Sautēti spināti un skābenes

Sastāvs: 100 g spināti, 100 g skābeņu, 25 g sviesta, 5 g kviešu miltu, 15 g sk. krējuma, sāls, zaļumi. Pagatavošana Spinātus, skābenes izlasa, nogriež kātiņus, noskalo, notecina un ar nazi smalki sagriež. Sasmalcinātus spinātus un skābenes liek katliņā izkausētā sviestā, pielej nedaudz ūdens vai buljona, pieliek sasmalcinātus zaļumus, apsedz katliņu ar vāku un, pa

Jauno kartupeļu un zirnīšu sautējums

Sastāvs: 5 kartupeļi, 2 glāzes izlobītu zaļo zirņu, 3 ēdamkarotes sviesta, 2 glāzes piena, sals, cukurs, dilles. Pagatavošana Kartupeļus notīra, sagriež gabaliņos, pārlej ar ūdeni, pieliek sāli un sautē. Pusmīkstiem kartupeļiem pieliek zirņus, pielej pienu un turpina sautēt, līdz kartupeļi un zirņi mīksti. Ēdienam pieliek cukuru, sviestu, pasniedzot pārkaisa sasmalcinātas dilles. Piebriedušus zirņus liek sautēties

Rožu kāposti

Sastāvs: 1 kg no rožu kāpostu galviņu, 120 gr sviesta, 1 ēdamkarote miltu, 2 gl. piena. Pagatavošana Rožu kāpostus notīra, nomazgā, ieliek ūdenī, pieber sali, vāra, kamēr mīksti. Katliņā izkausē sviestu, pieber miltus, izmaisa, pielej pienu un uzvāra. Liek iekšā kāpostus un samaisa. pasniedzot pārlej pāri karstu sviestu.

Kartupeļu un ķirbju biezenis

Sastāvs: 5 kartupeļi, 1/2 kg ķirbja, 1/2 glāzes salda krējuma, sāls, sviests. Pagatavošana Vārītus kartupeļus sastrādā masā. Atsevišķā traukā ar mazu ūdens piedevu izsautē sasmalcinātus ķirbjus. Mīkstos ķirbjus izberž caur sietu. Kartupeļu un ķirbju biezeni kopā uzkarsē, pievieno uzvārītu saldu krējumu, biezeni saputo. Ēdienu pasniedz ar kausētu sviestu.

Kartupeļu un ķirbju sautējums

Sastāvs: 5 kartupeļi, 500 g ķirbju, 1 sīpols, 1 daiviņa ķiploka, sāls, pipari, taukvielas, krējums. Pagatavošana Notīrītus ķirbjus sagriež šķēlēs un apcep. Taukvielās apcep arī gabaliņos sagrieztus kartupeļus un ripās sagrieztus sīpolus. Sagatavotos produktus liek sautējamā katlā, pieliek sasmalcinātu ķiploku, sāli, piparus un pielej nedaudz šķidrumam buljonu, ūdeni vai tomātu biezeni. Aizvākotā traukā sautē, šad

Saldas kartupeļu šķēles

Sastāvs: 5 kartupeļi, 1 glāze miltu 2 olas, 1 glāze piena, sāls, cukurs, tauki vai eļļa. Pagatavošana Bļodā iesijā miltus, pakāpeniski iemaisa pusi piena, olu dzeltenumus, sāli, cukuru. Mīklu labi izkuļ, lai nebūtu kunkuļu, pielej pārejo pienu un iecilā stingri saputotus olu baltumus. Notīrītus, šķēlēs sagrieztus kartupeļus iemercē mīklā, pēc tam liek dziļā sakarsētu tauku

Puķkāpostu pudiņš ar sieru

Sastāvs: 5—6 personām, 5—6 vidēji lielas puķkāpostu galviņas, 25 gramu malta siera, 1/3 l salda krējuma, 4—5 olu dzeltenumu, 100 gramu sviesta, 1/2 citrona sulas, 25 gramu berzta siera, sāls. Pagatavošana Notīrītas, veselas puķkāpostu galviņas novāra mazsālītā ūdenī mīkstas, labi maisot, lai kāposti nesašķīstu, un uz sietiņa labi nosusina. Sagatavotā formā vai cepamā bļodā ieliek

Vārīti ziedkāposti

Sastāvs: 1 kg. ziedu kāpostu, ūdens, 5 ēd. k. sviesta, sāls. Pagatavošana Ziedu kāpostus uz laiku iegremdē ūdenī, kam pielikts etiķis un sāls. Kad ziedkāposti atmērcēti, tos sadalītus rozītēs, vai arī veselus liek verdošā ūdenī, pieliek sāli. Kāpostus lēni vāra, tad izņem no ūdens, uz sieta notecina, kārto traukā, pārlej ar sabrūninātu sviestu. Vārītie ziedu

Baklažāni ar tomātiem

Sastāvs: 500 g. baklažānu, 500 g. tomātu, 5 ēd. k. augu eļļas, 2 ēd. k. miltu, sāls. Pagatavošana Baklažānus noskalo, nomizo, sagriež šķēlēs, uz pannas sakarsētā eļļā apcep pusgatavus, tad pievieno iepriekš noskalotus un sagrieztus tomātus, pievieno sāli, piparus, miltus, pievieno nedaudz buljona, pannai uzliek vāku un sautē līdz gatavs. Izmanto, kā piedevu pie gaļas

Deserta tomāti

Sastāvs: 700 g tomātu, 100 g sīpolu, 1—2 ēdamkarotes eļļas; marinādei 0,5 litri ūdens, 1 ēdamkarote sāls, 1 ēdamkarote cukura, 2 lauru lapas, 8 smaržīgie pipari, 3 krustnagliņas, kanēļa miza, 1—2 ēdamkarotes 9% galda etiķa. Pagatavošana Ar šādu tomātu devu var piepildīt litra burku. Labas kvalitātes cietus, sarkanus tomātus nomazgā aukstā ūdenī, nosusina un sagriež