Pasterizēti skābētie gurķi

Lai skābēti gurķi būtu labas kvalitātes, nebūtu pārskābuši, ar asu garšu, tie obligāti jāuzglabā zemā temperatūrā 0 - 4°C. Mājas apstākļos šādu temperatūru vienmēr nav iespējams sagādāt. Uzglabājot skābētus gurķus augstākā temperatūrā — virs 8°C, tie, ilgāk stāvot, pārskābst, paliek mīksti, pieņem asu etiķskābes garšu, kļūst negaršīgi. Šādus pārskābušus gurķus neviens labprāt neēd.
Lai ieskābētos gurķus nelabvēlīgos uzglabāšanas apstākļos saglabātu ilgāk, tos var pasterizēt.
Gurķus izņem no skābējamā trauka, šķiro, atlasa mīkstos un citādi bojātos gurķus. Atlasītos labos gurķus nomazgā aukstā ūdenī un sakārto dezinficētās burkās (labāk 3 litru burkās). Pieliek skābi, uz 3 litru burku ņem 6 g citronskābes vai 4 ēdamkarotes 9% galda etiķa. Lietojot etiķi, gurķi iegūst asāku garšu, tāpēc labāk lietot citronskābi, kas pēc garšas līdzīgāka skābētiem gurķiem. Burkā ievieto arī garšaugus un garšvielas, tikai uz pusi mazāk, nekā norādīts receptē pasterizētiem gurķiem.
Tad pārlej ar sagatavotu auksto uzlējumu. Uz litru ūdens ņem 1 ēdamkaroti sāls un 1 ēdamkaroti cukura, ūdeni uzvāra, pievieno sāli un cukuru, atdzesē. Lai pārlietu 3 litru burkā iepildītos gurķus, jāsagatavo 1,3 litri uzlējuma. Tālāk rīkojas tāpat kā ar pasterizētiem gurķiem.
Skābēti gurķi hermētiski noslēgtos traukos
Gurķus ieskābē kā parasti (sk. par gurķu skābēšanu) 3 litru burkās un novieto istabas temperatūrā (18°C) 3-4 dienas. Šajā laikā burku pārsedz ar marli vai citu audumu. Kad gurķi ieskābuši, no tiem nolej šķidrumu, uzvāra to, noputo, atdzesē un no jauna pārlej gurķus.
Ja uzlējumam ir slikta garša, tad sagatavo jaunu. Uz litru ūdens ņem 1,5 ēdamkarotes sāls, 1 ēdamkaroti cukura un 3 g citronskābes. Pārlietās burkas aizvalcē ar novārītiem metāla vāciņiem vai plastmasas konservējamiem vāciņiem.
Šādus gurķus uzglabā iespējami zemākā temperatūrā

Please wait...
Jums patika šis ieraksts? Dalaties ar to sociālos tīklos.

Atbildēt