Kārtainā želeja

kārtainā želeja

Kārtainu želeju iegūst, sarecinot vienā traukā krāsainas želejas, kā, piemēram, piena, dzērveņu un citrona želejas. Kārtaino želeju gatavojot, traukā ielej vispirms vienu želeju. Kad tā sarecējusi, ielej citas krāsas līdz sarecēšanai atdzesētu želeju, kad tā sarecējusi, lej nākamo kārtu.

Kartupeļu kotletes ar biezpiena pildījumu

Sastāvs: 3 glāzes vārītu kartupeļu masas, 1 olas dzeltenums, sāls, 4 ēdamkarotes miltu vai kartupeļu cietes, rīvmaize, taukvielas. Pildījumam: 200 g biezpiena, 1 olas dzeltenums, ķimenes, sāls, 1 ēdamkarote miltu. Pagatavošana Kartupeļu masai pievieno olu dzeltenumu, sāli, miltus, visu samaisa. Masu liek uz miltaina dēļa, izveido ruleti, to sagriež porciju gabalos. Katru gabalu noplacina, uzliek

Aknu desas un baltmaizes sacepums

Sastāvs: 1 kg. aknu desas, 400 g. baltmaizes, 2 gl. piena, 4 sīpoli, 4 olas, 4 – 6 ēd. k. sviesta, muskatrieksts, pētersīļu zaļumu, sāls. Pagatavošana Baltmaizei norīvē vai nogriež garoziņu, sagriež šķēlēs vai lieto jau iepriekš sagrieztu, sīpolus sīki sasmalcina un taukvielā sacep, pievieno no apvalka attīrītu aknu desu, sāli, muskatriekstu, visu ātri izkarsē.

Makaronu sacepums

Sastāvs: 80 g makaronu, 160 g ūdens, 15 g sviesta, 1 ola, 25 g cukura, garšvielas, 5 g rīvmaizes, sāls. Pagatavošana Makaronus vāra mazā ūdens daudzumā gandrīz mīkstus. Sviestu ar cukuru, olas dzeltenumu un sarīvētu citronu miziņu vai vanilīnu, saputo, līdz cukurs izkusis. Tad pievieno novārītus, atdzesētus makaronus, samaisa un iecilā saputotu olas baltumu, liek

Kartupeju «desinas»

Sastāvs: 2 glāzes varītu kartupeļu masas, 2 ēdamkarotes sviesta, sāls, 2 ēdamkarotes miltu, sasmalcināti lociņi vai piparmētru zaļumi, 2 olas, rīvmaize, taukvielas cepšanai dziļā peldē. Pagatavošana Kartupeļu masai pievieno izkausētu sviestu, olu dzeltenumus, zaļumus, sāli, nedaudz miltu un visu samaisa Masai piedod desas formu, sagriež posmos. Katru «desiņu» apmercē pussakultā olas baltumā, kas atsķaidīts nedaudz

Makaronu un augļu sacepums

Sastāvs: 80 g makaronu, 10 g sviesta, 20 g cukura, 1/2 olas, 50 g svaigu augļu vai 20 g kaltētu augļu, 5 g rīvmaizes, sāls. Pagatavošana Sviestu ar margarīnu, cukuru, olas dzeltenumu saputo, pieliek augļus un sālsūdenī novārītus, atdzesētus makaronus un samaisa. Beidzot iecilā saputotu olas baltumu, liek ar sviestu izziestā un ar rīvmaizi izkaisītā

Siera kroketes

Sastāvs: 1/3 l piena, 200 g miltu, 100 g sviesta, 100 g berzta siera, pipari, 6 olas, 750 g liellopa tauku, pētersīļu lapiņas. Pagatavošana Saldā pienā iemīca miltus ar sviestu un maisa uz uguns tik ilgi, līdz mīkla no katla atlīp, tad mīklai vēl siltai klāt piejauc berztu sieru un piparus, un kad tā atdzisusi,

Makaronu un speķa sacepums

Sastāvs: 80 g makaronu, 15 g dūmota speķa, 10 g sīpolu, 1/2 olas, 1/4 glāzes piena, 15 g biezeņa, 3 g rīvmaizes, sāls. Pagatavošana Makaronus sālsūdenī novāra, nokāš un atdzesē. Atdzesētiem makaroniem pievieno ar pienu sakultu olu, sagrieztu speķi, apceptu kopā ar sīpoliem, tomātu biezeni. Visu samaisa, liek veidnē, pārkaisa rīvmaizi un cep cepeškrāsnī apmēram

Skotu nacionālais ēdiens

Sastāvs: Aitas kuņģis, aknas, sirds un plaušas, 500 g liellopu tauki, pipari, 2 sīpoli, muskatrieksts, 3/4 l gaļas viruma vai cepešmērces, citrona sula, 250 g auzu miltu, sāls. Pagatavošana Aitas kuņģis vairākas st. jāmērcē sālsūdenī, un tad to apvērš otrādi un vairākos ūdeņos pamatīgi nomazgā. Aknas liek vārīties ar aukstu ūdeni un vāra pusotru st.

Makaronu un biezpiena sacepums

Sastāvs: 40 g makaronu, 100 g biezpiena, 10 g sviesta, 20 g cukura, 1/2 olas, sāls, 5 g rīvmaizes. Pagatavošana Sviestu, cukuru, olas dzeltenumu saputo, pievieno gaļas mašīnā samaltu biezpienu, sālsūdenī novārītus, atdzesētus makaronus, samaisa un iecilā saputotu olas baltumu. Liek ar sviestu izziestā un ar rīvmaizi izkaisītā veidnē un cep cepeškrāsnī 20-30 minūtes. Atdzesētu