Cepti kartupeļi

Sastāvs: 300 g kartupeļu, 25 g tauku, sāls. Pagatavošana Kartupeļus nomazgā, nomizo, noskalo, drānā nosusina un sagriež plānās šķēlītēs. Sagrieztos kartupeļus liek uz pannas sakarsētos taukos, pārkaisa sāli un cep, pa reizei apmaisot, līdz šķēlītes brūnas un mīkstas. Pasniedz brokastīs vai vakariņās ar dažādiem dārzeņu salātiem.

Jauno kartupeļu un burkānu saldais pudiņš

Sastāvs: 2 glāzes vārītu kartupeļu masas, 2 glāzes vārītu burkānu masas, 100 g sviesta, 100 g cukura, 4 olas, vaniļa vai citrona miziņas, cepumu rīvmaize. Pagatavošana Sviestu saputo ar cukuru, pievienojot olu dzeltenumus. Ar mikseri sastrādātiem vai samaltiem kartupeļiem un burkāniem pievieno sviesta un olu masu, garšvielas. Olu baltumu saputo stingrās putās, iecilā sagatavotajā masā.

Pildītas kāpostu lapas

Sastāvs: 2 galviņas (krūzaino) kāpostu, 3 ēd.k. sviesta, 2-3 sīpoli, 2 glāzes buljona, sāls, lociņi, 1 ēd.k. skāba krējuma. Pildījumam: 2 šķēles baltlaizes. 1 sīpols, piens. 1 k. sviesta, 1 ola. pētersiļu lapiņas, sāls, muskatrieksts. Pagatavošana Pildījumam: sīpolus nomizo, smalki sagriež, sviestā tvaiko, pieliek gabaliņos sagrieztu, siltā pienā izmērēcētu baltmaizi, nedaudz satvaiko, pieliek sagrieztas pētersiļu

Kartupeļu biezenis ar tomātu, burkānu vai biešu sulu

Sastāvs: Kartupeļu biezenis, dārzeņu sula. Pagatavošana Pagatavo kartupeļu biezeni tam pielej svaigu burkānu, tomātu vai biešu sulu. Sulas daudzums biezenī atkarīgs no sulas koncentrācijas un vēlamās biezeņa konsistences, krāsas.

Spinātu un kartupeļu veltnis

Sastāvs: 3 glāzes vārītu kartupeļu masas, 300 g spinātu, 1 sīpols, 100 g sviesta, 2 olas, 2 vārītas olas, 2 ēdamkarotes miltu, sāls, pipari vai muskatrieksts. Pagatavošana Spinātus pārlasa, noskalo, sasmalcina. Sīpolu sasmalcina, katlā sacep sviestā, pievieno spinātus, mazliet ūdens, katliņam uzliek vāku un spinātus sautē 5 līdz 7 minūtes. Spinātu biezenim pieliek sāli, naža

Bietes ar pērļu sīpoliņiem (angļu gaumē)

Sastāvs: 4 personām, 1/2 kg biešu, 30 gabalu pērļu sīpoliņu, sīpols, citrons, 30 gramu sviesta, karote miltu, cukurs, 1/5 l gaļas buljona, sāls un pipari. Pagatavošana Smalkos kantainos gabaliņos sagrieztu sīpolu apcepj gaiši brūnu sviestā, klāt pievieno un gaiši brūnus apcepj miltus. Brūnus atšķaida ar gaļas buljonu, pievieno citronsulu, sāli, piparus. Šai mērcē sutina novārītas,

Rožu kāposti mājas mātes gaumē

Sastāvs: 5—6 personām, 2 1/2 l rožu kāpostu, 1/2 karotes miltu, 2—2 1/2 karotes sviesta, sāls. Pagatavošana Notīrītus un nomazgātus rožu kāpostus novāra mazsālītā ūdenī mīkstus. Lieko ūdeni nolej, paturot tikai ap 1/2 l, ko uzvāra ar sviestā iemīcītiem miltiem. Kāpostus ieliek dziļā bļodā un aplej ar šo mērci.

Sparģeļi ar sieru

Sastāvs: 1kg. sparģeļu asnu, 250 g. sarīvēta siera, 5 ēd. k. sviesta, rīvmaize, sāls, nedaudz cukurs. Pagatavošana Sparģeļu kātus (asnus) notīra, liek vārīt verdošā ūdenī kur pielikts sāls un cukurs, vāra mīkstus, nokāš. Veidni ietauko, izkaisa ar rīvmaizi, liek nosusinātos sparģeļus, pārkaisa ar sarīvētu sieru, rīvmaizi, pārlaista ar kausēt sviestu, liek krāsnī un īsu brīdi

Rīvētu kartupeļu sacepums ar speķi

Sastāvs: 1 kg kartupeļu, 300 g žāvēta speka, 3 olas, 1 gl. rūgušpiena, sāls. Pagatavošana Nomizotus un noskalotus kartupeļus sarīvē, nospiež sulu, pievieno sāli, rūgušpienu, sakultu olu. Veidni izliek ar plānām speķa šķēlītēm. Sagatavoto kartupeļu masu pārmaisa, tad masu liek veidnē, pārliek ar plānām speķa šķēlītēm un krāsnī cep. Cep apmēram 30 min. Pasniedz ar

Kartupeļi tomātu mērcē

Sastāvs: 250 g kartupeļu, 100 g tomātu mērces, sāls, zaļumi. Pagatavošana Kartupeļus novāra, nomizo un sagriež šķēlītēs. Sagrieztos kartupeļu šķēlītes liek tomātu mērcē, izcilā un nedaudz uzkarsē. Sakārto dziļākā traukā un pasniedz brokastīs, vakariņās ar sviestmaizi vai kā gaļas piedevu.