Kartupeļu un siera sacepums

Sastāvs: 250 g kartupeļu, 25 g siera, 1/2 olas, 100 g piena, 5 g sviesta, 10 g skāba krējuma, sāls. Pagatavošana Kartupeļus novāra sālsūdenī, sagriež ripiņās. Kārto veidnē, pa starpām iekaisot sieru. Pārlej olu maisījumu, pārkaisa rīvmaizi, pārliek sviesta piciņas un cep cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes. Pasniedz ar kausētu sviestu un svaigu dārzeņu salātiem.

Ceptās kartupeļu puses

Sastāvs: 8 kartupeļi, sviests, ķimenes. Pagatavošana Kartupeļus rūpīgi nomazgā, gareniski pārgriež uz pusēm. Tasītē ieber ķimenes, kartupeļus ar griezumu piespiež ķimenēm, liek uz taukainas pannas un cepeškrāsnī izcep.

Nomizoti, vārīti kartupeļi

Sastāvs: Pagatavošana Kartupeļus nomazgā, nomizo, liek aukstā ūdenī. Kad visi kartupeļi nomizoti, tos liek katlā. Ja kartupeļi ir nevienādi, lielos pārgriež. Kartupeļiem pārlej verdošu ūdeni un pieber sāli. Odens līmenim vajadzētu sniegties mazliet pāri virsējiem kartupeļiem. Vāra aizvākotā katlā uz vidējas liesmas (strauji vārot, kartupeļi sašķīst). Kartupeļi izvārās apmēram 20—25 minūtēs, kad, kartupeli uzdurot uz

Kartupeļi zaļumu mērcē

Sastāvs: 5 kartupeļi, 1 sīpols, 2 ēdamkarotes taukvielu, 2 ēdamkarotes miltu, 1 glāze piena vai salda krējuma, 1 ēdamkarote sasmalcinātu diļļu vai pētersīļu, sāls, pipari, rīvēts siers. Pagatavošana Notīrītus kartupeļus sagriež stienīšos. Liek katlā, pārlej ar karstu ūdeni, pieliek sāli un vāra, kamēr mīksti, tad nokāš un nosusina. Sīpolu notīra, sasmalcina, taukvielās sacep caurspīdīgu, tad

Rīvētu kartupeļu sacepums

Sastāvs: 10 kartupeļi, 1 glāze rūgušpiena vai krējuma, 1 naža gals sodas, sāls, 200 g žāvēta speķa. Pagatavošana Notīrītus kartupeļus sarīvē, masu ievieto retināta auduma maisiņā un nospiež sulu. Kartupeļu masai pievieno sāli, rūgušpienu vai krējumu un sodu. Masu liek ietaukotā veidnē, pārliek ar speķa šķēlītēm un stipri sakarsētā krāsnī cep. Sacepumu pasniedz ar skābu

Kāļu pūtelis

Sastāvs: 6—8 personām, 2—3 vidēja lieluma kāļi, sāls, 3—4 olas, 50 gramu sviesta, 1—2 karotes skāba krējuma, karote sasmalcinātas maizes, 50 gramu sviesta mērcei. Pagatavošana Nolobītus, mazos gabaliņos sagrieztus, nedaudz sālītā ūdenī gluži mīksti novārītus kāļus izberž caur sietiņu, kad biezenis atdzisis, sajauc ar olu dzeltenumu, sviestu, skābu krējumu, putās sakultu olbaltumu un sasmalcinātu maizi,

Kartupeļu lielais kams

Sastāvs: 5—6 personām, 1 kilograms kartupeļu, 1 1/2 karotes svaiga sviesta, 2 olas, sāls, muskats, 50 grami maizes, lociņi. Pagatavošana Kartupeļus novāra ar visu mizu, tad noloba, ļauj tiem atdzist, samaļ biezenī un samaisa ar putās sakultu pusi sviesta, olām, sāli un muskatu. Maizi sagriež mazos četrkantainos gabaliņos, uzcep atlikušajā sviestā un piejauc kartupeļiem. Galda

Burkāni mērcē

Sastāvs: 1 kg. burkānu, 120 g sviesta, 1 ēd. k. miltu, 1 gl. krējuma, sāls, cukurs. Pagatavošana Burkānus nomazgā, nomizo, noskalo un sagriež gabaliņos. Katlā izkausē daļu no sviesta, ieliek sagatavotos burkānu gabaliņus, maisot apcep, pielej nedaudz ūdens vai buljona, pieliek sāli, cukuru un aizvākotā traukā izsautē līdz burkāni būs mīksti. Pagatavo mērci 2-3 ēd.k.