Kārtainā želeja

kārtainā želeja

Kārtainu želeju iegūst, sarecinot vienā traukā krāsainas želejas, kā, piemēram, piena, dzērveņu un citrona želejas. Kārtaino želeju gatavojot, traukā ielej vispirms vienu želeju. Kad tā sarecējusi, ielej citas krāsas līdz sarecēšanai atdzesētu želeju, kad tā sarecējusi, lej nākamo kārtu.

Vareņiki, pildīti ar biezpienu

Sastāvs: 75 g kviešu miltu, 1/4 olas, 25 g ūdens vai piena, 5 g sviesta, sāls. Pildījumam: 100 g biezpiena, 15 g cukura, 1/4 olas, 10 g sk. krējuma, garšvielas. Pagatavošana Biezpienu izberž caur sietiņu vai gaļas mašīnā samaļ, pievieno cukuru, citrona miziņu vai vanilīnu, olu, skābu krējumu un samaisa. Olu ar sāli sakuļ, pielej

Rīsu pastēte

Sastāvs: 400 g rīsu, ūdens pēc vajadzības, 1 1/4 l buljona, 400 g teļa pieņu, sāls, 2 1/2-3 karotes sviesta, 200 g jēlas teļa gaļas, 100 g nieru tauku (vai 50 g sviesta), sāls; pipari, olas, puse maizes, buljons pēc vajadzības, 8—10 šampinjoni, 2—2 1/2 k Pagatavošana Rīsus novāra ūdenī pusmīkstus un buljonā gluži mīkstus,

Vareņiki, pildīti ar augļiem

Sastāvs: 75 g kviešu miltu, 1/4 olas, 25 g ūdens, 5 g sviesta, sāls, cukurs. Pildījumam: 100 g svaigu ābolu vai ķiršu, 20 g cukura. Pagatavošana Vareņikus ar augļu pildījumu pagatavo tāpat kā ar biezpiena pildījumu. Pildījumam svaigus ābolus nomizo, sagriež mazās, plānās šķēlītēs, pārkaisa cukuru un atstāj dažas stundas, lai iecukurojas. Ja pilda ar

Sviesta tume

Sastāvs: 5—6 pers. 1/3 l buljona vai ūdens, 100 g sviesta, 1/2 karotes miltu, sāls. Pagatavošana Buljonu vai ūdeni uzvāra ar sviestā iemīcītiem miltiem un pasniedz karstu galdā, pie sālsūdenī novārītiem kartupeļiem.

Tauku peldē gatavoti kartupeļu ēdieni

Lai tauku peldē gatavotie kartupeļu ēdieni nekļūtu grūti sagremojami un pārlieku taukaini, kā arī nebūtu lielu taukvielu zudumu, šo ēdienu gatavošanā jāievēro vairāki noteikumi. Jāizvēlas biezsienu katls vai dziļa panna un tiem atbilstoša lieluma metāla siets, caurduris vai putu karote produktu ievietošanai un izņemšanai no karstajiem taukiem. Taukiem jābūt četras reizes vairāk par ievietojamo produktu

Pildīti artišoki

Sastāvs: 5—6 personām, 2—3 artišoki, citrons, sāls, ragū a la Mock-Turtle, 1/2 l sparģeļu mērces Pagatavošana Vāra ūdenī artišokus. Kad artišoki mīksti, tos noloba, un vidu iztīra tukšu un tajā iepilda ragū. Pildītos artišokus saliek vienu otram blakus katliņā, aplej ar sparģeļu mērci, kādas 15 minūtes vēl pasutina, ievieto iepriekš sakarsētā bļodā un pasniedz galdā

Kartupeļi ar konserviem

Sastāvs: 8 kartupeļi, 1 kārba (400 g) gaļas vai zivju konservu, zaļumi. Pagatavošana Kartupeļus izvāra ar mizu vai bez tās. Ar mizu vārītos kartupeļus vēl siltus notīra, pārkaisa ar smalku sāli, sasmalcinātiem zaļumiem (tīrīšanas laikā notīrītos kartupeļus apsedz ar tīru drānu, lai tie neatdzistu). Konservus no kārbas saliek katlā vai arī visu kārbu ieliek karstā

Vārīti artišoki

Sastāvs: 5—6 personām, 2—3 artišoki, sāls, citrons, sparģeļu mērce vai sviests. Pagatavošana Artišokiem nogriež nost lielos kātus, no apakšas līdz tai vietai , kur ir baltums, noloba apakšējās cietās lapas un nogriež dzeloņainos lapu galus. Apstrādātos artišokus nomazgā, uzliek vārīties ar verdošu, nedaudz sālītu ūdeni, kam klāt pielej citronsulu. Kad kādu stundu vārīts, artišokiem notīra

Saldais kartupeļu un plūmju sacepums

Sastāvs: 4 kartupeļi, 2 glāzes žāvētu plūmju vai ābolu, 3 olas, 1 glāze piena, 3 ēdamkarotes taukvielu, cukurs vai medus, rīvmaize. Pagatavošana Plūmes nomazgā, pārlej ar verdošu ūdeni un uzbriedina. Kartupeļus nemazgā, nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un taukvielās apcep. Uzbriedušajām plūmēm nolej ūdeni (izmanto saldās mērces gatavošanai), izņem kauliņus. Ietaukotā, ar rīvmaizi izkaisītā veidnē liek