Āboli želejā

Āboli želejā

Sastāvs: 400gr ābolu, 300ml ūdens, 200gr cukurs, 30gr želantīns. Pagatavošana Ābolus notīra, griež uz pusi, izņem serdi, liek ūdenī apvārīt mīkstus. Vārot skatās, lai āboli neizjuktu. Ābolus ņem laukā un liek traukos. Novārijumam pievieno cukuru un iemērcētu želantīnu, liek vārīt, līdz želantīns pilnībā izkusis, atdzesē un pārlej āboliem. Liek dzesēt ledusskapī. Āboli želejā  

Pildīti āboli

6 lieli āboli, 120 g vārītas desas vai sutināta šķiņķa, 120 g* sarkanās saldās paprikas, 120 g ķiršu, 3 ēdamkarotes eļļas, sals, pipari, cidoniju vai citronu sula pēc garšas, 10 g sīpolu loku. Nomazgātiem āboliem nogriež virsiņu, izdobj vidu. Desu vai šķiņķi un papriku sagriež nelielos kubiņos. Ķiršiem izņēm kauliņus, ogas sagriež 4 daļās. Ābola

Saldās ābolu pusītes

1 kg saldu ābolu, 40 gr. cukura, 1/2 gl. ūdens. Nomazgātus, nemizotus ābolus sagriež četrās daļās, izgriež serdes. Pannā viegli uzbrūnina cukuru, pielej ūdeni, izsutina ābolus virumā mīkstus. Sakārto uz stikla bļodas un pasniedz ar putukrējumu.

Ābolu uzpūtenis ar pienu

  100 g ābolu, 100 g ūdens, 15 g mannas, 25 g cukura. Ābolus nomazgā, sagriež ar mizu un sēklotni, pārlej ūdeni un vāra. Tad izberž caur sietiņu, iegūtajam biezenim pievieno cukuru, mannu un uzbriedina, lej bļodā, atdzesē un saputo stingrās putās. Pasniedz ar pienu. Uzturvērtība: olbaltumvielas 1,6 g, taukvielas 0,1 g, ogļhidrāti 44,5 g,

Dzērvenes ar medu un ķiplokiem.

Dzērvenes ar medu un ķiplokiem.

300 gr. dzērveņu, 300 mll. medus, 1 gb liels ķiploks Dzērvenes pārlasa, atlasot bojātās ogas, nomazgā un nosusina. Attīrām ķiploku un sadalām daiviņās, kuras sagriež nelielos gabaliņos. Visu liekam blenderī un blenderējam kamēr iegūstam vienlīdzīgu masu, tad pievienojam medu un kārtīgi apmaisām visu kopā. Uzglabā ledusskapī. Šis dzērveņu jaukums ar medu un ķiploku palīdzēs uzlabot

Augļi ar krējumu

50 g ābolu, 50 g bumbieru, 25 g plūmju, 20 g cukura, 50 g sk. krējuma, 15 g riekstu. Ābolus un bumbierus ar mizu sagriež plānās, mazās šķēlītēs vai saēvelē skaidiņās, pārkaisa cukuru un samaisa. Tad pievieno skābu krējumu, sasmalcinātas svaigas plūmes, riekstus, samaisa, nogaršo. Kārto traukā un pasniedz pie mājputnu vai medījumu ēdieniem.

Zemeņu uzpūtenis

100 g zemeņu, 20 g cukura, 1/2 olas baltuma, 1,5 g želatīna Zemenes noskalo, notecina, atdala kauslapiņas un saberž caur sietiņu. Masai pieber cukuru, pievieno olas baltumu, izšķīdinātu želatīnu un puto, līdz masa čaugana. Liek traukā un atstāj vēsā vietā, lai sacietē. Pasniedz ar vaniļas mērci. Uzturvērtība: olbaltumvielas 3,6 g, ogļhidrāti 31,3 g, kalorijas 142.

Bumbieri ar saldām pupiņām

500 g pupiņu, 500 g bumbieru, 50 g. sviests, eļļa, cukurs, sāls. Pupiņas noskalo un liek nomērcēties, kopā ar nelielu daudzumu eļļu ūdenī vara, līdz pupiņas top pusmīkstas, tad pievieno iepriekš notīrītus, glītās šķēlēs vai gabaliņos sagrieztus bumbierus un turpina sautēt, pievienojot pēc garšas sāli un cukuru. Ja sautēšanas beigās šķidrums vēl palicis, to nolej

Āboli cukura un etiķa sīrupā

100 g ābolu Cukura un etiķa sīrupam: 40 g cukura, 50 g etiķa (3%), 50 g ūdens, 0,5 g kanēļa, 1 krustnagliņa. Izvēlas paradīzes ābolīšus vai sīpoliņus. Ābolus nomazgā, kātiņu nokasa un nogriež īsāku, izgriež ziedu kausiņus un ar tievu kociņu sadursta. Ūdeni, etiķi, cukuru un garšvielas savāra sīrupā. Tajā liek vārīties ābolus un lēni

Dzērveņu uzpūtenis

35 g dzērveņu, 100 g ūdens, 25 cukura, 15 g mannas. Dzērvenes izlasa, noskalo, sašķaida, pārlej ar ūdeni, uzvāra un izkāš. Šķidrumam pievieno cukuru, mannu un uzbriedina. Masu lej bļodā, atdzesē un ar putu slotiņu puto, līdz masa gaiša, čaugana, pavairojusies apjoma 2-3 reizes. Tad liek saldēdiena traukā, atdzesē un pasniedz ar pienu.