Galda biešu skābēšana

10 kg biešu, 200—300 g sāls, 30—50 g ķimeņu.

Skābētās bietes ir veselīgas un laba piedeva daudziem ēdieniem. No skābētām bietēm var ātri un ērti pagatavot dažādas zupas un salātus. Sevišķi bietes ieteicams skābēt laukos. Bietes no citiem dārzeņiem atšķiras ar augstu cukura saturu. Labākas un saldākas ir bietes ar tumši violetu mizu, tumši sarkanu blīvu mīkstumu un pēc formas nelielas, plakanas. Novārītas, atdzisušas bietes nomizo un sagriež gabaliņos vai ripiņās un ievieto skābēšanai piemērotā tīrā traukā. Kā garšvielu pievieno ķimeņu sēklas, 0,3 - 0,5% no biešu svara. Šādi sagatavotas bietes pārlej ar 3 - 4% vārāmā sāls šķīdumu tik daudz, līdz šķidrums bietes pilnīgi pārsedz. Bietes var pārliet ar karstu var aukstu sālsūdeni. Bietes, pārlietas ar atdzesētu sālsūdeni, ieskābst lēnāk. Lai bietes neuzpeldētu, tām uzliek vāku ar vieglu slogu. Trauku ar bietēm novieto apmēram 18-20°C temperatūrā ieskābšanai. Pēc 10 - 15 dienām bietes ir ieskābušas un tās novieto vēsās telpās (2-5°C ). Ieskābētām bietēm jāsatur 0,7-1,2% pienskābes, tad tās paliek bālākas un mīkstākas, bet saldūdens kļūst sarkans. Var skābēt arī nesasmalcinātas, veselas bietes, kā arī svaigas nevārītas bietes gan veselas, gan arī sagrieztas.
Ieskābētās bietes izlieto salātu un zupu gatavošanai.

Please wait...
Jums patika šis ieraksts? Dalaties ar to sociālos tīklos.

Atbildēt