Timiāns

Sastāvs: Pagatavošana Timiāns pieder pie lūpziežu dzimtas. Tas ir vienmēr zaļš, aromātisks puskrūms. Var izaugt 15—20 cm augsts. Ziedi purpursarkani. Aug arī savvaļā Dienvid-eiropā. Pie mums kultivē dārzos. Timiānu var viegli izaudzēt no sēklām. Jutīgs pret salnām un ziemā var izsalt. Rudenī to piesedz ar skujām vai kūdru. Nav jāsajauc ar lauka timiānu, kam ir

Ķimenes

Sastāvs: Pagatavošana Ķimenes ir visiem labi pazīstams divgadīgs garšaugs. Aug grāvmalās, laukos, pļavās, brīvā dabā. Ķimenes pieder pie čemurziežu dzimtas. Neraugoties uz to, ka ķimenes aug savvaļā, tās ieteicams kultivēt dārzā. Ar ķimeņu audzēšanu nodarbojas daudzās zemēs. Sevišķi daudz tās audzē Holandē, kura slavena ar ķimeņu sēklām. Kultivētās ķimenes parasti dod ražu divus gadus. Ja

Ķiploki

Sastāvs: Pagatavošana Ķiploki pieder pie liliju dzimtas augiem. Tos lieto ļoti plaši. Ir daudz šķirņu, kas atšķiras ar sīpolu formu, nogatavošanās laiku un citām pazīmēm. Raksturīga asa, spēcīga garša un smarža, ko dod ēteriskās eļļas. Ķiploki bez sēra savienojumiem vēl satur slāpekļvielas, glikozīdu, aleīnu, fitosterīnus, metālu sāļus, C vitamīnu (10 mg%) un B grupas vitamīnus.

Puravi

Sastāvs: Pagatavošana Puravi pieder pie liliju dzimtas augiem tāpat kā sīpoli. Tie ir līdzīgi sīpoliem, tikai ar maigāku garšu, jo satur vairāk cukura. Puravi vēl satur arsēnu, kas regulē cilvēka dziedzeru darbību un nomierina nervu sistēmu. Anglijā kulinārijā vairāk lieto puravus nekā sīpolus. Puravu jaunās, svaigās lapas salātos izmanto tāpat kā sīpolu lociņus. Visos dārzeņos

Baziliks

Sastāvs: Pagatavošana Baziliks pieder pie lūpziežu dzimtas. Latvijā ļoti maz pazīstams garšaugs. Turpretim daudz audzē Bulgārijā, Gruzijā, Azerbaidžāņa u. c. Baziliks ir viengadīgs augs, izaug līdz 30 cm garš krūmiņš, zied ar gaiši ziliem, sīkiem ziediem. Audzē no sēklām, tas ļoti jutīgs pret pavasara salnām. Sēklas labāk izsēt siltā lecektī vai kastītē un vēlāk, pēc

Melnie pipari

Sastāvs: Pagatavošana Melno piparu dzimtene ir Indija. Tie ir vīteņauga izkaltētas sēkliņas. Piparu stiprums un asā smarža atkarīga no sēklu gatavības pakāpes. Melnie pipari ir iecienīta garšviela. Lieto dārzeņu konserviem. Vienā gramā ir apmēram 25—30 piparu. Piparus uzglabā cieši noslēgtos traukos.

Gurķumētra

Sastāvs: Pagatavošana Gurķumētra ir labs garšaugs agri pavasarī. Gurķu-mētras lapas ir biezas, zaļi pelēkas, pēc garšas atgādina svaigus gurķus. Vasarā jāsēj 2 vai 3 reizes, jo vecu augu lapas ir kokainas, asas un negaršīgas. Pavasarī, kad vēl maz zaļumu un dārzeņu, gurķumētras lapas aizstāj svaigos gurķus. Gurķumētra ir ļoti pieticīgs augs, labi aug kurā katrā

Smaržīgie pipari

Sastāvs: Pagatavošana Smaržīgie pipari ir nagliņkoka sēklas, kurus audzē Dienvidamerikā un Jamaikas salās. Virces ir gaiši pelēkas, apaļas sēklas, lielākas par melno piparu sēklām. To smarža un garša atgādina krustnagliņu un kanēļa mizu kopīgo smaržu. Smaržīgie pipari ir daudz maigāki, aromātiskāki par melnajiem pipariem. Parasti konserviem kombinē melnos piparus kopā ar smaržīgajiem pipariem. Sevišķi labi

Pētersīļi

Sastāvs: Pagatavošana Pētersīļu dzimtene ir Grieķija. No seniem laikiem pazīstami kā vērtīgs ārstniecības augs. Pie mums pētersīļus kultivē kā garšas sakni. Mūsu republikā tos audzē samērā mazās platībās. Pētersīļu saknes un lapas bagātas ar ogļhidrātiem, ēteriskajām eļļām un vitamīniem. C vitamīna pētersīļu lapās ir vairāk nekā kāpostos, tomātos un citronos. Lapas satur daudz apiola (stiprina

Krustnagliņas

Sastāvs: Pagatavošana Krustnagliņas ir tropiskā krustnagliņu koka izkaltētie ziedpumpuri. Visvairāk krustnagliņas lieto augļu un dārzeņu marinādēm. Pietiek pāris krustnagliņu, lai marināde iegūtu spēcīgu aromātu. 1 g ir 12—18 krustnagliņu. Tāpat daudz lieto kulinārijā. Pirms lietošanas krustnagliņām jaizlauž galviņas. Jāuzglabā cieši noslēgtā traukā.