Ogļhidrāti

Ogļhidrātu veidi ir cukuri, ciete un celuloze. Visiem šiem ogļhidrātu veidiem uzturā ir sava nozīme. Cukuri labi
šķīst ūdenī, līdz ar to tie ātri uzsūcas gremošanas orgānu sieniņās, ātri nokļūst asinīs un ātri var tikt izmantoti
organismā enerģijas ražošanai. Tapēc cukuriem uzturā ir liela nozīme tajos gadījumos, kad audiem atri jāpiepildina
enerģijas krājumi, kā, piemēram, straujā un smagā fiziskā piepūlē sportistiem. Tie nepieciešami arī cilvēkiem ar
pavājinatu sirdsdarbību. Arī bērnu uzturā nepieciešams noteikts cukura daudzums, jo bērni daudz kustas un patērē
daudz enerģijas.
Otrs ogļhidrātu veids ir ciete, kas ūdenī nešķīst, un tapēc gremošanas orgānos tā vispirms jānoārda līdz cukuriem,
jo citādi tā nav spējīga uzsūkties asinīs. Tā kā zarnās uzturs no kuņģa nonāk pakāpeniski, nelielos daudzumos un
galvenā cietes sagremošana notiek zarnās, tad arī saprotams, ka ciete spēj apgādāt organismu ar enerģiju ilgāk nekā
cukurs.
Celulozi cilvēka gremošanas orgāni nespēj izmantot, un tapēc kā uzturvielai tai maza nozīme, tomēr uzturā tā ir
nepieciešama kā balstviela, kas kairina zarnu sieniņas un līdz ar to veicina zarnu kustības un to normālu iztukšanos.
Lai gan ogļhidrātus spēj aizstāt tauki un olbaltumvielas, tomēr tiem zināmā daudzumā jabūt uzturā, jo citādi organismā
uzkrājas tauku vielu maiņu starpprodukti, kas var izraisīt smagus veselības traucējumus.
Parasti uztura ogļhidrāti dod 55 – 70 % no nepieciešamā kaloriju daudzuma.
Organisma diennakts ogļhidrātu patēriņš ir atkarigs no darba smaguma, jo smagāks darbs, jo vairak ar uzturu jāuzņem
ogļhidrāti Vidēji smagā darbā vesalam pieaugušam cilvēkam diennaktī vajadzīgs 400 g līdz 500 g ogļhidrātu, bet smaga fiziska
darbā līdz 700 g un pat vairāk. Ar uzturu uzņemtais ogļhidrātu pārpalikums, ko neizlieto enerģijai, organismā pārvēršas
rezerves taukos.
Uzturā galvenie ogļhidrātu avoti ir augu valsts produkti ( maize, putraimi, milti, pupas, zirņi, kartupeļi, dārzeņi,
augļi, ogas). No dzīvnieku valsts produktiem tikai pienā ir kaut cik ievērojams ogļhidrātu daudzums. Ogļhidrāti cukura veidā
galvenokart ir augļos un ogās. Labības produktos un pākšaugos un kartupeļos tie ir cietes veidā. Celuloze ir visos augu
valsts produktos, jo tā ir galvenā augu šūnapvalka sastāvdaļa.

Please wait...