Baziliks

Sastāvs:

Pagatavošana

Baziliks pieder pie lūpziežu dzimtas. Latvijā ļoti maz pazīstams garšaugs. Turpretim daudz audzē Bulgārijā, Gruzijā, Azerbaidžāņa u. c.
Baziliks ir viengadīgs augs, izaug līdz 30 cm garš krūmiņš, zied ar gaiši ziliem, sīkiem ziediem. Audzē no sēklām, tas ļoti jutīgs pret pavasara salnām. Sēklas labāk izsēt siltā lecektī vai kastītē un vēlāk, pēc pavasara salnu izbeigšanās, izpiķēt dobēs. Sēklas ievāc rudenī, daudzas no tām nedīgst.
Baziliks ir ar īpatnēji smalku, patīkamu garšu un aromātu, kas atgādina melno piparu un piparmētru smaržu. Konservēšanai lieto bazilika tumšās lapas. Bazilika lapas var arī žāvēt. Lapas žāvēšanai lieto, kad augs sāk ziedēt, jo šajā periodā tās ir visaromātiskākās. Žāvētās lapas, saberztas pulverī, plaši lieto kulinārijā. Bazilika pulveri var lietot pat uzkaisītu uz sviestmaizes.
Ļoti ieteicams šo izcili vērtīgo garšaugu audzēt katrā ģimenes dārziņā.
Baziliks sevišķi ieteicams tomātu, gurķu, patisonu un kabaču konservēšanai.

Please wait...
Jums patika šis ieraksts? Dalaties ar to sociālos tīklos.

Atbildēt