Pupiņu skābēšana

10 kg pupiņu, 500 g sāls.

Pupiņu skābēšanai lieto krūmu pupiņu nenobriedušās pākstis. Nobriedušas pākstis, kas satur daudz kokšķiedras, skābēšanai vairs nav derīgas. Pupiņas satur daudz olbaltumvielu, tāpēc tās lēni ieskābst. Pupiņas skābē mazos traukos.
Jaunas, trauslas pupiņu pākstis pārlasa, ja ir šķiedras, tās novelk no pakšu šuvēm un nomazgā aukstā ūdenī. Nomazgātas pākstis blanšē (plaucē) verdošā sālsūdenī. Atdzesētās pupiņas sagriež slīpos 1—2 cm garos gabaliņos un sajauc ar sāli. Uz 1 kg pupiņu ņem 50 g sāls. Sagatavotās pupiņas iepilda skābēšanai piemērotā traukā. Pupiņas traukā stingri sablīvē līdzīgi kāpostiem. Uzliek koka ripu un vieglu slogu.
Ja sula pupiņas nepārklāj, sagatavo 5% sālsūdeni un pārlej ar to. Trauku ar pupiņām novieto siltā telpā 18° C temperatūrā ieskābšanai. Pēc divām nedēļām trauku novieto vēsā telpā. Pupiņas var skābēt neblanšētas (neplaucētas), bet tad tām ir sliktāka garša. Neblanšētām pupiņām lieto vairāk sāls, uz 1 kg pupiņu līdz 100 g sāls.

Please wait...
Jums patika šis ieraksts? Dalaties ar to sociālos tīklos.

Atbildēt