Aveņu kompots

2 kg aveņu, 600—800 g cukura, 1 l ūdens.

Aveņu kompotu gatavo līdzīgi zemeņu kompotam pēc visiem trim paņēmieniem. Sevišķi laba aveņu šķirne ar aromātiskām tumšām ogām ir Kaļiņingradas avenes, Kuzmina jaunums un Usanka. Labu aromātisku kompotu iegūst arī no meža avenēm. Dārza un meža avenes skalo ūdenī izņēmuma gadījumā, kad tās ir ļoti netīras.

Ogas pārkaisa ar cukuru un ļauj stāvēt aukstā vietā tikai 1 līdz 2 stundas. No ogām atdala augļu kātiņu līdz ar augļa pamatni. Ja ogas bojājuši aveņvaboles kāpuri, tās pārlej ar aukstu ūdeni, kuram uz litru ūdens pievienota tējkarote sāls. Aveņvaboles kāpuri izlien no ogām, uzpeld ūdens virspusē, un tos ar putu karoti nosmeļ. Pēc tam ūdeni nolej, ogas nosusina uz sieta un pārlej ar cukura sīrupu vai pārkaisa ar cukuru. Aveņu kompotu pasterizē tāpat kā zemeņu kompotu.

Please wait...

Atbildēt