Čipsi

Sastāvs: Kartupeļi, ūdens, tauki, sāls. Pagatavošana Kartupeļus notīra, nomazgā, sagriež salmiņos, tos patur stundu aukstā ūdenī, tad uz sieta notecina, drānā nosusina. Biezsienu katlā sakarsē taukus. Taukos pa daļām liek kartupeļu salmiņus, cep brūnus, izņem ar putu karoti, uz sieta notecina un uz papīra nosusina, apkaisa ar smalko sāli. Salmiņus var uzglabāt vēsā, sausā vietā

Kartupeļu un kāļu biezenis

Sastāvs: 5 kartupeļi, 1 kālis, 2 sīpoli, 100 g speķa, sāls, ķimenes, buljons, sviests. Pagatavošana Speķi sagriež sīkos gabaliņos un kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem sacep. Pievieno netīrītus, gabaliņos sagrieztus kāļus, buljonu, ķimenes. Traukam uzliek vāku un sautē, līdz kāli gatavi. Kāļus samaļ vai izberž caur sietu. Atsevišķi sagatavo kartupeļu biezeni. Tam pievieno kāļus, masu saputo.

Kartupeļi ar kotletēm biešu mērcē

Sastāvs: 8 vārīti kartupeļi, 4 sīpoli, 3 ēdamkarotes taukvielu, 2 ēdamkarotes miltu, 1/2 l piena, buljona vai krējuma, sāls, pipari, 8 kotletes, 1 glāze sasmalcinātu marinētu vai vārītu biešu. Pagatavošana Sakarsētā taukvielā sacep notīrītus sasmalcinātus sīpolus, pieliek miltus, maisot apcep, atšķaida ar buljonu, pienu vai krējumu, pieliek sāli, piparus un gabaliņos vai šķēlītēs sagrieztus kartupeļus,

Pildīti kartupeļu veltnīši

Sastāvs: 3 glāzes vārītu kartupeļu masas, 2 olas, sāls, 2 ēdamkarotes miltu, rīvmaize, taukvielas. Pildījumam: 200 g vārītas vai žāvētas maltas gaļas, 1 sīpols, taukvielas. Pagatavošana Kartupeļu masu samaisa ar olas dzeltenumiem, pieliek sāli, miltus. Masu sadala porciju kaudzītēs. Katrā kaudzītē ieliek pa tējkarotei gaļas pildījuma, malas saspiež, veltnīti apviļā ar ūdenī atšķaidīta olas baltuma,

Skābi kāposti ar olu mērci

Sastāvs: 6 personām, 1 kilogramu skābu kāpostu, 200 gramu kausētu tauku, 1/2 l skāba krējuma, 2—3 olas, 60 gramu miltu, cukurs, sāls, sviests, baltvīns. Pagatavošana Skābus kāpostus izsutina gatavus ar vīnu, taukiem un cukuru, pēc tam vaļīgi iepilda labi iesviestotā cepamā formā. Ar krējumu, olām, sāli un miltiem sakuļ putainu krēma veida mērci, ko uzpilda

Kāpostu klimpas

Sastāvs: 1 kg. kāpostu, 1 liels sīpols, taukvielas, 1 gb. ola, rīvmaize, sāls. Pagatavošana Kāpostus sasautē vai novāra sālsūdenī, notecina, sakapā vai samaļ, pievieno sakapātu un taukvielā saceptu sīpolu, olu un rīvmaizei, lai masa turētos kopā. Veido klimpas, vāra buljonā, tad izņem ar putu karoti. Piedeva putnu gaļas ēdieniem.

Pupiņu biezenis

Sastāvs: 1 kg. pupiņu, 2 sīpols, 1 l. piena, 150 g. speķis, sviests, sāls. Pagatavošana Noskalotas un izmērcētas pupiņas vāra tajā pašā ūdenī, kurā tās tika mērcētas. Kad pupiņas top mīkstas tās nokāš, sasmalcina ar mikseri. Ņem speķi un sagriež mazos kubiņos, liek katlā, pievieno nedaudz sviesta, apcepj un pievieno sasmalcinātus sīpolus, cep līdz sīpoli

Kāpostu cigāri

Sastāvs: 800 g kāpostu, 50 g sviesta, sals, zaļumi. Pagatavošana Kāpostu galviņai izgriež kacenu, galviņu liek verdošā sālsūdenī un lēni apvāra, uz sieta notecina, tad atdala lapas. Tās satin vīstokļos mazākās vairākas kopā. «Cigārus» liek sautējamā traukā, pārliek sviesta piciņas, pārlej ar šķidrumu, pievieno sakapātas dilles, pētersīļus, uzliek vāku un sautē. Gatavus pasniedz pie gaļas

Kāpostu karbonāde

Sastāvs: 250 g sv. kāpostu, 1/2 olas, 15 g rīvmaizes, 15 g tauku, 15 g sviesta, sāls. Pagatavošana Izvēlas cietu, vidēja lieluma kāpostu galviņu, atdala ārējās lapas un pārgriež uz pusēm. Tad liek verdošā sālsūdenī un vāra gandrīz gatavu. Pēc tam no ūdens izņem, atdzesē un sagriež apm. 1 cm biezās šķēlēs tā, lai katrai

Cepti kartupeļu stienīši

Sastāvs: Kartupeļi, taukviels, sāls. Pagatavošana Notīrītus, noskalotus kartupeļus tīrā drānā nosusina, sagriež stienīšos vai plānās šķēlītēs, liek pannā sakarsētās taukvielāš un cep, ik pa brīdim apmaisot. Kad kartupeļi ir brūni, uzkaisa sāli, izmaisa, pannai uzliek vāku un 5 minūtes patur, lai kartupeļi pasniedzot būtu valgāki, uzbrieduši.