Sautēti jaunie kartupeļi

Sastāvs: Jauni kartupeļi, ūdens, taukvielas, dilles, zaļumi, sāls. Pagatavošana Notīrītus kartupeļus sagriež stienīšos. Katlā ielej verdošu ūdeni 2-3 cm biezā slānī, liek sagrieztos kartupeļus, sāli, taukvielas, zaļumus. Katlu cieši noslēdz un kartupeļus sautē uz mazas liesmas, katliņu ik pa brīdim sakratot. Pēc kartupeļu izsautēšanas katlā nevajadzētu būt šķidrumam. Kartupeļus bagātīgi pārkaisa ar sasmalcinātām dillēm. Sautēti

Kartupeļi (stroganova)

Sastāvs: 1 kg kartupeļu, 500 gr cūku tauku, sāls. Pagatavošana Kartupeļus nomizo, nomazgā, sagriež ar sakņu nazīti garenas gabaliņos, drānā nosusina, vāra karstos taukos mīkstus. Karstiem uzkaisa sāli, pasniedz pie stroganova, rostbifa un šnicelēm.

Kartupeļu un spinātu biezenis

Sastāvs: 5 kartupeļi, 500 g spinātu, sāls, sviests vai margarīns, muskatrieksts. Pagatavošana Kartupeļus notīra, novāra, nosusina un sastrādā masā. Spinātu lapas ar mazu ūdens un taukvielu piedevu sautē, tad izberž caur sietu un pievieno kartupeļu masai. Biezenim pieliek sviestu, naža galu sarīvēta muskatrieksta, sāli un masu labi izmaisa. Šis biezenis gatavots bez piena, lai iegūtu

Kartupeļu un pupiņu sautējums

Sastāvs: 5 kartupeļi, 1 glāze pupiņu, 2 sīpoli, 2 ēdamkarotes taukvielu, 1 ēdamkarote tomātu biezeņa, krējums, zaļumi. Pagatavošana Pupiņas izmērcē, tad novāra pusmīkstas. Notīra kartupeļus, sagriež kubveida gabaliņos un kopā ar taukvielās saceptiem sīpoliem un sāli pievieno pupiņām. Karsēšanu turpina, līdz visas sastāvdaļas mīkstas, tad pievieno tomātu biezeni, krējumu un uzvāra. Pasniedzot ēdienam pārkaisa sasmalcinātus

Slinkie kartupeļi

Sastāvs: 2 glāzes varītu kartupeļu masas, 2 olas, sāls, taukvielas. Pagatavošana Var gatavot no kartupeļu biezeņa pārpalikuma vai arī ar mizu novarītu, notīrītu un samaltu kartupeļu masas. Aukstu, blīvi saspiestu kartupeļu masu sagriež šķēlēs tās apviļā olā, kam piemesta sāls, tad novieto uz ietaukotas plāts un cepeškrāsnī apcep dzeltenas. Pasniedz kā piedevu gaļas un zivju

Puķkāpostu plācenīši

Sastāvs: 6—8 personām, 2 galviņas puķkāpostu, 1/2 kilogramu kapātas cūkgaļas, 100 gramu sviesta, 2 olas, garšvielas, piens, pipari, sāls, milti, berzta baltmaize, cepamie tauki. Pagatavošana Puķkāpostus novāra sālsūdenī, parupji sakapā un sajauc ar kapāto gaļu. Sviestu sakuļ krējumā, piejauc olu dzeltenumu, izmērcētu, labi nospiestu baltmaizes mīkstumu, sakultu olbaltumu, sāli, piparus, kāpostu un gaļas maisījumu un

Ziedkāposti ar sieru

Sastāvs: 1 kg. ziedu kāpostu, 200 g. rīvēta siera, 200 g. sviesta, 6 ēd. k. rīvmaizes, 6 ēd. k. sakapātu riekstu, 5 olas, 6 ēd. k. piena, sāls. Pagatavošana Ziedkāpostus uz 1-2 st. iegremdē sālsūdenī un atmērcē, tad notīra. Notīrītus ziedu kāpostus vāra nedaudz sālītā ūdenī apmēram 5. min, liek uz sieta un notecina līdz

Kāļu biezenis

Sastāvs: 600 g. kāļu, 4 ēd. k. sviesta, citrona sula, olas baltums, cukurs. Pagatavošana Kāļus noskalo, sagriež un nomizo. Sagatavotos kāļus slēgtā traukā izvāra līdz mīksti, atdzesē, smalki sarīvē. Sarīvētai masai pievieno sviestu un cukuru, savāra, atdzesē, tad pievieno olas baltumu, saputo, pēc garšas pievieno citrona sulu. Kāļu biezeni izmanto, kā piedevu pie gaļas cepešiem.

Tomātu biezenis

Sastāvs: 2 litri tomātu sulas, 1/2 ēdamkarote sals, 1/2 ēdamkarote cukura. Pagatavošana Biezeņa pagatavošanai var izmantot visus sīkos, pārgatavojušos, iebojātos tomātus. Stipri bojātie tomāti nav lietojami biezeņa gatavošanai. Viens šāds rūgts, bojāts tomāts var sabojāt visu biezeņa labo garšu. Tomātu sulu vāra, lēni maisot ar koka karoti, kamēr apmēram puse sulas iztvaikojusi. Tomātu biezenim jābūt

Kartupeļu plācenīši

Sastāvs: 250 g kartupeļu, 50 g vārīta šķiņķa, 10 g sīpolu, 5 g sviesta, 5 g rīvmaizes, 15 g tauku, sāls. Pagatavošana Kartupeļu biezenim pievieno sīki sagrieztu vārītu šķiņķi vai cepeti, sakultas olas, sasmalcinātu, sviestā apceptus sīpolu, sāli un samaisa. Tad izveido apaļus plācenīšus, apviļā rīvmaizē, liek sakarsētos taukos un cep no abām pusēm brūnus.