Kārtainā sviesta mīkla

Sastāvs: 1.variants: 500 gr. miltu, 500 gr. sviesta, 1/4 litra auksta ūdens, 1/4 glāze etiķa.

Pagatavošana

Izsijā miltus uz mīkas dēļa. No sviesta veido 1/2 cm biezu gabalu. Miltus ar ūdeni, pieliekot arī etiķi un olu, sastrādā cieta gludā mīklā. No mīklas veido apaļu bumbu. Pārkaisa dēli un veltni ar miltiem un izveltnē mīklu 1/2 cm biezā kārtā, apmēram tikpat platu un trīsreiz garāku un iepriekš izveidoto sviesta gabalu. Sviestu uzliek izveltnētās mīklas vidū, aptin , aizlokot arī malas. Ieliek aukstā vietā uz 10 min. Uzmanīgi izveltnē mīklas – sviesta gabalu, saliek trīs kārtās un atkal noliek aukstā vietā uz 45 min. Jāveltnē tikai vienā virzienā no sevis. Atkal veltnē, saliek kārtas, atstāj aukstumā uz pusstundu. Vēlreiz veltnē, saliek trīs kārtas, noliek uz 10 min. vēsā vietā. Atkārto pēdējo reizi, un mīkla ir gatava cepumu pagatavošanai.

2.variants: Sastāvs: 200 g sviesta, 250 g miltu, 1 olas dzeltenums, 0,5 glāze ūdens, 1 ēd. k.konjaka vai degvīna, 1 naža gals sāls.

Pagatavošana

Sviestu ar 1/4 miltu sastrādā plāksnē, atdzesē. No miltiem, ūdens , sāls, konjaka un olas dzeltenuma veido mīklu, noliek vēsumā. Atdzesēto mīklu izveltnē, vidū novieto sagatavoto sviesta plāksni, tai pāri pārloka brīvās mīklas malas, izveltnē, saloka 3 reizes vienā virzienā, tad 3 reizes otrā virzienā, atstāj vēsumā no 0,5 – 1 stundu.

Vēlreiz izveltnē un saloka kā iepriekš, atkal atdzesē. Pēdējo reizi izveltnējot, no mīklas veido plāksnes kūkām, tortēm, vai izspiež cepumus. Izstrādājumus novieto uz plāts, kas apslacīta ar aukstu ūdeni, cep karstā cepeškrāsnī.
Kārtainā sviesta mīkla
Kārtainā sviesta mīkla
Please wait...
Jums patika šis ieraksts? Dalaties ar to sociālos tīklos.

Atbildēt