem, ēteriskajām eļļām un vitamīniem. C vitamīna pētersīļu lapās ir vairāk nekā kāpostos, tomātos un citronos. Lapas satur daudz apiola (stiprina

Krustnagliņas

Sastāvs: Pagatavošana Krustnagliņas ir tropiskā krustnagliņu koka izkaltētie ziedpumpuri. Visvairāk krustnagliņas lieto augļu un dārzeņu marinādēm. Pietiek pāris krustnagliņu, lai marināde iegūtu spēcīgu aromātu. 1 g ir 12—18 krustnagliņu. Tāpat daudz lieto kulinārijā. Pirms lietošanas krustnagliņām jaizlauž galviņas. Jāuzglabā cieši noslēgtā traukā.

Selerijas

Sastāvs: Pagatavošana Smaržīgās selerijas audzētas tālā senatnē. Eiropa tās sāka kultivēt tikai 18. gs. Selerijas ir divgadīgs čemurziežu dzimtas lakstaugs, var izaugt 30—120 cm augsts augs. Selerijas aug arī savvaļā Vidusjūras apgabalos, Atlantijas okeāna piekrastē. Mīl augt mitrā, trūdvielām bagātā augsnē. Audzē trīs dažādu paveidu selerijas: lapu, lapu kātu un sakņu. Pie mums visvairāk izplatītas

Lauru lapas

Sastāvs: Pagatavošana Lauru lapas ir lauru dzimtas koka žāvētās lapas. Sis koks aug Krimā, Aizkaukāzā u. c. Lauru lapām jābūt olīvzaļā krāsā, ar īsiem kātiem, raksturīgu smaržu un asu garšu. Lauru lapas lieto pie visām marinādēm. Tās nedrīkst ilgi vārīt, marināde iegūst rūgtu garšu. Daudz lieto kulinārijā. Lauru lapas uzglabā slēgtā traukā.

Estragons

Sastāvs: Pagatavošana Estragons aug savvaļā Kaukāzā, Vidusāzijā un Sibīrijā. Estragons ir kurvjziežu dzimtas augs. Pie mums maz pazīstams. Pavairojams tikai veģetatīvi. No sēklām, kuras mūsu republikas apstākļos bieži nenogatavojas, pa lielākai daļai izaug vāji, aromāta ziņā mazvērtīgi augi. Vislabāk un vienkāršāk pavairot ar sakņu dzinumiem, kurus atdala no krūma rudenī vai pavasari. Estragons var augt

Kanēlis

Sastāvs: Pagatavošana Kanēlis ir jauna kanēļkoka (aug tropiskajās zemēs) izžāvētas mizas. Kanēļa pulveri (samaltas mizas) izlieto saldām mērcēm, augļu biezeņiem u. c. Kanēļa mizas lieto pie visām saldajām marinādēm, augļu kompotiem, ievārījumiem u. c. Uzglabā stingri noslēgtā traukā.

Piparmētras

Sastāvs: Pagatavošana Piparmētras pieder pie lūpziežu dzimtas. Tas ir ilggadīgs, 30—90 cm augsts lakstaugs. Tās pavairo veģetatīvi, vislabāk ar virszemes un apakšzemes dzinumiem. Ieaug ļoti labi un ātri. Ļoti daudz piparmētru audzē Anglijā, Japānā un Ukrainā. Piparmētrām ir daudz paveidu. Pie mums visvairāk audzē melno paveidu (angļu melnā piparmētra), bet kultivē arī citus paveidus. Ukrainā

Koriandrs

Sastāvs: Pagatavošana Koriandrs ir viengadīgs augs, pieder pie čemurziežu dzimtas. Var izaugt 30—60 cm augsts lakstaugs. Koriandra dzimtene ir Dienvideiropa. Pie mums savvaļā brīvā dabā nav sastopams. Mūsu apstākļos koriandrs viegli izaudzējams un sēklas labi nogatavojas. Sēj agri pavasarī dārzā. Sēklas lieto dārzeņu marinādēm, lieto arī kulinārijā, it sevišķi pikanto cepumu gatavošanā.