Tomātu biezenis

Sastāvs: 2 litri tomātu sulas, 1/2 ēdamkarote sals, 1/2 ēdamkarote cukura. Pagatavošana Biezeņa pagatavošanai var izmantot visus sīkos, pārgatavojušos, iebojātos tomātus. Stipri bojātie tomāti nav lietojami biezeņa gatavošanai. Viens šāds rūgts, bojāts tomāts var sabojāt visu biezeņa labo garšu. Tomātu sulu vāra, lēni maisot ar koka karoti, kamēr apmēram puse sulas iztvaikojusi. Tomātu biezenim jābūt

Kartupeļu plācenīši

Sastāvs: 250 g kartupeļu, 50 g vārīta šķiņķa, 10 g sīpolu, 5 g sviesta, 5 g rīvmaizes, 15 g tauku, sāls. Pagatavošana Kartupeļu biezenim pievieno sīki sagrieztu vārītu šķiņķi vai cepeti, sakultas olas, sasmalcinātu, sviestā apceptus sīpolu, sāli un samaisa. Tad izveido apaļus plācenīšus, apviļā rīvmaizē, liek sakarsētos taukos un cep no abām pusēm brūnus.

Pelnos cepti kartupeļi

Sastāvs: Kartupeļi. Pagatavošana Nomazgātus vienāda lieluma kartupeļus liek karstos ugunskura vai krāsns pelnos, aprušina un cep. Mīkstus, izceptus kartupeļus uzliek uz sieta, pakratot nopurina liekos pelnus, ar sausu, tīru drānu apslauka. Šādi kartupeļi ir vislabākā piedeva siļķēm, sāļam biezpienam, uz iesma ceptām desiņām un citiem uz iesma ceptiem gaļas ēdieniem.

Kartupeļi rīvmaizē

Sastāvs: Kartupeļi, speķis, rīvmaize. Pagatavošana Mazus vienāda lieluma kartupeļus ar visu mizu novāra, tad notīra. Pannā sacep kubiņos sagrieztu speķi vai izkausē taukvielas, ieliek rīvmaizē apviļātus kartupeļus. Pannu ievieto cepeškrāsnī un kartupeļus apgrozot cep,līdz tie spilgti dzeltenbrūni. Šādus kartupeļus var uzglabāt siltus, saberot bļodā un pārsedzot ar papīra salvetēm un drānu.

Krāsainās kartupeļu puslodes

Sastāvs: Pagatavošana Sagatavo dažādu nokrāsu kartupeļu biezeņus ieliek ietaukotās veidnēs vai tasītēs, no tām izgāž pasniegšanai paredzētajā traukā, blakus ceptiem putniem, gaļai vai zivīm.

Kartupeļu un tomātu sacepums II

Sastāvs: 1 I vārītu kartupeļu masas, 2 olas, 2 ēdamkarotes sasmalcinātu lociņu, 4 tomāti, 2 sīpoli, pipari, 2 ēdamkarotes rīvēta siera, sviests. Pagatavošana Kartupeļu biezeni samaisa ar sakultām olām, lociņiem. Masu liek Ietaukotā veidnē, ar karoti vai glāzi iespiež padziļinājumus, tur ieliek uz pusēm pārgrieztus tomātus, uzkaisa tiem sāli, piparus uzliek sasmalcinātus sīpolus, sieru, taukvielu

Sutināti galviņsalāti

Sastāvs: 1.variants: 8—10 salātu galviņas, 1/4 litra stipra gaļas buljona, 20 gramu sviesta, sāls, karote miltu. Pagatavošana Šim nolūkam ņem lētākas, izstīdzējušas salātu galviņas, vai arī tādas, kas vairs nav tik cietas. Lapas noplūc, labi nomazgā un sālsūdenī novāra mīkstas, pēc tam uz sietiņa notecina, parupji sakapā, sutina sviestā, aplej ar gaļas buljonu, papildina ar

Kartupeļi ar āboliem

Sastāvs: 8—10 personām, 3 kilogramu kartupeļu, 2 kilogramu skābu ābolu, 125 gramu sviesta, sāls, pipari, 100 gramu sviesta mērcei. Pagatavošana Nomizotus kartupeļus novāra mīkstus sālsūdenī, pēc tam ūdeni nolej un kartupeļus sastampā. Nomizotus ābolus, kam izgriež serdi, izsutina nelielā ūdens daudzumā, sašķaida un ar visu sulu piejauc kartupeļu biezenim. Tad pieliek sviestus, visu labi sajauc,

Sīpolu biezenis

Sastāvs: 600 g sīpolu, 400 g vārītu kartupeļu, paprika, piens, sāls. Pagatavošana Notīrītus sīpolus izsautē, samaļ vai sasmalcina mikserī, pievieno vārītu kartupeļu masu, sāli, papriku, pienu, biezeni saputo. Sīpolu biezeni pasniedz pie liellopu un medījumu gaļas ēdieniem.

Kartupeļu un spinātu biezenis

Sastāvs: 300 g kartupeļu, 100 g spinātu, 50 g piena, 10 g sviesta, sāls. Pagatavošana Kartupeļus nomizo, noskalo un sālsūdenī vāra mīkstus. Tad ūdeni nolej un ar koka stampiņu saspaida. Spinātu lapiņas nomazgā, uzliek uz sieta, notecina ūdeni un gaļas mašīnā samaļ. Kartupeļu masai pievieno uzvārītu pienu, sviestu, samaltos spinātus un, nepārtraukti maisot, uzkarsē. Pēc