Kārtainā želeja

kārtainā želeja

Kārtainu želeju iegūst, sarecinot vienā traukā krāsainas želejas, kā, piemēram, piena, dzērveņu un citrona želejas. Kārtaino želeju gatavojot, traukā ielej vispirms vienu želeju. Kad tā sarecējusi, ielej citas krāsas līdz sarecēšanai atdzesētu želeju, kad tā sarecējusi, lej nākamo kārtu.

Tauku peldē gatavoti kartupeļu ēdieni

Lai tauku peldē gatavotie kartupeļu ēdieni nekļūtu grūti sagremojami un pārlieku taukaini, kā arī nebūtu lielu taukvielu zudumu, šo ēdienu gatavošanā jāievēro vairāki noteikumi. Jāizvēlas biezsienu katls vai dziļa panna un tiem atbilstoša lieluma metāla siets, caurduris vai putu karote produktu ievietošanai un izņemšanai no karstajiem taukiem. Taukiem jābūt četras reizes vairāk par ievietojamo produktu

Pildīti artišoki

Sastāvs: 5—6 personām, 2—3 artišoki, citrons, sāls, ragū a la Mock-Turtle, 1/2 l sparģeļu mērces Pagatavošana Vāra ūdenī artišokus. Kad artišoki mīksti, tos noloba, un vidu iztīra tukšu un tajā iepilda ragū. Pildītos artišokus saliek vienu otram blakus katliņā, aplej ar sparģeļu mērci, kādas 15 minūtes vēl pasutina, ievieto iepriekš sakarsētā bļodā un pasniedz galdā

Kartupeļi ar konserviem

Sastāvs: 8 kartupeļi, 1 kārba (400 g) gaļas vai zivju konservu, zaļumi. Pagatavošana Kartupeļus izvāra ar mizu vai bez tās. Ar mizu vārītos kartupeļus vēl siltus notīra, pārkaisa ar smalku sāli, sasmalcinātiem zaļumiem (tīrīšanas laikā notīrītos kartupeļus apsedz ar tīru drānu, lai tie neatdzistu). Konservus no kārbas saliek katlā vai arī visu kārbu ieliek karstā

Vārīti artišoki

Sastāvs: 5—6 personām, 2—3 artišoki, sāls, citrons, sparģeļu mērce vai sviests. Pagatavošana Artišokiem nogriež nost lielos kātus, no apakšas līdz tai vietai , kur ir baltums, noloba apakšējās cietās lapas un nogriež dzeloņainos lapu galus. Apstrādātos artišokus nomazgā, uzliek vārīties ar verdošu, nedaudz sālītu ūdeni, kam klāt pielej citronsulu. Kad kādu stundu vārīts, artišokiem notīra

Saldais kartupeļu un plūmju sacepums

Sastāvs: 4 kartupeļi, 2 glāzes žāvētu plūmju vai ābolu, 3 olas, 1 glāze piena, 3 ēdamkarotes taukvielu, cukurs vai medus, rīvmaize. Pagatavošana Plūmes nomazgā, pārlej ar verdošu ūdeni un uzbriedina. Kartupeļus nemazgā, nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un taukvielās apcep. Uzbriedušajām plūmēm nolej ūdeni (izmanto saldās mērces gatavošanai), izņem kauliņus. Ietaukotā, ar rīvmaizi izkaisītā veidnē liek

Rīsi piedevai

Sastāvs: 300 g. risu, 3 l. ūdens, 3 ēd. k. sviesta, sāls. Pagatavošana Kārtīgi nomazgātus rīsus, liek verdošā ūdenī, kam piebērt sāli un lēni vāra uz lēnas uguns, pieskatot, lai rīsi nesaiet biezputrā. Ja ūdens novārījies, tad pielej karstu ūdeni. Rīsus vēl ne gluži gatavus uz sieta noskalo ar vārītu ūdeni, notecina, liek atpakaļ katlā,

Kartupeļu un siera desiņas

Sastāvs: 2 glāzes vārītu kartupeļu masas, 1/2 glāze sarīvēta siera, 1 glāze miltu, 1 ola, 3 ēdamkarotes sviests vai margarīna, muskatrieksts vai paprika, rīvmaize, taukvielas. Pagatavošana Kartupeļu masai pievieno ar olu saputotu margarīnu, sarīvēto sieru, garšvielas. Veido desiņas, apviļā rīvmaizē un cep uz pannas sakarsētos taukos vai katlā dziļā tauku peldē.

Makaroni ar sviestu

Sastāvs: 300 g. makaronu, 2,5 l ūdens, sāls, 4 ēd. k. sviesta. Pagatavošana Makaronus liek verdošā ūdenī, kam iepriekš piebērts sāls un uz lēnas liesmas atvērtā katlā vāra līdz makaroni ir mīksti. Makaronus notecina uz sieta, liek traukā un pārlej ar sabrūninātu sviestu.

Kartupeļu kotletes ar biezpiena pildījumu

Sastāvs: 3 glāzes vārītu kartupeļu masas, 1 olas dzeltenums, sāls, 4 ēdamkarotes miltu vai kartupeļu cietes, rīvmaize, taukvielas. Pildījumam: 200 g biezpiena, 1 olas dzeltenums, ķimenes, sāls, 1 ēdamkarote miltu. Pagatavošana Kartupeļu masai pievieno olu dzeltenumu, sāli, miltus, visu samaisa. Masu liek uz miltaina dēļa, izveido ruleti, to sagriež porciju gabalos. Katru gabalu noplacina, uzliek