Ķirbju sacepums

Sastāvs: 1 kg ķirbju, 5 ēd. k. sviesta, 5 olas, 200 g. risu, 120 g. cukura, kanēlis, malti rieksti. Pagatavošana Noskalotus un notīrītus ķirbjus sarīvē sīkās skaidās, olām atdala dzeltenumus no baltumiem. Taukvielu samaisa kopā ar olu dzeltenumiem un cukuru, garšai pievieno kanēli un samaltus riekstus. Masai pieliek sarīvētos ķirbjus, mazā šķidrumā uzbriedinātus rīsus, kuros

Dārzeņu plācenīši

Sastāvs: 150 g sv. kāpostu, 50 g burkānu, 25 g kāļu, 10 g sīpolu, 10 g sviesta, 25 g rīvmaizes vai kviešu miltu, 1/2 olas, 10 g rīvmaizes, 15 g sviesta Pagatavošana Notīrītus dārzeņu sīki sasmalcina, liek katlā pakāpeniski atkarībā no vārīšanas ilguma, pārlej nedaudz ūdens un sautē, pa reizei apmaisot, līdz mīksti. Kad ūdens

Folijā cepti kartupeļi

Sastāvs: Pagatavošana Foliju sagriež tik lielos kvadrātos, lai kartupeli novietojot vidū, folija stūrus varētu pacelt uz augšu. Rūpīgi nomazgātus un iesaiņotus kartupeļus novieto uz restēm un cep sakarsētā cepeškrāsni vai karstos pelnos, oglēs. Vidēji lieli kartupeļi izcepas 50 minūtēs. Gatavību var noteikt, iedurot dakšiņu vai arī ar sausu, biezu drānu kartupeļus saspiežot. Folijā var cept

Cukurā brūnēti kartupeļi 1

Sastāvs: Pagatavošana Mazus kartupeļus novāra ar mizu un notīra. Biezsienu katlā vai pannā izkausē taukvielas, pievieno cukuru (attiecībā 1:1), karsē, līdz cukurs zeltaini brūns, tad ieliek kartupeļus un, trauku pakratot, kartupeļus «aplipina» ar brūnu karameles garoziņu. Kartupeļus var pasniegt siltus, atdzesētus, gan kā piedevu (īpaši putnu un medījumu ēdieniem), gan kā našķi, piemēram, bufetes galdā.

Vārīti kartupeļi tomātu mērcē

Sastāvs: 5 novārīti kartupeļi, 1 sīpols, 2 ēdamkarotes taukvielu, 1 ēdamkarote miltu, 1/2 asās tomātu mērces, krējums, zaļumi, sāls. Pagatavošana Kartupeļus sagriež stienīšos, sīpolu sacep taukvielās, pievieno miltus, maisot apcep, tad pielej tomātu biezeni un krējumu, uzvāra, verdošo mērci pārlej dziļāka traukā ievietotiem kartupeļiem, pārkaisa zaļumus.

Kartupeļu un pupiņu sacepums

Sastāvs: 5 vārīti kartupeļi, 2 glāzes vārītu pupiņu, 1 sīpols, 2 ēdamkarotes sviesta vai margarīna, rīvmaize, 200 g žāvēta speķa. Pagatavošana Kartupeļus un pupiņas maļ gaļas maļamajā mašīnā. Sīpolu sasmalcina, sacep taukvielās, iemaisa masā. Veidni ietauko, izkaisa ar rīvmaizi, liek sagstavoto masu, nolīdzi na, pārliek ar plānām speķa šķēlītēm vai sloksnītēm, ievieto sakarsētā Krāsnī un

Sutināti gurķi

Sastāvs: 5—6 personām, 10—12 gurķi, 1/3 l buljona, 2 1/2—3 karotes sviesta, sāls, 1/2 karote miltu, 1—2 karotes etiķa. Pagatavošana Noloba pēc iespējas vienāda lieluma gurķus, pārgriež uz pusēm un ar sudraba karotīti izgrebj vidu, pēc tam gurķus sagriež smalkās strēmelēs un 1/4 stundas vāra buljonā ar sviestu un sāli. Miltus samaisa ar etiķi un

Kartupeļu biezenis (biezputra)

Sastāvs: 5—6 personām, 30—40 kartupeļi, 2—2 1/2 karotes sviesta, 1/3—2/3 litra piena vai krējuma, sāls. Pagatavošana Nomizo miltainus kartupeļus un novāra maz sālītā ūdenī mīkstus. Sausus novārītus kartupeļus sastampā, izberž caur sietiņu vai saspiež kartupeļu spiedē un spēcīgi maisa uz uguns ar sviestu, pienu un sāli. Jo ilgāk biezeni maisa, jo tam labāka garša.

Melnsaknes mērcē

Sastāvs: 1 kg. melnsakņu, 1gl. mērces, muskatrieksts, etiķis, ūdens, sāls. Pagatavošana Veselas vai gabaliņos sagrieztas saknes liek viegli paskābinatā sāļa ūdenī un vāra mīkstas, pēc kā nokāš. Novārījumu izmanto merces pagatavošanai. Saknes liek sagatavotā mērcē. Mērci pagatavo apmēram šādi: 2 ēd.k. izkausētā sviestā apcepj 2ēd.k. miltu, atšķaida ar 1/2 gl. piena, lēni pavāra, pievieno zaļumus,

Saldskābie kāposti

Sastāvs: 250 g sv. kāpostu, 25 g tauku, etiķis, ķimenes, sāls Pagatavošana Kāpostu galviņām noņem ārējās lapas, sagriež gabaliņos. Katliņā izkausē taukus vai sviestu, pievieno sagrieztos kāpostus, pārlej nedaudz ūdens, pieliek sāli, etiķi, ķimenes un slēgtā katlā mazā siltumā sautē, pa reizei apmaisot līdz kāposti mīksti.