Pētersīļi

Sastāvs:

Pagatavošana

Pētersīļu dzimtene ir Grieķija.
No seniem laikiem pazīstami kā vērtīgs ārstniecības augs. Pie mums pētersīļus kultivē kā garšas sakni. Mūsu republikā tos audzē samērā mazās platībās.
Pētersīļu saknes un lapas bagātas ar ogļhidrātiem, ēteriskajām eļļām un vitamīniem. C vitamīna pētersīļu lapās ir vairāk nekā kāpostos, tomātos un citronos. Lapas satur daudz apiola (stiprina nervus). Zinot pētersīļu lielo vērtību, tie vairāk jāizmanto uzturā un konservu gatavošanā.
Pētersīļi ir čemurziežu dzimtas augs. Sulīgās saknes un lapas (rozetēs) izmanto pirmajā augšanas gadā. Pazīstami 3 paveidi: parastie sakņu, šauro lapu un kruzuļaino lapu pētersīļi. Visvairāk audzē sakņu pētersīļus. Spēcīgās garšas un smaržas dēļ pētersīļus konservēšanā lieto mazās devās. Lapas un saknes var žāvēt un lietot ēdienu gatavošanā un konservēšanā.

Please wait...
Jums patika šis ieraksts? Dalaties ar to sociālos tīklos.

Atbildēt