Olbaltumvielas

Olbaltumvielas ir visas dzīvības pamatā, jo tās ietilpst katra dzīva organisma šūnās un audu sastāvā. Tādēļ augšanai
un audu atjaunošanai ir nepieciešama nepārtraukta olbaltumvielu piegāde. Olbaltumvielas ir viskomplicētākās organiskās
vielas.
Olbaltumvielas ir ļoti daudzveidīgas, un katram dzīvam organismam un pat atsevišķiem orgāniem tas ir īpatnējas. Ja uzturā
trūkst kāda aminoskābe vai arī tas nav pietiekamā daudzumā, organisma olbaltumi nespēj normāli veidoties. Cilvēka organisms
dažas aminoskābes nespēj veidot, un tapēc tās ir jāuzņem ar uzturu. Uzturlīdzekļus, kuru olbaltumvielās kāda no neaizstājamām
aminoskābēm ir ļoti mazos daudzumos, uzskata par nepilnvērtīgiem jeb bioloģiski mazvērtīgiem olbaltumu produktiem.
Bioloģiski nepilnvertīgi olbaltumi ir labības un nobriedušu pākšaugu produktos. Bioloģiski pilnvērtīgi olbaltumi ir pienā,
gaļā, zivīs, olās, augu zaļajās lapās un kartupeļos. Augu zaļajās lapās un kartupeļos olbaltumvielas ir niecīgos daudzumos,
tomēr to olbaltumu aminoskābes ir ļoti vērtīgs papildinājums labības un pākšaugu olbaltumvielām.
Dažādie dzīvnieku audu ( muskuļu, asins, smadzeņu u.c.) olbaltumi aminoskābju satura ziņā nav vienādi, un tapēc nav vienalga,
vai uzturā lietojam šķiņķi, fileju, pavēderes vai galvas un kāju gaļu. Labākā ir šķiņķa, fileja un pleca gaļa.
Ar olbaltumvielām bagāti produkti ir liesa gaļa, zivis, olas, biezpiens, siers, raugs, rieksti un nobrieduši pākšaugi.

Please wait...