Marinēti gurķi ar trīsreizeju pārliešanu

3 litru burkas piepildīšanai. 2 kg gurķu, 60 g diļļu, 10 g upeņu jauno dzinumu, 15 g bazilika, 5 g dārza kalnmētras, 15 melno piparu, 6 lauru lapas, 4 krustnagliņas, 20 g mārrutku sakņu, 4 daiviņas ķiploku, 2 sīpoli.

Marinādei uz 3L burku 1,5 litri ūdens, 3 ēdamkarotes sāls, 3 ēdamkarotes cukurs, 3 ēdamkarotes etiķa esence

Gurķus gatavo ar trīsreizēju karstās pārliešanas paņēmienu. Sis paņēmiens izplatīts starp konservētājiem, jo nav jāpasterizē.
Stingri jāatceras, ka gurķi noteikti jāpārlej trīs reizes: ar karstu, verdošu ūdeni 2 reizes un trešo reizi ar sagatavotu verdošu marinādi.
Parasti konservētāji pārlej vienu vai labākajā gadījumā divas reizes. Šāda pārliešana negarantē konservu ilgstošu uzglabāšanu.
Gurķus nomazgā, nosusina un sapilda izkarsētā burkā. Burku ietin drānā, lai tā nesaplīst.
Uzvāra ūdeni un pārlej gurķus, ļauj 5 minūtes tiem izkarst. Tad ūdeni nolej un otrreiz pārlej ar verdošu ūdeni, tāpat ļauj 5 minūtes izkarst. Pēc tam ūdeni nolej, pievieno notīrītus ķiplokus (daiviņas), veselus sīpolus, mārrutku sloksnītes un pārlej trešo reizi ar verdošu sagatavoto marinādi.
Marinādi sagatavo laikus.
Katliņā ielej ūdeni, saliek sagatavotos garšaugus (nomazgātus, sagrieztus), garšvielas, vāra 5—8 minūtes, tad izkāš, pievieno sāli, cukuru, vēlreiz uzvāra un pievieno etiķi. Etiķa vietā var lietot 15 g citronskābes 3 litru burkai. Ar verdošu marinādi pārlietās burkas nekavējoties aizvalcē ar novārītiem metāla vāciņiem. Burkas paripina pa galdu, apgāž ar vāciņiem uz leju, patur pusstundu, lai vēl izkarsētu vāciņu un burkas malas. Sādi sagatavoti gurķi ne ar ko neatšķiras no pasterizētiem gurķiem. Uzglabājas labi.
Konservētāja, kurai nav labas pasterizācijas iekārtas, inventāra un vispār nepatīk pasterizācija, šo metodi var droši lietot.
Konservējot ar šo metodi lielu daudzumu gurķu, sagatavošanas procesu var paātrināt un vienkāršot šādi:
gurķus saliek lielākā vannā un divas reizes pārlej ar verdošu ūdeni. Izkarsētos gurķus steidzoši sapilda dezinficētās 3 litru burkās, katrā ieliek atlikušos paredzētos garšaugus (ķiplokus, sīpolus, mārrutkus) un pārlej ar sagatavotu verdošu marinādi. Tālāk rīkojas, kā norādīts iepriekš.

Please wait...
Jums patika šis ieraksts? Dalaties ar to sociālos tīklos.

Atbildēt